Her, på rommet med tre køyesenger, bor familien på fem fra Afghanistan. Foto: Rune Petter Ness

- Vi gleder oss til å flytte, for det er ikke bra å være her, sier Imad El-Haj (21) fra Palestina. Vennen Ahmad Al Mawed (21), også fra Palestina, er enig. De har bodd på Stav hotell i omtrent én måned. Her deler de et seksmannsrom med to andre personer. Fredag blir de flyttet til lokaler på Vikhammer.

- Vi har ingenting å bruke tiden vår på. Vi spiser, drikker og sover. Vi trenger aktiviteter, dette er som å sitte i et fengsel, fortsetter El-Haj.

Dårlige lokaliteter og kosthold

Det bor rundt 100 asylsøkere på Stav hotell for øyeblikket. På grunn av flere bekymringsmeldinger ønsker UDI å flytte disse til andre lokaler på Vikhammer. Bekymringsmeldingene skal gjelde lokaliteter og kosthold. Kommuneoverlege Guttorm Eilertsen i Malvik sier de har fått bekymringsmeldinger fra flere parter: Fra Røde kors-medlemmer, andre frivillige, kommunens helsesøstre og fra fylkeslegen.

- Det handler om lokaliteter og om dårlig kosthold. De skal visstnok bare ha to typer pålegg og kneipp både til frokost og kvelds. Det skal være lite grønnsaker og frukt. Og så er det kommet meldinger om at melken låses inn, at de får ikke fri tilgang på den, sier Eilertsen.

Ønsker å bli flyttet

El-Haj og Al Mawed ser fram til å flytte nærmere et sentrum. De forteller at de begge har utdannelse fra Libanon, og nå ønsker de å bidra i det norske samfunnet.

- Vi er utdannede mennesker som vil gjøre nytte for oss og komme i kontakt med samfunnet her, men vi trenger noe å gjøre. Vi gjør hva som helst. Vi kan rengjøre gårdsplassen, bare gi oss noe, sier de.

Barnefamilien trives

I etasjen over bor en afghansk familie på fem. Fazian, Benafsha og minstemann Omar på 11 måneder har nettopp vært og handlet på Rema 1000. På rommet familien deler, er parets datter Mokadas på ni år og sønnen Adobkar på 6 år i full gang med å leke.

- Vi trives her, forteller Fazian, og kona er enig.

- Det er vanskelig å si om det blir greit å flytte. Vi vet ikke hvordan det vil være der, men her er det ok. Maten er også ok, sier Benafsha.

Vil ikke kommentere

Da Adresseavisen var i kontakt med hotelldirektør Filippa Sande onsdag formiddag, sa hun at hun har hørt om bekymringsmeldingene, men viste videre til Francis Hay, som eier hotellet.

- Jeg har ikke fått noen informasjon om dette fra UDI, og jeg har ingen kommentar til saken, sier Francis Hay.

- Hva er dette? spør Imad El-Haj og Ahmad Al Mawed når en av vennene kommer med dagens middag. Foto: Rune Petter Ness
Benafsha har vært i matbutikken sammen med ektemannen Faizan og deres yngste sønn Omar. De har trivdes på Stav hotell og lurer nå på hvordan det vil bli når de blir flyttet til et nytt sted. Foto: Rune Petter Ness