Flystøy, brudd på undervisning og bensinstank er hverdagskost for lærere og elever ved Hårberg skole.

- En trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at en barneskole ikke kan ligge vegg i vegg med Norges største kampflybase. Nå er vi på riktig spor.

Det sier en fornøyd pappa Trond. Sønnene hans Henrik og Eirik (7) begynner i tredje klasse ved Hårberg skole på Ørlandet i høst. Om to år skal de begynne på ny skole – hvis alt går etter forsvarsministerens plan. Ine Eriksen Søreide (H) hadde med en god nyhet da hun besøkte Ørlandet torsdag:

- Jeg skal legge frem forslag for Stortinget om at Forsvarsdepartementet kjøper Hårberg skole for 100–130 millioner kroner, sa Ine Eriksen Søreide under en pressekonferanse.

- Overlykkelig

Med det kan Ørland kommune bygge en ny Hårberg skole. Nyskolen skal etter planen ligge i gul støysone ved Ørland ungdomsskole og Ørlandshallen. Årsaken til at nyheten kom nå, er at flystripa trolig skal utvides til 3000 meter – ikke 3300 meter som først planlagt. Flyene vil da ta av nærmere skolen, slik at støyen blir verre.

Rektor ved Hårberg skole, Mabel Slotterøy, var inntil torsdag formiddag uvitende om at Forsvarsministeren har funnet en mulig løsning.

- Det var en glad ordfører og rådmann som troppet opp og delte nyheten med meg. Vi har vært i denne prosessen i lang tid, og ventet spent på når vi skulle få en avklaring. Det kom brått på! Jeg er overlykkelig for at forsvarsministeren gir oss muligheten til å bygge ny skole, sier Slotterøy.

Målet til Søreide var å finne en avklaring før skolestart i høst:

- Det er viktig å skape forutsigbarhet for barn og foreldre.

Slutt på roping og stank

I tre år har det hersket tvil om fremtiden til barneskolen, som er Ørlands største med 230 elever. Skolen ligger i rød støysone, bare et steinkast unna Ørland hovedflystasjon.

- Det bråker mye. Noen ganger hører jeg ikke hva læreren sier, forteller Tonje Marie Johansen (8), som snart begynner i fjerde klasse på Hårberg skole.

- Læreren må ofte rope, skyter klassevenninnen Telma Hovde (8) inn.

Mabel Slotterøy er glad for at hun snart får elevene ut av det militære miljøet.

- Det er først og fremst på grunn av flystøyen. Vi har brudd i undervisningen hver dag når F16-fly letter og lander, sier hun.

Om to år vil det komme flere F16-fly og F35-fly til hovedflystasjonen. F35-flyene lager visstnok enda mer støy.

- Brudd i undervisningen er ikke heldig. Det er forsket på at dette fører til dårligere opplæring for barn, hevder Slotterøy.

Kontaktlærer i tredje klasse, Aia Hovde, holder til i et av klasserommene som er mest skjermet for støy fra jagerflyene.

- Men vi har den verste støyen fra trafikken som går forbi vinduet. I 2017 er vi forespeilet enda mer tungtrafikk, så for oss ville det blitt uholdbart, sier læreren.

Bensinlukten som ofte siver inn i klasserommene er heller ikke særlig populær.

- Jeg gleder meg til å slippe lukta, for den er ikke god, sier kommende fjerdeklassing, Telma Hovde.

Utvider for egen regning

Kjøpesummen på mellom 100 og 130 millioner kroner sørger for at Ørland kommune kan bygge en ny Hårberg skole på samme størrelse som dagens. Kommunen ser for seg 35 prosent befolkningsvekst i tiden som kommer, og ønsker å utvide skolen. Ifølge ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) skal nyskolen huse 300–350 elever. Utvidelse skal kommunen selv betale.

- Unge familier kommer hit, og det skal vi legge til rette for. Vi har kalkulert med at nyskolen totalt vil koste 150–155 millioner kroner, sier Grøntvedt.

Ordføreren beskriver nyheten fra Søreide som fantastisk.

- Dette er en gledens dag og en fantastisk nyhet for oss på Ørlandet. Vi er svært fornøyde med bidraget vi forhåpentligvis får fra Stortinget, sier Grøntvedt.

Høsten 2012 ble Støygruppa på Ørland etablert. De har lenge kjemper for sine rettigheter med tanke på flystøy. Leder i Støygruppa, Hans Kristian Norset, forventet at det skulle bli gode nyheter for Hårberg skole da han fikk vite at forsvarsministeren skulle til Ørland.

- Jeg forventet at vi skulle få penger til ny skole. Nå blir det kanskje en ny skole til 130 millioner. I så fall er ønsket vårt er overinnfridd, sier Norset.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide vil kjempe for at å få med seg flertallet i Stortinget på å kjøpe Hårberg skole.