- Vårt mål er å gjøre tida i asylmottak litt bedre. Dette er en ungdomsgruppe som trenger hjelp, og hvis vi kan gjøre noe for å få dem inkludert, så vil vi gjerne bidra, sier Knut Ove Børseth, gründeren bak organisasjonen.

«Kjør for livet» ble startet i Melhus i 2008, og driver i dag et aktivitetstilbud for ungdom innenfor barnevernet i 26 kommuner. I tillegg har de et samarbeid med Trygg Trafikk og to fylkeskommuner hvor ungdom som er risikoutsatt i trafikken er målgruppe.

Flere mottak

I ett års tid har de jobbet med å skape et aktivitetstilbud for enslige mindreårige asylsøkere.

- Vi har inngått et samarbeid med UDI, og starter nå i første omgang opp et aktivitetsprogram ved asylmottaket i Meråker i november. I februar vil det bli vurdert om dette kan bli et tilbud ved asylmottak i flere deler av landet, sier Børseth.

Han mener at det å jobbe med flyktningungdom ikke er veldig annerledes enn det organisasjonen driver med i dag.

- Vi jobber i dag sammen med ungdom som av ulike årsaker har havnet i utenforskap. Slik sett er ikke dette et nytt område for oss, men en slik målgruppe vil ha enda sterkere behov for trygghet og fellesskap. Det blir krevende, men spennende, sier Børseth.

17. mai-aktiviteter

- Hva slags aktiviteter vil dere tilby?

- Det viktigste er å gi ungdom i mottak et trygt sted å være, et sted hvor de kan oppleve mestring og hvor de kan være en del av et trygt lag. Dette programmet vil være litt annerledes enn det vi ellers driver med i tradisjonelle «Kjør for livet»-klubber, og vil ikke være preget av action, spenning og motor. Du kan se for deg en skolegård på 17. mai. Vi vil lage ulike aktiviteter som ungdommene skal gjøre som et lag. I tillegg vil vi jobbe med drømmer, og forsøke å gi ungdommene en liten smakebit på det de drømmer om, sier Børseth som kaller dette aktivitetstilbudet «Drive for life».

Han lover aktiviteter to dager i uka, med et variert aktivitetsprogram på 12 uker.

De er nå på jakt etter et egnet lokale i Meråker, og skal i tillegg ansette instruktører til prosjektet.

- Gavepakke

Eli Storsand, leder ved Meråker mottakssenter, bekrefter at det er inngått en avtale med Kjør for livet, og at de skal bidra til å skape aktivitet for ungdommene som bor på mottaket på Fossen gård.

- Vi er veldig glad for at vi får anledning til å være med på dette. Det er en gavepakke for oss at vi får slike henvendelser. At noen vil bruke ressurser på våre beboere, setter vi veldig stor pris på, sier Storsand.

Mottaket ble åpnet 1. juli i år, og har i dag 40 ungdommer fra Eritrea boende. Disse er mindreårige asylsøkere i alderen 15 til 18 år.

- De fleste av dem har kommet alene, og det er klart de føler seg veldig alene. Det er unge mennesker, og i likhet med andre ungdommer har de en uro i kroppen og behov for aktiviteter, sier Storsand.

Etter snart fire måneders drift, har de første ungdommene nå blitt bosatt i kommuner, og flere er i ferd med å flytte ut fra Meråker. Men Storsand er forberedt på at mange må bo lenger i asylmottaket fremover, på grunn av den store flyktningstrømmen til Norge.

Mottak i Ålen

«Kjør for livet» eier i dag Killingdal fjellstue som ligger ved Reitanveien, rundt 8 kilometer fra Ålen sentrum. Organisasjonen har nå tilbudt lokalet til Hero som i dag drifter asylmottak over hele landet. Regionsjef Vidar Torheim i Hero bekrefter at dette er interessant.

- Vi har vært på befaring på lokasjonen, og ser at dette er godt egnet til formålet. Vi jobber nå med et tilbud overfor UDI. Planen er å opprette et mottak for enslige mindreårige asylsøkere i alderen 15–18 år, sier Torheim som antyder at det kan være snakk om rundt 40 plasser.

Han bekrefter at de også har hatt møter med «Kjør for livet» for et samarbeid om aktiviteter for ungdommer i mottak.

- Vi ser at den aktiviteten de bedriver er godt egnet for våre beboere i mottak. Dette er et kjempeinteressant prosjekt, og vi ønsker å få til et samarbeid, sier Torheim.

Nytt tilbud: - Vi vil gi ungdommene en smakebit på det de drømmer om, sier Knut Ove Børseth, leder for «Kjør for livet». Foto: TERJE SVAAN