Hvert år siden 1990 har Berg som til daglig er salgssjef hos Støren treindustri, vært nisse i forestillingen.

- Det er bare jeg som har holdt ut som nisse hele tiden. Men det er flere som har vært med på dette hele veien, sier Jarle.

Den populære juleforestillingen ble skapt da Jarle og to kompiser som spilte i et band hadde lyst til å lage noe julete for barn. Nå har 150 000 sett «Julestemning».

Han vet ikke hvorfor teaterstykket han skrev i 1990, skulle bli slik en publikumssuksess i år etter år. Men at det er fryktelig artig, det er lett å se på mannen som hver desember forvandler seg til den mystiske skogsnissen i grønn fløyelskappe.

- Jeg kan ikke se for meg en desember uten dette, smiler han.

Amatører

- Dette er Norges beste juleforestilling, hoies det rundt langbordet. Klokka er i ferd med å nærme seg fire, det er to timer til forestilling i Olavshallen, og teatergjengen i Bynesgutan teaterlag spiser felles middag på restaurant. Det gjør de før hver forestilling.

- Vi er amatører hele gjengen. Vi har andre jobber på dagtid. Vi spiser middag sammen, så er det rett på forestilling, sier Jarle.

Han har gleden av å spise ute med kona et titalls ganger i desember. For Aina (50) er også med på juleforestillingen. Hun er sminkør, i tillegg til at hun koker kaffe, varmer grøt, syr og strikker kostymer.

- For noen år siden sa jeg at jeg ikke orket mer. Men jeg klarte ikke å slutte. Det er noe med denne gjengen. Jeg er så glad i alle sammen, sier Aina.

Ulempen er at det blir travelt før jul. I år var det premiere 5. desember, og siste runde er nå på søndag. Heldigvis er det blitt to sett med nisser og barn, slik at de spiller bare annenhver kveld.

- Men det vi ikke får gjort til jul i november, det blir ikke gjort, sier Jarle.

Landet rundt

Det var i 1990 nordpolnissen, skogsnissen og fjøsnissen for første gang ble levendegjort i teaterstykket «Julestemning». Det skjedde på samfunnshuset på Byneset. Jarle var mannen bak både teksten, sangene og musikken. Men ideen kom i samarbeid med de to kameratene han spilte i band sammen med.

- Vi hadde drevet med revy og kor alle sammen. Det var fort gjort å lage dette, sier Jarle.

De håpet å selge nok billetter til å dekke husleia, og fikk 300 publikummere første året.

Siden har det bare vokst seg større og større: Det startet med en miniturné, så kom ideen om å prøve det hele i Olavshallen, og siden har andre teaterlag i så vel Bergen, Oslo som Steinkjer satt opp forestillingen.

- Og så har datteren vår tatt det med seg til Ytre Enebakk. Der settes stykket opp nå i helga, sier Jarle.

- Og da drar jeg dit for å sminke, sier Aina.

Fikk du med deg Sigrid fra Soknedal som begeistret i Norske Talenter? Her kan du lese mer om henne.

Serverer grøt

Anders Håbjørg, tidligere fjøsnisse, og nå lydmann, har oppdaterte besøkstall:

- Når vi avslutter på søndag har det vært 399 forestillinger med «Julestemning». 150 000 har sett stykket, forteller han.

Bare i Trondheim er det i år 22 forestillinger med 7500 solgte billetter. Det innebærer fulle hus hver kveld.

- Vi legger ut billetter i slutten av august. Da ryker helgene ut i full fart. Så selges resten utover høsten, sier Jarle.

De vet at mange kommer igjen, år etter år. Nå er de blitt foreldre, de som så «Julestemning» på 1990-tallet, og dermed kommer de med sine barn.

- Det å gå på «Julestemning» er blitt en tradisjon for mange. Jeg tror de synes det er et koselig stykke, og så liker de at det er så intimt. Barna får komme på scenen og smake på grøten, og så får de en godtepose av nissene etter forestillingen.

De kunne flyttet forestillingen til Olavshallens store sal, og ville sikkert solgt for fulle hus også der. Da kunne de spart seg noen desemberkvelder.

- Vi har snakket om det, men det vil vi ikke. Vi vil ta barna på alvor. Vi ønsker at de skal se godt, de skal se ansiktene våre. En fireåring som sitter bakerst i storsalen, vil få en helt annen opplevelse. Vi ønsker å beholde en intim forestilling, sier Berg

En time før forestillingen starter, er både stornissene og forestillingens to barn, Helle og Tor, på plass i sminkerommet nede i kjelleren på Olavshallen. Zara Borren Tangstad (9) og Elias Slind Aas (11) er ferske av året i stykket.

- Det har vært veldig artig. Men det har gått så fort, vi er jo snart ferdige. Jeg er glad vi får være med neste år også, sier han.

Da er nok også Jarle Berg på scenen igjen, som den lune skogsnissen.

- Jeg blir med så lenge jeg klarer å snakke og gå, smiler han.