Det var på Facebook at Frp-topp Elin M. Andreassen la ut to bilder av Sosialistisk Ungdoms valgplakat som var klistret opp ved inngangsdøren på Rådhuset i Trondheim mandag.

Sammen med bildene skrev Andreassen: «Forsøpling av både debatten og det offentlige rom! SV må selv ta ansvar for at det er for få helsesøstre i skolen. Med varaordfører i 12 år, og leder i Oppvekstkomiteen i 8, så bør SV gå i seg sjøl i denne saken!». Det var flere politikerkolleger som likte innlegget til Andreassen, blant andre Senterpartiets førstekandidat Marte Løvik – som selv samarbeider med SV i Trondheim.

- Springer fra ansvaret

Det er SVs andrekandidat, Ingrid Marie Sylte Isachsen (18), som er avbildet på plakaten. Der sier hun at Rita Ottervik skylder elevene på videregående skole 2,4 millioner kroner til helsesøstre. Bildet er hentet fra NRK-debatten som ble sendt fra Studentersamfundet tidligere i valgkampen, der hun konfronterte Rita Ottervik med at de rødgrønne ikke har sørget for tilstrekkelig mange helsesøstre. Sylte har selv vært åpen om sine egne problemer da hun gikk på videregående skole – og som førte til at hun droppet ut av skolen.

Overfor Adresseavisen utdyper Elin M. Andreassen hvorfor hun beskriver valgplakaten med Sylte som forsøpling:

- For det første er Rådhuset ikke en plass man henger opp valgplakater. For det andre bruker SV og SU en frekk retorikk her. De anklager Ap og ordfører Rita Ottervik for at de ikke har sørget for nok helsesøstre, samtidig med at de selv har sittet med varaordføreren i tolv år og ledet oppvekstkomiteen i åtte. De samme anklagene ble fremmet under NRK-debatten i Studentersamfundet, og de fikk stå uimotsagt, sier Frp-toppen.

- Forsøpling av debatten er et sterkt uttrykk å benytte om en ungdomskandidat?

- Ja, men det er riktig i dette tilfellet. Dette er andrekandidaten til SV i Trondheim, og partiet springer fra sitt eget ansvar i denne saken. De later som om de ikke har vært med på å styre byen i alle disse årene. Det må oppleves ugreit for Ap som de samarbeider med, og det fører velgerne bak lyset.

- Ta det opp internt

Sps toppkandidat, Marte Løvik, var en av politikerne som likte Frp-Andreassens Facebook-post.

- Jeg synes ikke noe om at det henges opp valgplakater på Rådhuset. Jeg er også enig i at SV her springer fra et ansvar de selv har hatt i tolv år. Da blir det uredelig å kritisere ordføreren. Hvis denne saken er så viktig for SV, må de ta det opp internt. Og i stedet for å skylde på Rita, får de skylde på Knut (Fagerbakke, red.anm.), mener Løvik.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) sier SU må stille krav til moderpartiet SV – slik AUF stiller krav til Ap.

- De bør ta dette i eget parti før de kritiserer oss. SV er medansvarlige for politikken som er ført, og da blir det spesielt å gå ut på denne måten. Det er bra med ungdommelig engasjement og mot, men noen bør kanskje gi bedre råd med hensyn til hvor skytset skal rettes, sier ordfører Ottervik.

- Sviktet en hel generasjon

SVs andrekandidat, Ingrid Marie S. Isachsen, sier at plakaten ikke skulle blitt hengt opp på Rådhuset.

- De som har hengt den opp har fått beskjed om at dette ikke var greit, og den ble tatt ned. Teksten på plakaten er en spissformulering som er hentet fra debatten i Studentersamfundet, og jeg har ikke vært med og laget denne. På debatten fikk jeg direkte spørsmål fra programleder om Rita Ottervik skylder 2,4 millioner kroner til helsesøstre, og dette svarte jeg ja på. Bakgrunnen er at sentrum-venstrealliansen kun har brukt fire av de seks millionene regjeringen ønsket vi skulle bruke på dette, utdyper Isachsen.

- Men SV har også ansvar for disse prioriteringene?

- Ja, samtlige partier har sviktet en hel generasjon unge mennesker når mange møter stengte dører når de trenger hjelp. Én av fem unge sliter psykisk, og det er en skam at sentrum-venstrealliansen ikke har prioritert helsesøstrene. Dette har jeg også tatt opp internt i SV, og vi vil endre på dette framover, sier Isachsen.

foto
Reagerte: Frp-topp Elin Marie Andreassen mener SV springer fra sitt eget ansvar når partiet anklager ordfører Rita Ottervik for ikke å ha sørget for tilstrekkelig mange helsesøstre. Foto: Morten Antonsen