Tretten ukers intervalltrening reparerte hjertefunksjonen hos overvektige barn i alderen 13 til 16 år. Det viser forskning på overvekt ved Cardiac Exercise Research Group (CERG) ved NTNU.

– Vi voksne er glade i å gå i fjellet, men hun vil helst være hjemme og spille. Hun har ikke glede av å røre seg. Nå har hun heldigvis begynt på fotball, samtidig som hun deltar i denne studien, forteller mamma. Selv er hun sprek og slank, men vet litt om å være stor selv også.

– Jeg var 100 kilo og hadde prøvd alt mulig. Etter en serie med Grete Roede-kurs og omlegging av livsstilen, klarte jeg det. Jeg har jeg fått et nytt liv og er blitt veldig opptatt av kost hold og trening. Nå håper jeg at datteren min får gjort justeringer og kan unngå å bli stor som voksen. Det ligger litt i genene i familien, forteller hun. Hun er overbevist om at helsegevinstene er store. 12-åringen merker også forskjell siden hun begynte på studien.

– Jeg trener mer, klarer å jogge lenger, har bedre kondisjon og humør. Før satt jeg mye med telefonen. Nå er jeg mer i aktivitet, sier jenta.

– Foreldrene må ta tak

En annen 12-åring som deltar i studien var ikke blid da moren meldte ham på for snart ett år siden. Men litt etter litt kom motivasjonen. Gutten liker tanken på at det han er med på kan hjelpe andre.

– Jeg tror foreldrene må investere mye tid for at barnet skal lykkes med å legge om livsstilen. Finne på aktiviter og gjøre dem artige, sier moren.

– Gutten har fått veldig god og forståelig kostholdsveiledning som gjør det lettere for han selv å velge, og sånn kan slippe mas fra oss.

Foreldrene har fulgt studien nært sammen med sønnen. Etter de tre første månedene med trening to ganger i uka på treningssenteret på St. Olavs Hospital, trener han på egen hånd hjemme og er på oppfølging ved St. Olav én gang i måneden.

– Han er blitt mye sprekere. Nå klarer han å gjøre mye mer i gymmen på skolen, og han er mer aktiv ellers også. Kjappere og mer positiv på humøret. Gutten er blitt en helt annen unge, sier moren. Hun synes foreldre som har barn som ikke legger på seg har det enkelt.

– Men noen barn liker å kose seg i sofaen, og er ikke så glad i aktivitet. Da er det er lett å bli stor, sier moren.

Hun mener prestasjonspresset i barneidretten må dempes for å unngå at de som trenger det mest blitt støtt ut.

I vinter begynte sønnen med skiidrett og trening på treningssenter. Løping på tredemølle er motiverende når han har pulsmåler. Gutten mener mindre tid ved skjermen er en viktig end ring. Morens anbefaling til andre foreldre med barn som har lett for å bli store, er å søke profesjonell hjelp, gjerne hos fastlegen.

Mindre sosiale medier

Ei 14 år gammel jente startet på treningsstudien i fjor, etter forslag fra helsesøsteren på skolen.

– Det har virket bra. Jeg har mer energi nå, forteller hun.

– Oksygenopptaket har gått mye opp. Før ble det mye innesitting og sosiale medier. Det var så mye som skulle sjekkes. Nå er jeg mer i aktivitet. Jeg har også fått nye venner gjennom å være deltaker.