Med stort flertall vedtok Frps landsmøte søndag totalforbud mot eiendomsskatt innen tre år.

«Jeg har med en hilsen hjem til Sør-Trøndelag i dag, og denne hilsenen går til noen av de mest arrogante politikerne jeg kjenner. Ordførere med null respekt for helt vanlige folks penger.»

Slik startet stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad sitt innlegg fra talerstolen som omhandlet eiendomsskatt. Der gikk han til angrep mot ordførerne i Trondheim (Ap), Skaun (Sp) og Oppdal (Ap). Ordførere og kommuner han mener ikke har noen grunn til å kreve eiendomsskatt.

Kommentar: Ja takk, begge deler

Her er Frp-vedtakene

Overskudd

- Kommune-Norge har rekordoverskudd. Det er rekordstor økning i skatteinntekter og økning i disposisjonsfond. Å rope etter mer skatter i oppgangstider vitner om en uansvarlighet og lite respekt for skattebetalernes penger, sier Bjørnstad.

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) anbefaler at kommuner har et årlig overskudd (netto driftsresultat) på 1,75 prosent. Men tall som Frp har hentet fra SSB viser at de nevnte kommunene ligger på 50 prosent eller mer enn anbefalt i snitt de siste fire årene.

- For Trondheim sin del er tallet 3,2 prosent, og hele 5,1 prosent i 2016. Samtidig har eiendomsskatten mer enn tredoblet seg siden Ottervik kom til makta. Og hva går disse pengene til, jo til banken. Og det mens eldreomsorgen råtner på rot i kommunen, og gjelda er skyhøy, sier toppkandidaten fra Sør-Trøndelag.

LES OGSÅ: Teigen fyrer løs mot trønderbenken

Les Harry Tillers kommentar fra landsmøteåpningen.

- Er ingen bedrift

- Overskudd skal gå til å redusere kommunale avgifter eller ut i tjenestene til innbyggerne. En kommune er ikke det samme som en bedrift, sier Bjørnstad.

For 2016 viser tallene fra SSB et positivt driftsresultat på fire prosent av inntektene i norske kommuner. Ifølge Finansdepartementet ligger inntekten av eiendomsskatten på totalt 12,1 milliarder kroner i Norge i år.

Her kan du prøve valgomaten: Er du enig med Frp?

Minimal inntekt for kommunen

Skaun er et annet grelt eksempel ifølge Bjørnstad. Tallene viser kommunen har tre ganger mer penger på bok enn landsgjennomsnittet. Samtidig har kommunen stor gjeld.

- Pengene puttes på sparegrisen. I Oppdal har kommunen mer penger på bok, og mindre gjeld enn snittet. Jeg lurer på om ordførerne er klar over minimale disse inntektene er for kommunen, men hvor mye den utgjør for pensjonister, aleneforsørger eller småbarnsfamilie, sier Bjørnstad.

Ordfører Rita Ottervik sier at et kutt i eiendomsskatten vil medføre 615 millioner kroner mindre hvert eneste år i Trondheim.

- Frps politikk vil føre til kutt og færre barnehageansatte, lærere og pleiere. En trygg økonomistyring er helt avgjørende for at vi får bedre tilbud til innbyggerne våre, sier hun.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) Foto: Morten Antonsen

Styrke eldreomsorg

Hun mener det ikke er noe mål for en kommune å gå med størst mulig overskudd. Ordføreren innrømmer også at det er flere ting i eldreomsorgen som kan bli bedre, men sier at Ap vil bruke pengene fra eiendomsskatten til styrking av området.

- Hva tenker du om at Trondheim går med overskudd over det anbefalte gjennom flere år?

- Selv om vi i flere år har hatt gode økonomiske resultater, så er det ikke gitt at det blir slik hvert år. I 2008 ble også Trondheim rammet av finanskrisen, og vi måtte gjøre tøffe innstramninger som rammet mange i byen vår. For at dette ikke skjer igjen må vi ha orden på økonomien, og store skattekutt ville hatt motsatt effekt, sier hun.

Underskudd uten skatt

Finansdirektør i Trondheim kommune, Olaf Løberg leser tallene annerledes enn Frp. Han trekker både inn føring av momskompensasjonsinntekter og pensjonskostnader.

- Uten eiendomsskatt ville kommunen gått i minus i 2013, 14 og 15.

I 2016 ville det vært svakt positivt, men under det anbefalte nivået fra TBU. Uten eiendomsskatt måtte kommunen ha redusert tjenestetilbudet for å få et positivt netto driftsresultat. For å nå TBUs anbefaling måtte tjenestetilbudet blitt redusert ytterligere, sier han

Og mener derfor det ikke er et paradoks at kommunen har overskudd samtidig som det innkreves eiendomsskatt.

- Det er snarere en forutsetning for å bevare nivået på tjenestetilbudet og samtidig klare å opprettholde kommunens verdier over tid, sier han.

Må ha buffer

Ordfører i Skaun, Jon P. Husby sier til Adresseavisen at det er tverrpolitisk enighet om eiendomsskatt i kommunen.

Skauns ordfører Jon P. Husby (Sp) Foto: jens petter søraa

- Er det ikke urimelig å ha eiendomsskatt når dere har tre ganger så mye penger på bok enn landsgjennomsnittet?

- Skaun har et solid driftsfond, men vi bruker og skal bruke av driftsfondet for å ta egenandeler i utbyggingene. Gjeldsgraden øker i takt med nye investeringer, og derfor er det viktig å ha en buffer for å møte framtidige kapitalkostnader. Alternativet er kutt i tjenestetilbudet, sier Husby.

Investerer i helse

Også Oppdal-ordfører Kirsti Welander forsvarer bruken av eiendomsskatt. I fjor ga skatten drøye 24 millioner kroner ekstra til kommunekassa.

- Vi er avhengig av eiendomsskatt for å sikre et forsvarlig driftsnivå for pålagte kommunale tjenester. Oppdal kommune er i gang med større investeringer innenfor helsesektoren, som vil gi markant økning i driftskostnadene. Uten skatten ville vi ikke klart å yte like gode tjenester til innbyggerne våre. I helger og ferier dobles og mangedobles innbyggertallet, noe som innebærer økt behov for offentlige tjenester på svært mange områder, sier Welander.

Ordfører Kirsti Welander (Ap) i Oppdal. Foto: jens petter søraa