«Det livet gav meg» er tittelen på boka som utgis denne høsten. Utgivelsen feires på Snåsa hotell tirsdag 8. november, hvor Arve Tellefsen, Chand Torsvik og Marte Hallem er gjester.

Gjerstad, som fylte 90 år 11. april i år, er blitt nasjonalt kjent for sine helbredende krefter. I boka oppsummerer han det som beskrives som et uvanlig liv som både har vært givende og krevende, om varme hender, åndskrefter og sine synske evner. Boka er skrevet for hånd på skrivepulten han har inne på sykehjemmet.

– Jeg har skrevet en bok som skal vise min holdning og mine evner, så folk kan tro på det. Boka blir et minne om meg og jeg har skrevet det jeg synes er riktig å ta med. Det kan være mange som kritiserer at dette er skrevet før, men nå har jeg sortert og tatt ut dette fordi det er så viktig. Jeg håper den vil gi folket styrke til å forstå at bak det hele ligger det noe som folk ikke vet. Jeg mener det hersker en åndelig kraftsituasjon som gjør at folk kan få sånne evner. Jeg tror veldig på det. Det kan ikke læres boklig, men det kan tas imot åndelig, sier han.

Siste bok

– Nå sier du at det er den siste boka?

– Ja, det er den siste.

– Men jeg forstår at du fortsatt liker å skrive?

– Ja, det gjør jeg. Men jeg begynner å bli gammel og da vet du, sier han og smiler.

– Når jeg hadde boka ferdig ville jeg få den trykt nå i høst, på grunn av alderen min. Sånn at jeg fikk se hvordan det gikk. Du vet jo aldri hvor lenge en lever etter at en er blitt 90 år.

– Når vi skriver denne artikkelen om deg kommer det til å være mange som er glad for å lese om deg. Du betyr mye for veldig mange. Og så vil det være noen som tenker at «han der tror jeg ikke på». Hva sier du til dem om dem?

– Når de leser den siste boka får de tenke på meg ut ifra den. Så får de kritisere som de vil. Det gjør ikke meg noen ting. Alle kan ikke ha de samme tankene.

Kritikerne

Blant kritikerne er Ronnie Johansen som i «Profeten fra Snåsa» (2012) og «Snåsamannen: Helbredelsene, spådommene, løgnene» (2014) gikk kritisk gjennom hans virke.

– Er det noe av kritikken som har gått inn på meg?

– Nei, jeg rister det av meg.

– Det har forresten ikke vært så veldig mye kritikk heller da. Det var nå en som kritiserte veldig mye i tv-en, men det ble slutt, sier han.

– Det er også skrevet bøker om det?

– Ja ja, men de har visna bort de.

– Og du står igjen?

– Mm, sier han kort.

Hilser til Johaug

Fortellingene om at Gjerstad har spesielle evner er mange. Det var Ingar Sletten Kolloens bok «Snåsamannen – kraften som helbreder» som virkelig fikk det til å ta av i 2008. Sammen med en tv-dokumentar to år før, og noen store medieoppslag, gjorde boka Snåsakaill'n landskjent. Nå lever han rolige dager på sjukeheimen i Snåsa. Han skriver, kviler og spiser. Og han følger med i nyhetene. Han er glad i sport, skisport spesielt, og Rosenborg.

– Hva du tror om langrennssporten nå? spør fotografen.

– Åh, sukker han.

Han lener seg frem i rullestolen.

– Jeg tror hele idrettsforbundet driver med noe som er helt unaturlig for vanlige folk å forstå. Dette begriper jeg ingenting av. De som tør å bli idrettsutøvere nå, det må en spørre om.

– Det er blitt et sirkus?

– Det er sirkus, ja. Hva hun heter hun ...?

– Johaug?

– Johaug ja, hun var ganske rolig hun, i tv-en.

Gjerstad tar en kort kunstpause, ser på oss:

– Ho har itj gjort nå gæli. Nei, det er bare tull det der, sier han.

Han synes mediene og folk er harde til å dømme. De burde gå mer lempelig frem, mener han. Plutselig får han en idé:

– Therese Johaug, sier han høyt og tydelig.

– Hun vil jeg sende en personlig hilsen til gjennom Adressa.

– Tenker du mye på dem?

– Ja, for de har gitt meg så mye når jeg har sett på tv-en. Petter Northug kjenner jeg også. Han har fått sin kritikk han også, men han er en trivelig kar. Jeg liker meg blant idrettsfolk. Jeg har hatt kontakt med mange og den første som kontaktet meg var Pål Tyldum. Jeg kurerte kneet hans, det sier han selv, sier Gjerstad.

Trasig med Trump

Han følger også med på det amerikanske presidentvalget og er skeptisk til Donald Trump.

– Jeg forstår ikke at amerikanerne har så mye godt for ham. Det er skremmende det. Kommer han til makta vil det virke på Norge også.

– Det er rart at de to kandidatene bruker så mye tid på å snakke stygt om hverandre, men ikke om hva de vil gjøre hvis de blir president, sier fotografen.

– Det handler om å finne feilene ja, sier Gjerstad.

– Og folket har tillit til dem, sier han.

Han smiler oppgitt.

– Det var noe annet med Obama, for åtte år siden?

–J a, han er en flink kar, han. En veldig fin type. Han gjort mye godt for folket, særlig for de fattige. Han har vært med å bygge opp Amerika og vist oss sin evne til å gjøre mer for de minste i samfunnet. Det er det slutt med. Nå er det sånn at de som har mest skal ha enda mer. Det er en rar utvikling, sier Snåsamannen i sin 90. høst.

- Folk som leser den nye boken min, får de kritisere som de vil. Det gjør ikke meg noen ting. Alle kan ikke ha de samme tankene, sier Jorald Gjerstad. Foto: Terje Visnes
- Vil dere hilse tre stykker? Therese, Marit Bjørgen og Petter Northug! Jeg vil si at vi gleder oss over det gode de utfører i idretten! Foto: Terje Visnes
- Jeg forstår ikke at amerikanerne har så mye godt for Donald Trump. Det er skremmende det. Kommer han til makta vil det virke på Norge også, sier Joralf Gjerstad. Foto: Terje Visnes