Sjokoladepapir, snusesker, røykpakker, diverse plastavfall, drikkebeger, votter og et håndkle. Det er noen av funnene til ploggerne som kobler trening og søppelplukking.

Plogging er egentlig et svensk ord. Det er sammensatt av «plocka» og «jogga». I Trondheim er Comfort hotell først ute med organisert søppelplukking som treningsaktivitet. Et google-søk viser at det er de siste månedene ploggingen har tatt av. «Den miljøvennlige treningstrenden» blir det kalt.

I begynnelsen av februar skrev Washington Post: Plogging er den svenske treningsbølgen for folk som vil berge planeten. Nå er den på vei til USA.

foto
Sorteringsstasjonen: Bjørn Tore Helden (t.v.), hotellsjef Espen Ravnå, Maria Hammer og Maciej Wilkosz har sprunget over Øya. Nå sorterer de søppelet de tok med seg.Elin Breivik (t.h.) overvåker det hele.

Første gang

- Jeg leste om plogging og fikk lyst til å gjøre det i Trondheim nå når Comfort-kjeden har kampanjen The good neighboor, forteller Elin Breivik i Comfort hotell. Hun er svensk og syns naturlig nok det er stas at et svensk uttrykk og fenomen er i ferd med å bli en internasjonal treningstrend.

- Det er første gang vi gjør noe slikt, men vi regner med å gjøre det igjen. I tillegg tenker vi på å lage andre arrangement som loppemarked i lobbyen og invitere folk inn for å bytte klær.

foto
Sorteringskategoriene: Papir, plast, metall og har ikke peiling. Foto: Comfort Hotel

Hadde for få poser

Nora Roel Løken, Heyrnisa Mømin, Emma Havend og Mikkel Sandbråten kommer tilbake over Bakke bru med de blå søppelposene fulle av søppel plukket i bygatene. De kunne ha plukket med seg langt mer.

- Det var veldig mye søppel. Vi fikk ikke med oss mer fordi det ble for tungt for posene, forteller Heyrnisa Mømin. Hun er ansatt på hotellet og har gått den tre kilometer lange treningsrunden sammen med de andre. Noen jobber på hotellet. Nora Roel Løken er bare med som frivillig.

- Det er masse søppel igjen i gatene på Møllenberg, sier de fire. Det er altså jobb for andre ploggere.

foto
Fullt: Dette er resultatet etter joggeturene på Øya og Møllenberg torsdag ettermiddag. Foto: Comfort Hotel

Les også Harry Tillers kommentar: Min plast skader vel ingen

- Hårreisende hvor mye folk kaster

Aller først tilbake fra ploggerunden er hotellsjefen Espen Ravnå. Rød og svett i fjeset kommer han tilbake med to blå poser fulle av rask etter å ha sprunget fem kilometer over Øya og Kalvskinnet.

- Vi springer joggerutene vi anbefaler gjestene våre som vil ta seg en treningstur. Nå har vi ryddet en del av søppelet langs løypene, sier han.

- Det er hårreisende hvor mye folk kaster fra seg, fortsetter hotellsjefen og forteller at de hver eneste mandag fyller en pose med rask folk har kastet fra seg rett utenfor hotellinngangen.

foto
Sorterer og kaster: Hotellsjef Espen Ravnå og Maria Hammer har fått med seg sjokoladepapir, snusesker, røykpakker, diverse plastavfall, drikkebeger, votter og et håndkle. De sorterer etter kategoriene papir, plast, metall og har ikke peiling.

Bypåska sneglet seg mot slutten. Folk ute dreiv med #plogging, skriver Ståle Gerhardsen i dette innlegget.

- Vi forbruker for mye

- Det ser ikke veldig bra ut med alt dette søppelet. Vi vil vise fram byen på best mulig måte. Det er skremmende hvor mye som ligger slengt rundt omkring. For min egen del vil jeg si at vi forbruker for mye. et er for mye emballasje. Vi må og kan redusere emballasjen.

Espen Ravnå sier ploggingen er en del av miljøengesjementet til hotellkjeden. Han har dårlig samvittighet for at de bruker for mye emballasje, men er litt stolt også fordi de tar i bruk alternativer til plast.

- Vi bruker biologisk nedbrytbart materiale i våre plastglass og engangsbeger til salat. Du kan kaste det i matavfallet etterpå, sier han.