- Herregud, nå har vi fått på noe stort, sa den ene fiskeren til den andre før de dro opp en 17 kilos storlaks fra Bjøra lørdag formiddag.

Det var Namdalsavisa som først omtalte saken.

Fiskekameratene Espen Fondal Susegg og Geir Arne Svepstad fikk to laks over 10 kg på under et døgn i pinsehelga, og den siste er den største som er tatt i Namsenvassdraget siden sesongen startet for fem dager siden.

- Først fikk vi en på 11,6 kg på fredag, og så denne på 17 kg i går, sier Svepstad, som ikke har opplevd noe lignende på de ti årene han har drevet aktivt med laksefiske.

Den første dro de opp i valdet Fuglår/Sjøland, og den andre i Fuglar/Bjørnes. I mai blir det ifølge fiskeren normalt en del timer venting i båten uten at det skjer noe som helst. I går tok det én time før kjempelaksen bet på kroken.

Vrien fangst

Laksefiskeren forteller at det var langt fra lett å få den store fisken på land.

- Det tok mellom 30 og 45 minutter. Både fordi fisken var sterk og tung, og fordi vi sleit med å finne et sted å gå i land på grunn av den høye vannstanden. Det var litt ekkelt, sier Svepstad, og legger til:

- Men det er helt klart litt av moroa at det er litt vanskelig. Det blir en bra historie når det skjer litt ekstra rundt fangsten. Og man får adrenalin så det holder. Det er derfor man holder på med dette, man håper at man skal få sånne opplevelser, sier Svepstad.

Svepstad forteller at fiskekameraten Espen Fondal Susegg begynte med laksefiske for fullt i fjor.

- Den første vi fikk i fjor var på 10,9 kg. Etter det var han bitt av basillen, sier Svepstad, som selv pleier å ro båten mens kameraten holder kontroll på de tre fiskestengene.

- Det er jo litt unormalt å få tre stykker over 10 kg på ett år. Så for ham er det en pangstart på fiskekarrieren, sier Svepstad.

Fiskekameratene fisker mest i Bjøra og i Namsen på sommeren, men foreløpig blir det bare Bjøra, da Namsen ikke åpner ikke før i juni.

Norsk agn

Begge fiskene var tatt med wobbler som redskap.

- Vi foretrekker å bruke det når vi fisker fra båt. De vi bruker er norske hjemmelaga wobblere. Man kan justere hvordan man vil ha dem til å gå i vannet ut fra forholdene.

Regner ikke med gjentakelse

Fiskerne er nå hjemme i Steinkjer, men tenker seg tilbake allerede neste helg. De har en fast runde gjennom fire vald i området, ett for hvert døgn.

- Dette er ikke hverdagskost, så det kan gå lenge til neste gang. Da har vi ikke så mye forventninger, vi kan leve lenge på den helgen vi fikk nå. Sesongen er på en måte redda når du får en såpass tidlig på året.

Naturopplevelse

- For vår del gjør vi ikke dette kun for å fiske, det handler like mye om at det andre rundt. Naturopplevelsen i seg selv, med det rike dyre- og fuglelivet at det er så stille og rolig, og bare det å være på tur er viktig. Å få såpass med fangst er egentlig en bonus, forteller Svepstad.

Den uvanlige fangsten skal nå røkes og spises, noe som ifølge fiskeren er en viktig del av opplevelsen.

I Bjøra er det som vanlig tidlig laksestart 15. mai, mens i de fleste elvene i Norge starter sesongen 1. juni.

Espen Fondal Susegg og Geir Arne Svepstad med 17-kilos laks fra Bjøra pinseaften. Foto: Privat