Klart vær, rolige vindforhold og snødekte tak og marker. Forholdene i Trondheims-området ligger godt til rette for en fin nyttårsfeiring, også sett fra brannvesenets ståsted.

- Forholdene vi har i og rundt Trondheim nå, er perfekte for en lite dramatisk nyttårsaften. Det vil alltid være en risiko knyttet til denne kvelden, all den tid man håndterer eksplosiver. Men det gode været hjelper veldig på å holde risikoen nede, sier brann- og redningssjef Torbjørn Mæhlumsveen ved Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS (TBRT).

Les også: - Trøndelag særlig heldig med været i kveld

Husk på dette

Uansett vær og vindforhold, er dette de to viktigste rådene fra brannsjefen for kveldens feiring:

- Når det kommer til fyrverkeri, er det to ting som alltid gjelder: Vær edru når du fyrer av og bruk beskyttelsesbriller, sier Mæhlumsveen.

Brann- og redningstjenesten har økt beredskap nyttårsaften. Likevel er det viktig at folk følger med, både på hva de selv holder på med og hva som foregår rundt en.

- Det er viktig å være koblet på, for å si det sånn, og vite hva man gjør. Det er lurt å forberede seg godt dersom man skal skyte opp fyrverkeri. Tenke på hvor man skyter opp fra, hvor folk skal stå for å være sikre og hvordan man sikrer at man ikke treffer hus eller liknende, sier Mæhlumsveen.

Han anbefaler folk å holde seg hjemme for å passe på huset sitt, eventuelt avtale med naboen om å følge litt ekstra med.

Les innlegget: Kanskje man skulle forby pinse- og sankthansbål?

Forbudssone

I år som tidligere er det innført rakettforbud i og rundt Trondheim sentrum (se TBRTs kart under). Utenfor forbudssonen er det tillatt å bruke fyrverkeri mellom klokken 18.00 31. desember til 02.00 1. januar. All annen bruk av fyrverkeri, utenom dette tidsrommet, må du ha spesiell tillatelse til god tid i forvegen, både fra brannvesen, politiet og grunneier.

- Bruker rakettforbudet i Trondheim å bli respektert?

- Ja, det gjør det for det aller meste. Det hender noen fyrer av noe. Da er det enten fordi de ikke har fått med seg at det ikke er lov, eller så bryr de seg ikke. Sånn sett kan det være veldig greit dersom du ser noen som forbereder oppskyting, at du gir et vennlig hint om at det ikke er lov, sier brannsjefen.

Les også: Stearinlys førte til brann i bord

Kan få politibesøk

- De som likevel skyter opp fyrverkeri i forbudssonen, kan fort få besøk av oss eller politiet. Jeg håper jo så klart ingen gjør det. Vi vil også i år ha kjempeflott fyrverkeri i kommunal regi fra Kristiansten festning folk kan nyte, sier Mæhlumsveen.

Det kommunale fyrverkeriet starter med såkalt familiefyverkeri klokken 19, etter vardetenning klokken 18.30 på Festningen. Så er det festfyrverkeri fra samme sted som starter klokken 24.00.

God og trygg nyttårsfeiring og godt nytt år ønskes også fra Adresseavisen!

Fyrverkeriet fra Festningen starter kl 19.00 og 24.00 nyttårsaften.

Les også: Her kan du se fyrverkeri nyttårsaften i Trøndelag