Låtskrivingen har pågått i mange år, men i helga debuterte også Næss som sanger på plate med utgivelsen «Blainnadrops» på fødselsdagen 17. januar.

Mange kjenner «Rosenborg e’ laget mitt» som ble skrevet til klubbens 75-årsjubileum i 1992, og er kjent gjennom Petter Wavolds versjon. Nå foreligger den i nyinnspilling - med alle versene inkludert. Næss synger om gutten og jenta som ikke kan spille fotball «for kroppen si nei», beboerne på aldershjemmet som følger med favorittlaget fra tv-stua og byens løse fugler som tar seg en «pjalle» i Ravnkloa før de skal på Lerkendal.

– De har ikke noe annet å se frem til, fotballen er noe de kan samles om. Det er i grunn de viktigste versene, mener han.

Da Næss traff Arve Tellefsen og Åge Aleksandersen i Odd Iversens begravelse nylig vanket det et cd-eksemplar til begge.

Det gode liv

Næss har drevet med idrett hele livet og «landet» på fotball hvor han spilte i Nidelv og Rosenborg. Det ble nærmere 200 kamper for RBK fra 1968 til 1980, avbrutt av en alvorlig ankelskade som har forfulgt han resten av livet, om som gjorde at han ble invalid i 2006. Nå venter nye utredninger i Oslo.

I yrkeslivet har han jobbet som revisor, lektor, leder for eget reklamebyrå i tillegg til å være redaktør for nær-tv-kanalen Trondheim nær-TV og Tv Trøndelag. Han var også drivkraften bak «Rosenborgkanalen» som mange husker fra 1990-tallet. Næss har også mottatt RBKs fortjenstmedalje.

I heftet som følger cd-en, og i flere av tekstene, skriver 68-åringen om en god oppvekst og et godt liv med idrett, arbeid og familie.

– Hva er nøkkelen til et godt liv, sånn du ser det?

– Kjærlighet, familie, helse, trygghet, rettferdighet, ærlighet og åpenhet er nøkkelord, mener han.

Savner Muhammeds ord

Cd-en inneholder også sangen «Æ har en bønn». Næss skriver om Syria og terrororganisasjonen Al-Qaida, og hvordan religion brukes til å rettferdiggjøre vold og elendighet. I refrenget ber han Gud om å ende ufreden som utspiller seg blant annet i Midtøsten. Låtskriveren deler fødselsdag med bokseren Muhammad Ali. Han skulle ønske Ali hadde krefter til å fordømme sine trosfeller som utførte terroren i Paris.

– Det hadde gitt effekt det, mener Næss.

– Ali er verdens mest kjente muslim, nest etter Allah. Han har i 60 år vært den mest prinsippfaste på kloden, og hans ord har alltid blitt hørt. Fire ord fra han – «stopp hellig krig-galskapen!» - ville øyeblikkelig kommet på alle kanaler verden over, sier Næss.

foto
Har opplevd mye: RBK-jubel etter at seriegullet ble sikret i Bergen - f.v. Per Loraas, Tore Lindseth, Erling Næss og Erling Meirik. Foto: Adresseavisens arkiv
foto
Låtskriveren: Erling Næss feirer 68-årsdagen med en mangfoldig cd blant annet med en rekke trondheimspatriotiske sanger. Foto: Kjell A.Olsen