PST har sjekket saken og konkluderer med at det mest sannsynlig er en falsk uttalelse.

- Først ble jeg skremt. Man lurer jo på hvem det er som skriver noe slikt, og om trusselen er reell, sier Hole, som er fylkesleder for AUF Sør-Trøndelag.

I forrige uke mottok hun en e-post der det står at det er utstedt en fatwa mot henne fra en sharia-domstol i Malaysia. Det er en sjeik tilhørende en islamistisk gruppe som angivelig er avsender. Det står blant annet at de finner det bevist at hun er en av verdens fremste Israel-hatere og at hun samarbeider med Hamas og Hizbollah. De vil ha henne fengslet som forræder, og skriver også at andre fremgangsmåter kan benyttes, inkludert «å bruke sharialover».

foto
Hole frontet sak om Israel-boikott.

- Skyldes Israel-boikott

Bystyrepolitikeren er overbevist om at eposten kommer grunnet hennes engasjement for å få Trondheim kommune til å boikotte varer og tjenester som Israel produserer på okkupert palestinsk område. I november fremmet hun forslaget på vegne av Ap, SV, Miljøpartiet og Rødt, og fikk med det nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

- E-posten er åpenbart en trussel om at vi ikke skal bry oss, og det sier noe om hvor betent og alvorlig situasjonen er for menneskene som lever under okkupasjon. Men så tenker jeg: Som AUF-leder i Sør-Trøndelag og bystyremedlem har jeg engasjert meg sterkt mot overgrepene som begås mot palestinerne. Jeg er stolt over vedtaket vi fikk til i bystyret som har gått verden rundt. Det viser at det nytter å engasjere seg, og i AUF har vi valgt et liv i kamp fremfor å bli truet til taushet, sier Hole, som er glad for at PST sjekket ut saken.

Hole varslet sin gruppeleder Geir Waage (Ap) om saken:

- Det er viktig at det blir videreformidlet slik at PST kan avgjøre hvor reell trusselen er. Jeg er glad for at Julie varsler og står oppreist i det, ikke lar seg true til taushet, sier Waage.

Les også: Israel-boikotten skal sjekkes av regjeringen

foto
Per Einar Hollum, sjef for PST Trøndelag, har sjekket saken.

PST på saken

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Trøndelag undersøkte saken tirsdag.

- Vi har behandlet det som et seriøst tips. Vi har konkludert med at det er et brev skrevet av en forvirret person, og at det derfor er en falsk uttalelse uten forankring. Vi har gitt politikeren tilbakemelding, opplyser sjef for PST i Trøndelag, Per Einar Hollum til Adresseavisen.

foto
- E-posten er skrevet av noen sionister som sitter et sted i Israel og sender ut denne typen brev, sier Lars Gule.

Et søk på internett viser at det er flere Palestina-vennlige bloggere og andre personer som har mottatt lignende eposter og trusler, men da angivelig sendt fra Marokko og andre land. Forsker og islamekspert Lars Gule ved Høyskolen i Oslo og Akershus har selv mottatt samme «fatwa».

- Den er skrevet av noen sionister som sitter et sted i Israel og sender ut denne typen brev. Dette har de gjort i cirka ti år nå, sier Gule.

Ifølge Gule endrer de avsender. Det varierer mellom islamister i Malaysia og ulike land i Midtøsten.

- På denne måten rammer de både det de oppfatter som motstandere av Israel og islamister. Det er to fluer i en smekk, men altså ingenting å bry seg om, sier Gule.

Les debattinnlegg: - NTNU bør ikke dra til Israel for å drøfte oljeutvinning

Les også: Prest kaller det umoralsk å kjøpe varer fra okkuperte områder