Endelig: Naphaphon Chuma, Phinnaphat Kirkvoll og Nan Zin May Myint kom til topps på Galdhøpiggen i strålende vær lørdag. Foto: Vigdis Helgemo

– Dette var min drøm fra i fjor. Det var fantastisk å komme opp, forteller Phinnaphat Kirkvoll (36).

I strålende sol nådde hun og turfølget med drøyt 40 turglade innvandrere og frivillige fra Trondheim toppen av Galdhøpiggen lørdag. I alt deltok 1573 turgåere fra 15 av landets fylker. Integreringsprosjektet «Til topps» er et samarbeid mellom Røde Kors, Den Norske Turistforening, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS).

Dårlig vær i fjor

Kirkvoll, opprinnelig fra Thailand, gikk sammen med venninnene Naphaphon Chuma (31) fra Thailand og Nan Zin May Myint (28) fra Burma og norsklæreren deres fra Enhet for voksenopplæring, Vigdis Helgemo (58). Kirkvoll var også med på turen i fjor, men da nådde de ikke toppen på grunn av dårlig vær. Adresseavisen snakket også med noen av deltagerne på forhånd i fjor.

– Nå hadde jeg bestemt meg for at jeg skulle opp og har vært med på treningsturer siden januar, forteller hun.

– Vi har mange høye fjell i Burma også, men menneskene bruker ikke å gå tur der, sier Myint.

De synes den norske naturen er vakker. Det er lite søppel og lufta er ren. På turene treffer de hyggelige mennesker og får praktisert språket.

Stor fest

Idéen og arbeidet med «Til topps» startet i 2006. IMDI og Røde Kors ville invitere alle nybosatte flyktninger og alle som jobber med integrering i Norge på tur til Galdhøpiggen. Lørdag feiret prosjektet tiårsjubileum, og i tillegg til fjellturen fikk turgåerne med seg en mangfoldig kulturfest i Lom sentrum. Her fikk de med seg ulike aktiviteter og konkurranser, middag, åpningstale ved Åsne Havnelid og dobbeltkonsert med Chakras og Miss Tati.

I Trondheim har turinteresserte innvandrere og frivillige fra Røde Kors og Trondhjems Turistforening gått to treningsturer i måneden for å forberede seg til toppturen. Turgåerne har utforsket Trondheims naturområder og samtidig brukt anledningen til å utvikle sine språkferdigheter.

Blant turlederne var også Hanne og Sten Paltiel som tidligere i år fikk prisen «Årets ildsjel» fra Trondhjems Turistforening. - Turene er en arena for utfordringer, både fysisk og psykisk, som løses sammen, sa Paltiel til Adresseavisen tidligere i år.

Lett å snakke på tur

Lærer Helgemo sier at det varmer et norsk turhjerte å se at så mange andre nasjoner deler den norske turgleden, bare de blir introdusert til mulighetene.

– Det var en helt fantastisk dag! Det er ikke mange dager i løpet av et år med strålende sol og vindstille på Galdhøpiggen, sier Helgemo.

– Men du som jobber til daglig med integrering, hva betyr et sånt prosjekt som det her?

– Det viktigste er at de får trent på å praktisere muntlig norsk, det er ikke bare norskopplæring ved pulten. Når vi er på tur er vi med såpass mange frivillige at alle har en samtalepartner. Det så mye å snakke om, og det er lett å snakke når vi går. Vi prater om alt det vi ser i naturen, vi møter dyr. Vi utvider vokabularet mye mer enn når vi bare jobber i boka, sier Vigdis Helgemo.

Vakkert: Stålende utsikt fra Galdhøpiggen lørdag. Norges høyeste fjell ligger 2 468,8 meter over havet. Foto: Vigdis Helgemo
Sjekk: Phinnaphat Kirkvoll Kirkvoll får sjekket sekken sin av turleder Sten Paltiel før avreise til Lom fredag. Foto: Bård Sande
Sekksjekk: Nan Zin May Myint forsikrer turleder Mohammad Essa Shahamat at hun har de rette tingene på plass i sekken før avreise sist fredag. Foto: Bård Sande