- I dag har vi 123 elever i 1. trinn, på et areal som er beregnet for 90 barn. Nå må noe skje. Det er ikke godt for noen at skolen er stappfull.

Det sier Maj-Britt Kartum, rektor ved Ranheim skole. Siden nyskolen åpnet for fem år siden, har elevtallet økt fra 485 til 707. Samtidig har Kartum utvidet staben med over 30 ansatte. I år har elever i første trinn uteskole tre dager i uka for å løse plassutfordringene.

- Når vi først skulle få en ny skole på Ranheim, så er det synd at den ble så fort full, sier Kartum.

De siste årene har kommunen lansert ulike løsninger for å løse elevveksten på Ranheim. Nå ser det ut til at det blir endringer fra neste år.

- Ranheim skole har nesten 80 flere elever enn den er bygd for. Dette gir store utfordringer for skolen. Noen elever må ut av Ranheim skole, sier Cato Høve, rådgiver i Trondheim kommune.

Åpner gammelskolen

Nå har rådmannen lagt frem et høringsforslag som inneholder ny skolekrets knyttet til den planlagte nyskolen på Overvik på Ranheim, endring av skolekretsgrenser mellom Ranheim og Charlottenlund og midlertidige åpning av gammelskolen på Ranheim.

Dette er forslagene:

Skolestartere og elever i 2. og 3. trinn fra Olderdalen flyttes fra Ranheim skole til gamle Ranheim skole. Dette innebærer 80–90 elever. Denne skolen får egen rektor og eget personale. Elever og ansatte flytter inn i ny skole på Overvik i 2020.

Skolestartere i området Grilstad gård og Grilstad park flyttes til Charlottenlund skole. Skolekretsgrensene endres slik at Charlottenlund blir permanent skole for området.

Charlottenlund skole har også for mange elever. Derfor foreslår rådmannen at skolestartere på Charlottenlund sør flyttes til Brundalen. Senere flytter de inn i ny skole på Overvik.

Foreldre reagerer

Forslagene har allerede vakt sterke reaksjoner blant foreldre. Nylig møttes foreldre på Grilstad, der det ble valgt en foreldregruppe som skal jobbe videre med saken.

- Det er et stort engasjement i foreldregruppen, og det er stor motstand mot de foreslåtte endringene. Vi ønsker at Grilstad park fortsatt skal tilhøre Ranheim skole. Her har vi en trygg skolevei hvor barna går til skolen. Vi ønsker at søsken skal få gå på samme skole og at nabolaget vårt ikke blir splittet, sier Eirin Høyem, en av foreldrene i gruppen.

Foreldregruppen sendte i høst et brev til politikerne i Trondheim hvor de uttrykte bekymring for at området skulle flyttes til Charlottenlund. Der ble det påpekt at skoleveien vil bli dobbelt så lang som i dag, og ikke minst mer utrygg fordi elevene må passere det trafikkerte Skovgårdkrysset.

- Rådmannen har fått innspill om noen problempunkter langs traseen. Skolevegen vurderes imidlertid som tilfredsstillende ut fra de vedtatte kravene til trygg skoleveg, skriver imidlertid rådmannen i høringsdokumentet.

Skepsis i Olderdalen

I Olderdalen er reaksjonene delte. I forrige uke møtte foreldrene kommunen i et informasjonsmøte.

- Vi ser at Ranheim skole er i ferd med å bli for full, og at noe må gjøres. Men jeg opplever at en klar overvekt av foreldrene er skeptiske til løsningen som kommunen foreslår, sier Ole Edvin Nystad, forelder i Olderdalen.

Rådmannen foreslår at både neste års skolestartere og elever som nå går i 1. og 2. trinn, skal flyttes til gamle Ranheim skole.

- I dag er elevene fra Olderdalen spredd i ulike grupper. En slik flytting vil derfor skape stor uro på trinnene, sier Nystad. Han påpeker også at søsken kan bli splittet som følge av dette, i og med at de eldste elevene fra Olderdalen ikke skal flyttes.

- Hva kan være en alternativ løsning?

- En mulighet kan være å åpne opp for paviljonger på nye Ranheim skole. En annen løsning er å åpne gamle Ranheim skole som en interimsskole, hvor foreldre som vil ha barna sine der, søker frivillig, sier Nystad.

Skiller søsken

Tidligere har kommunen latt søsken få gå på samme skole, selv om skolekretsgrenser er blitt endret. Nå foreslår rådmannen å droppe denne muligheten. Det kan bety at familier fra Olderdalen og Grilstad park som i dag har eldre barn på Ranheim skole, ikke vil få mindre søsken på samme skole.

- Vi er nødt til å gjennomføre tiltak som vi får god uttelling på. Hvis vi mange kan søke barna sine til Ranheim på grunn av søsken, så er det ikke sikkert vi klarer å ta ned elevtallet på Ranheim tilstrekkelig, sier Cato Høve.

Saken er nå på høring frem til i midten av november, og legges deretter frem for politisk behandling i formannskapet i desember.

- Noe må gjøres, men vi er åpen for andre løsninger, sier Høve.

Ta også quizen: Hva vet du om Ranheim?

Fullt hus: Skolen er trang, men elevene trives. På fem år er det blitt 200 flere elever på Ranheim. Jens, Sondre, Alexander, Leander og Aksel Magnus er noen av de kule elevene. Foto: TERJE VISNES, adressa
Populært område: Bydelen Ranheim er i sterk vekst, og slik vil det fortsette i flere år fremover. Ole Martin, Felix og Anders går nå på Trondheims største barneskole. Foto: TERJE VISNES, adressa