- Dette er virkelig et stort øyeblikk for meg. I tillegg er det veldig viktig for den samiske kulturen, sier en rørt Birgitta Fossum når Frøyningsfjelltromma skal avdukes ved Vitenskapsmuseet.

Fossum er museumsdirektør i det sørsamiske museet og kultursenteret Saemien Sijte i Snåsa og er i Trondheim i anledning Tråante 2017, 100-årsjubileet for samenes første landsmøte i Trondheim. Nå har Frøyningsfjelltromma kommet tilbake på norsk jord for første gang på nesten 300 år.

- Mye fra vår samiske kultur har havnet andre steder i Europa. Denne tromma har jeg aldri sett før, sier Fossum.

Les mer: Misjonærene rapporterte om samenes tro til kongen

Til låns

Museumsdirektør Reidar Andersen ved NTNU Vitenskapsmuseet er kjempestolt over at de nå skal få stille den ut.

- Jeg må si jeg blir rørt når jeg ser hvor viktig dette er for Birgitta og den sørsamiske kulturen. Tromma er et utrolig objekt, og det er en viktig del av samenes historie som nå blir løftet fram, sier han.

Frøyningsfjelltromma er en av de best dokumenterte samiske trommene som finnes, og man antar at den stammer tilbake til 1600-tallet. Tromma er vanligvis utstilt ved Meininger Museen i Thüringen i Tyskland, og vil bare være mulig å se i Norge fram til midten av mai.

- Selv om tromma bare er til låns, så er den symbolsk viktig, mener Fossum. Hun synes likevel det er synd at den må tilbake.

- Selvfølgelig skulle den jo aller helst vært i vårt eierskap, men jeg er jo et fagmenneske så jeg kjenner realiteten og forholder meg til det, sier Fossum.

Høydepunkt

Tromma skal være en del av utstillingen «Hvem eier historien?» ved Vitenskapsmuseet som åpner søndag.

- Frøyningsfjelltromma vil bli høydepunktet i utstillingen vår, sier Andersen.

Ifølge Andersen har det kostet et femsifret beløp å få den til Norge.

- Det har kostet mye, men det er viktig å kunne bidra til feiringen med et sånt objekt, mener han.

Les mer: Spektakulært, på samisk

Les mer: De tre vise kvinner

Dr. Maren Goltz fra Meininger Museen i Tyskland viser fram Frøyningsfjelltromma. Til høyre: Birgitta Fossum fra Saemien Sijte. Foto: Håvard Haugseth Jensen