Sent torsdag ettermiddag innkalte stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) til pressekonferanse i rådhuset.

Der kunne han presentere sin nye samarbeidspartner: Miljøpartiet de Grønne. Bakgrunnen er at Leif Eggen og Venstre trekker seg ut av samarbeidet mellom dem og Sp, Høyre, KrF og Frp – et samarbeid Venstre har stått i 18 sammenhengende år.

Dråpen som fikk begeret til å renne over for Venstre, var den såkalte skolesaken. Her ville Sp la en rekke grendeskoler leve, mens Venstre mente dette var økonomisk uforsvarlig.

Men dette er ikke hele bakgrunnen for de dramatiske valgene som ble tatt i Stjørdal denne uken.

- Det handler om måten politikk utøves på i Stjørdal. Jeg må kunne gå med hodet hevet og rak rygg, sier Leif Eggen (V).

Les bakgrunn: Venstre bryter ordførersamarbeidet i Stjørdal – erstattes av MDG

foto
Samlet de nye troppene: Fra pressekonferansen torsdag ettermiddag. Foto: richard sagen

- Blir med på spillet

Han utdyper:

- I en rekke saker kompromisses det veldig hardt. De rundt ordføreren blir med på hans spill, og i realiteten sitter vi igjen med ren Sp-politikk i en rekke saker. Dette har pågått over tid, og nå ville vi ikke være med på det mer, sier han.

Han nevner saker innen skolepolitikk og rundt legekontor som eksempler.

- Er ikke det bare slik politikk fungerer, altså med kompromisser?

- Den kan hende, men jeg vil ikke være med på det, sier Eggen.

Han forteller om hvordan han opplevde den omtalte skolesaken:

- Mandag denne uken hadde vi flertall for å legge ned de tre grendeskolene og bygge ny skole. Så foreslår Sp et kompromiss som i realiteten innebærer at alle de tre skolene består (én legges ned, men det åpnes for at private kan drive den, journ.anm.). Dette er økonomisk helt uforsvarlig, sier Eggen.

Kompromisset til Vigdenes fikk torsdag kveld flertall i kommunestyret. Det innebærer også at planene om bergkunstmuseum i Hegra, som var et hjertebarn for opposisjonspartiet Ap, blir lagt på is.

Når Eggen nå bryter med Senterpartiet, betyr det at han gir fra seg sin rolle som komitéleder. Dermed gå han tilbake i full stilling ved Nav Arbeidslivssenter i Nord-Trøndelag. Miljøpartiet de Grønne får komitélederrolle nå som de går inn i samarbeidet med de borgerlige.

- Venstre har fått mye gjennomslag

Ivar Vigdenes (Sp) kommenterer Eggens uttalelser slik:

- Vi har hatt et godt og konstruktivt samarbeid med Venstre gjennom 18 år. De har fått mye gjennomslag og preget utviklingen i kommunen vår. Politikk er å kompromisse, men om man føler det er mer behagelig å stå på utsiden, står man fritt til det, sier Vigdenes.

- Kjenner du deg igjen i bildet om at «de rundt ordføreren blir med på hans spill, og i realiteten sitter vi igjen med ren Sp-politikk ...»?

- Nei, politikk er kompromisser. Tvert imot mener jeg Sp er et bedre parti fordi vi samarbeider med flere.