Fredag sa SVs nestleder Snorre Valen at Trondheim har mistet sin politiske betydning og at utstillingsvinduet er knust.

- Snorre Valens uttalelser bærer preg av at han stort sett har oppholdt seg i Oslo og ikke helt fått med seg de store prosjektene vi jobber med i Trondheim. Å øke grunnbemanningen i helse- og omsorgssektoren, realfagsatsingen i skolen, gründerstrategien – dette er kommet som et resultat av det gode samarbeidet vi har, sier ordfører Rita Ottervik.

- Er Trondheim like interessant som politisk utstillingsvindu som det var?

- Nå konkurrerer jo Trondheim med Ap-styrte Bergen og Oslo om å prøve ut ny politikk. Vi har ikke noe behov for å være utstillingsvindu, og være best i alt. Oslo kommer hit og lærer av åpenhet i Trondheim, vi drar til Oslo og blir inspirert av nye løsninger på hjemmebasert omsorg.

- Har ikke Valen rett i at det er vanskeligere å ha en politisk retning når flertallet er så bredt?

- Vi samarbeider med de partiene som mener eldre og skole er viktigere enn skattekutt. Det er retningen i Trondheim.

- Valen sier at dersom det skal lages ny samarbeidsavtale, må de viktige byutviklingssakene være en del av det?

- Vi kan ikke ha en plattform som omfatter for mye. Det vil kvele all politisk debatt. Men vi har stått sammen med SV i mange av de viktige sakene, blant annet enigheten om at det trenges mer areal til boligbygging.

- Hvorfor tror du Snorre Valen kommer med dette utspillet nå?

- SV vil vel markere seg og skaffe velgere, tenker jeg.

- Solidaritetsbyen?

KrFs kommunalråd Geirmund Lykke gir Valen noe rett i sin kritikk av det politiske flertallet i Trondheim.

Fattigdom Geirmund Lykke tror Trondheim har noe å hente på større visjoner, spesielt for å bekjempe fattigdom. Foto: Vegard Eggen

- Det er mulig vi ikke tydelige nok, og jeg blir gjerne med på å lage en visjon for byen – kanskje kan det løfte oss etter håret, sier Lykke og foreslår:

- Kanskje vi skal kalle oss solidaritetsbyen? En by tuftet på en politikk for dem som trenger politikken mest, slik Ole Paus sier. Vi bør ha som mål å være en by som ivaretar de svakeste gruppene gjennom fattigdomsbekjempelse, tidlig innsats i skolen og en god integreringspolitikk.

- Er du enig i at dere mangler visjoner?

- Vi har fått mye skryt for miljøpakken vår nasjonalt, og vi har ikke sittet med hendene i fanget på klimasiden. Det er mulig Snorre (Valen, red.anm.) har vært litt for langt unna til å se det, sier Lykke, som også viser til at KrF tidligere tok initiativet til en fattigdomsplan i 2008 – som senest ble revidert til å gjelde fra 2013-2017.

- Jeg vil nå ta initiativet til et nytt vedtak om fattigdomsplan, der vi går gjennom hva vi har oppnådd og setter oss nye mål, sier Lykke.

Lykke er helt enig med SV-Valen i at dersom det skal lages en ny samarbeidsavtale, må de store byutviklingssakene være en del av denne.

- Ingen troverdig opposisjon

Nestleder i Sp, Ola Borten Moe, forlot i 2003 de blå i Trondheim og var med på starten av det rødgrønne samarbeidet. Nå er han første vara til bystyret.

En av mennene bak det rødgrønne samarbeidet, Ola Borten Moe, mener SVs Snorre Valen sutrer. - De har gjort dårligere valg, og fått mindre innflytelse, sier han. Foto: Glenn Musk

- Det mest oppsiktsvekkende med Trondheim er at etter 14 års styre er det fremdeles ingen troverdig opposisjon. Derfor er den koalisjonen som Ap har ledet en stabil suksess, oppsummerer han.

At SV har mindre gjennomslag mener han bare skulle mangle, fordi SV har gjort dårligere valg. Borten Moe mener det meste er gjort riktig i Trondheim.

- Det mest problematiske i Trondheim er at Ap har samarbeidet med Høyre og Frp – og SV – om den største nedbyggingen av matjord i Norge. Bebyggelsen på matjord ved Ranheim er dårlig byutvikling, og ingen skal fortelle meg at det ikke vil bli bilbasert.

- Venstre som ødelegger

Kommunalråd for Venstre, Jon Gunnes konstaterer:

– Jeg ser at det er Venstre som ødelegger, det er vi som har skylda for alt som er galt. Var det virkelig så mye bedre før? Jeg har spurt dem, men får ikke noe svar på det. Vi er i hvert fall fornøyd med gjennomslaget vi har i budsjettet, spesielt det at ingen skal betale mer enn seks prosent av brutto lønn for en barnehageplass og økte midler til etterutdanning av lærere.

- Jeg ser at det er vi i Venstre som har skylda for alt, det er vi som ødelegger, sier Jon Gunnes som mener han samarbeider godt med SV. Foto: Christine Schefte

- Men Venstre har måttet godta å droppe konkurranseutsetting?

- Det er riktig, men det har ikke vært noe stort problem. En del i Trondheim er allerede privatisert. Høyre er heller ikke så ivrig på å privatisere. Trondheim kommune som tjenesteyter fungerer godt.

- Har Valen noen poenger?

- Han har det poenget at nå trekker Jonas Gahr Støre fram Bergen som idealby, og der samarbeider Ap med KrF og Venstre.

- Et eksempel til etterfølgelse for Ap i Trondheim?

- Det må Rita svare på.

Ikke bare blid Snorre Valen er bekymret over manglende politisk retning i hjembyen. Foto: Leikny Havik Skjærseth