Etableringen av russegrupper i foregikk allerede på slutten av andreklassen.

Den siste uka har mange av russen rigget opp partytelt og «møblert» camper ute i det fri for å ha tilhold under russetiden. Førsteamanuensis Hans Martin Thomassen ved NTNU tror trønderske russecamper fyller samme funksjon som Oslo-russens busser.

- Det skapes en arena der alle symboler på kulturell orden er fjernet, inne i en buss eller i et telt. Ved å telte i naturen, fjerner man seg fra den orden som hersker i kulturen. Naturen representerer kaos. Der kan man tillate seg å oppføre seg vilt og uregjerlig.

Gruppedannelser

Introsexual fra Thora Storm videregående er en av gruppene som har etablert teltleir. Hanna Grini er enig med sosialantropologen i at gruppedannelsen og partyteltkulturen er en variant av russebusser.

- Ja, det vil vi si. Det skaper det samme fellesskapet. Vi bygger noe sammen.

Bakgrunnen for gruppedannelsen er først og fremst at det er en vennegjeng, forklarer Anne Trætteberg Reitan.

- Det er gøy å fikse logo, sang og så videre. Jeg tror det er den største forskjellen på å være en vennegjeng og en russegruppe. Man kan også si at en russegruppe er en vennegjengs måte å «go public» på. Noen mindre gjenger slår seg sammen til en større gruppe, og det kan jo resultere i bedre samhold og fellesskap.

- Betyr gruppedannelsen at russefeiringen blir tryggere?

- Mange vil si at det gjør russetiden tryggere og mer sosial, men jeg ser ikke bort ifra at mange kan føle seg ekskludert. Vi i Introsexual prøver å inkludere alle som ikke har en gruppe.

Mange av gruppene «disser» hverandre i sangene de lager, men Reitan tror ikke det er alvorlige motsetninger mellom grupper i trondheimsrussen.

- Gruppedannelsen går på tvers av klassene, men stort sett innenfor samme skole, sier Susanne Skandsen. Hun har også en forklaring på gruppenavnet Introsexual.

- Vi fokuserer på at jenter, og gutter, i vår alder skal elske seg selv. Det er mye press å være ungdom og det er viktig å kunne sette sine ønsker og verdier foran andres krav og forventninger.

Etter «vors» i teltet er jentene klar for russedåp.

Billigere enn buss

- Hvorfor er russegruppene så kjønnsdelt?

- Det er ikke noe vi ønsker. Guttene har kanskje andre prioriteringer, sier Marte Pettersen.

Introsexual har tre gruppegensere, egen logo og sang. Forberedelsene har foregått det siste året. Jentene har vært kreative i å få tak i det som trengs til campen.

- Vi ville ha et sted vi kunne «vorse» uten å forstyrre foreldre. Samtidig er det gøy å kunne lage noe eget, sier Hanna Grini. Teltet ble kjøpt, mens pallene har jentene fått tak i gratis rundt omkring i Trondheim.

- Sponplater til gulvet var vi så heldige å få av en av fedrene i gruppa, #pappabetaler, forteller Sigrid Håndlykken.

- Møbler, høyttalere og lys har vi tatt med hjemmefra og fått gratis på finn. Totalt har vi brukt 270 kroner per pers. Sammenlignet med oslorussen som bruker mellom 300 000–500 000 på buss, er det økonomisk gunstig for oss.

De aller fleste russegruppene er kjønnsdelt.

Et bestilt kaos

Sosialantropolog Hans Martin Thomassen forklarer russetiden som et overgangsritual.

- Overganger i livet har sine ritualer. Russetiden representerer overgangen fra ungdomslivet til å bli en ansvarsfull voksen. Da skapes en kaotisk mellomtilstand som står i kontrast til din tidligere normaltilstand og den nye rollen du skal inn i.

Thomassen synes det er interessant at russegruppene for det meste er kjønnsdelte.

- I norsk skole er det en sterk norm at det ikke er forskjell på jenter og gutter. Når det i russetiden dannes jente- og guttegrupper, er det i opposisjon mot normen. Ungdom i Norge opplever seg først og fremst som individer. Gjennom gruppedannelsen i russetiden kan de tillate seg å lage nidviser og sjikanere andre, oppførsel som er helt uakseptabel i hverdagen. Kaostilstanden gir også rom for grenseløshet når det gjelder rusmidler og seksuell eksperimentering, selv om jeg ikke tror dette er så ekstremt i praksis, sier Hans Martin Thomassen.

- Lite trøbbel

- Det har vært lite problemer med russen de siste årene, sier politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Trøndelag politidistrikt.

Politiet konsentrerer innsatsen sin mot de store russearrangementene. Natt til 1. mai og natt til 17. mai er de mest krevende hendelsene.

- Vi ønsker at russen skal ha en positiv og morsom tid, og at vi unngår at det skjer vonde ting som får vidtrekkende konsekvenser.

Arve Nordtvedt oppfordrer russen til å ta vare på hverandre.

Politiet er spesielt på vakt mot at russ drikker seg sanseløse og kan bli offer for overgrep.

- Russ som ikke klarer å ta vare på seg selv, er lett offer for andre, eller utenforstående som utnytter situasjonen. Vår oppfordring er at russen tar vare på hverandre, har et fornuftig alkoholkonsum og ikke gjør seg sårbare.

Politiet er kjent med trenden med at grupper av russ etablerer camp rundt om i byen.

- Dette kan være til sjenanse for naboer, men er også uheldig hvis det tiltrekker det utenforstående, mener politistasjonssjefen.

Politiet har ikke erfaring med at det er noen utstrakt bruk av ulovlige rusmidler i russetiden.

Optimistisk president

Russefesten som gikk over styr i Bergen sist helg resulterte i at tre russ ble anmeldt for vold mot politiet. Kristian Hjelm-Hansen, president i Hovedrussestyret i Trondheim, tar avstand fra slik oppførsel.

- Jeg tror ikke russefeiringen i Trondheim blir verre enn før. Vi får nok en koselig og artig russefeiring. Selvfølgelig vil vi synes i gatene, det er jo avslutningen på 13 års skolegang som skal feires.

Hjelm-Hansen tror ikke det er harde motsetninger mellom russegrupper i Trondheim.

- En del dissing av andre grupper skjer. Det handler mest om konkurransen om å fremstå som den beste og viktigste gruppa, mest populære eller å ha den beste sangen, sier presidenten.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter