Fylkesrådmannen gikk inn for at den foreslåtte tribuneløsningen måtte tas ut av planen i forbindelse med byggingen av Lade idrettspark.

Dette av hensyn til det viktige kulturlandskapet på Lade. Fylkesrådmannen, med støtte fra bl.a. byantikvaren, kan akseptere en løsning hvor tribunen snus nitti grader og legges opp mot den nordligste hallen i Lade idrettspark.

Henrik Kierulf (H) fremmet på et møte i fylkesutvalget 13. desember et forslag om at fylkesrådmannens innvendinger ble avvist. Høyre fikk med seg Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Frp og KrF på å tillate bygging av tribunen, slik det opprinnelig var foreslått. Bare SV og Miljøpartiet De Grønne stemte for fylkesrådmannens innstilling.

- Å bruke over ti millioner kroner på å flytte tribuneanlegget, var avgjørende for å gå imot fylkesrådmannens innstilling, sier Kierulf.

Han legger til at Trondheim trenger sårt nye idrettsanlegg.

– Det er for kostbart for skattebetalerne å bruke så mye penger. Her må hensynet til siktlinjen vike. Endringen av siktlinjen er tross alt marginal, sier Kierulf.

Riksantikvaren kommer

Administrasjonen i Sør-Trøndelag fylkeskommune har varslet Riksantikvaren om vedtaket, og Riksantikvaren har allerede varslet at han vil komme på befaring på nyåret og at en uttalelse vil foreligge innen 15. februar. Opprettholder Riksantikvaren innsigelsen, vil saken måtte sendes til Klima- og miljødepartementet til behandling.

I juni sendte Trondheim kommune reguleringsplanen for Lade idrettspark ut på høring. Planen innebærer to nye haller, en ny tribune og fire utendørs tennisbaner. Området er avsatt til idrettsformål. Samtidig inngår området som en del av «Herregårdsanlegget på Lade», som er et prioritert landskapsområde av både Riksantikvaren og fylkeskommunen.

Åpent grønt drag

Fylkesrådmannen har ingen innvendinger til plasseringen av hallene. Tribuneanlegget til kunstgressbanen til Sportsklubben Trondheims-Ørn er mer problematisk. Tribunen kommer i unødig grad ut i det sammenhengende åpne grønne draget fra Lade kirke og Lade gård, gjennom baneanlegget og opp til Ringve gård.

Det vil etter fylkesrådmannens mening også redusere opplevelsen av landskapet ved Ringve gård, sett fra Haakon VIIs gate. Synspunktet støttes også av byantikvaren. Fylkesrådmannen har innsigelser i påvente av en dialog om alternative løsninger, som i mindre grad utfordrer de nasjonale og regionale kulturminneinteressene i området.

Koster 10,5 mill kr

Byplankontoret har utarbeidet et alternativ med å snu Trondheims-Ørn sin kunstgressbane og legge tribuneanlegget opp mot sambrukshallen i øst. Både fylkesrådmannen og byantikaren er positive til dette. Men dette vil 10,5 millioner kroner mer enn det første forslaget.

- Kunstgressbanen med undervarme ble bygget for bare tre år siden. Løsningen har flere positive konsekvenser for anlegget. Tribuneanlegget kan plasseres i sammenheng med sambruksanlegget og trekkes ut av det åpne landskapsområdet, sier enhetsleder for idrett og friluftsliv i Trondheim kommune Knut Kvaran.

Utendørs tennisbaner var plassert inn i skråningen opp mot Ringve, med tilhørende terrengmurer på begge sider. Skråningen fremstår som en del av Ringvekollen. Ved en vridning av banen kan tennisbanene plasseres på vestsiden sammen med de øvrige idrettsflatene, noe som også har konsekvenser for totalprisen på nye Lade idrettspark.

Bystyret i februar

Kvaran sier administrasjonen vil legge frem saken til en første behandling for bygningsrådet i januar. Etter at Riksantikvaren har kommet med sin uttalelse i midten av februar, vil saken komme opp for bystyret i februar.

- Om saken går til departementet, vil vi få store utfordringer med hensyn til fremdriften, sier Kvaran.

Med hensyn til bygging av flerbrukshallen, er det ikke kommet innsigelser, verken fra byantikvaren eller fylkeskommunen.

I budsjettet for 2017 har bystyret bevilget nærmere 100 millioner kroner til infrastrukturtiltak i forbindelse med byggingen av Lade idrettspark.

Trondheim kommune har hatt riving av garderobeanlegget ute på en offentlig anbudsrunde. Rivearbeidene vil starte på nyåret. Byggearbeidene av sambrukshallen kan muligens starte i februar/mars, slik at den kan stå ferdig til årsskiftet 2017/2018. Men det avhenger av at byggesakskontoret gir dispensasjon fra reguleringsplanen, uavhengig av hva som skjer med fotballbanen og tribuneanlegget til Trondheims-Ørn.

Mangler reguleringsplan

Men ennå mangler området en endelig reguleringsplan som forteller nøyaktig hvor de forskjellige anleggene skal stå. Kvaran håper reguleringsplanen kan være ferdig i løpet av februar.

Planene omhandler foruten tribuneanlegget, en sambrukshall og en kombihall med en ordinær idrettshall og en sjuer fotballbane. Sambrukshallen er et samarbeidsprosjekt mellom Trondhjems Tennisklubb, NTNUI Tennis, Vikåsen Bordtennisklubb og Trondheim Taekwon-Do Klubb. Bak kombihallen står Sportsklubben Trygg/Lade.

Henrik Kierulf, gruppeleder for Høyre i Sør-Trøndelag fylkesting. Foto: Morten Antonsen
Omstridt: Datavisning av tribune (t.v.) og hall (t.h.) sett fra Haakon VIIs gate. Hallen ble til første gangs behandling vist med flatt tak. Planlegges nå med halvtønneformaet tak, som vist på modellen under. Foto: Illustrasjon: Trondheim kommune
Knut Kvaran, enhetsleder for idrett og friluftsliv i Trobdheim kommune. Foto: Ole Martin Wold, Adresseavisen