Steinkjer ligger vakker og rimhvit utenfor stuevinduet.

Vi er på hybelen til Trøndelags første fylkesmann, Frank Jenssen. Han leier en leilighet i Strandvegen, med utsikt rett på sin nye arbeidsplass, Statens Hus. Fylkesmannen har tent stearinlys, og nå koker han kaffevann på ovnen. Å fikse vannkoker er foreløpig på «to do»-lista.

- Jeg opererer med to tannbørster, to sett med skjorter ... Akkurat som jeg har gjort de siste fire årene på Stortinget, forteller den tidligere Høyre-profilen.

Bor 50 meter unna

Snart kommer gjestene inn døra: Fylkesrådmann Odd Inge Mjøen og Nav-sjef Bente Wold Wigum. De har ikke gått langt, de har skaffet seg hybler 50 meter unna hverandre. De tre sørtrønderne er pendlere, noe de selvsagt ikke vil si ett vondt ord om. Men det er klart: Helt praktisk er det ikke at politikerne har bestemt at Steinkjer er nyfylkets administrasjonsby.

- Det er som Bente sier: Hvem hadde trodd at vi skulle ende opp i en sofa i Steinkjer? ler Mjøen.

- Ja, ja, ja, er ikke det strålende, skynder Jenssen seg å si.

1. januar starter alvoret for nye Trøndelag, regionreformens lakmustest.

- Vi har viktige roller hver for oss – og veldig mye sammen på ulike arenaer, begynner Jenssen.

- Hele tanken bak prosjektet Trøndelag var å få ekstra kraft. Vi er en betydelig regionen rik på naturressurser som kan utgjøre en forskjell, men vi må bli bedre på felles strategiske mål, vi må opptre samlet mot nasjonale beslutningstakere. Vårt næringsliv og kompetansemiljøer er med i nasjonale og internasjonale mesterskap. I dag holder vi for mye på med kretsmesterskap mellom trøndere, sier Mjøen, og konkretiserer:

- På samferdsel har vi over tid ikke opptrådt samlet. Til slutt ble alle enige om elektrifisering av Trønderbanen, men det har ikke ført frem, og europaveien er betydelig dårligere stilt her enn andre steder, sier Mjøen.

Trim og trivsel: Hybelen til den nye fylkesrådmann Mjøen ligger en drøy kilometer unna arbeidsstedet, Fylkets hus. På sin vei dit passerer han 3T, der han trener to-tre ganger i uka. Foto: håvard haugseth jensen

- Ja. Vi i et nytt, samlet fylkesmannsembete kan tale med større tyngde, supplerer Jenssen.

Fylkesrådmannen: Mjøen forlater bakkemannskapet hjemme på Hovin, kona og bikkja, før han setter kursen mot Steinkjer. Foto: håvard jensen

- Én i jobb per pensjonist

- Snart slår vi i Nav sammen våre parametere for de to fylkene, og jeg tror det gir oss nye bilder på hvor utfordringene ligger. Mangel på arbeidskraft, innen for eksempel IKT og i helsesektoren, blir sentralt. Mange steder er det vanskelig å få kvalifiserte folk til kommunal forvaltning, ingeniører og økonomer, sier Wigum.

- Også innenfor håndverksfag tynnes det i rekkene, blant norske fagarbeidere, men også arbeidsinnvandrere som ser at hjemlandet går bedre økonomiske, og drar tilbake. Så kommunene må legge til rette med hus, barnehage og annet så de blir boende, sier Mjøen.

- Her har Fylkesmannen et betydelig mandat. Noen steder mangler både bedrifter, arbeidskraft og boliger, og man nærmer seg en situasjon der det er én til én: En arbeidstaker per pensjonist, sier Jenssen.

- Og der har vi også vår rolle med utbygging av kollektivnett og utbedring av veier, sier Mjøen.

- Så alt henger sammen med alt, sier Wigum, og fortsetter:

- Vi kan flytte arbeidskraften dit den trengs, selv om det alltid er vanskelig å få folk til å flytte på seg. Men når vi i Nav blir bedre kjent med hele Trøndelag, kan vi gi bedre råd for hvor folk bør bevege seg for jobb og argumentere bedre for at de bør flytte på seg, sier Wigum.

Selv kjenner de tre sjefene nordfylket ganske godt. Wigum mangler fremdeles 10–12 kommuner som hun ikke har besøkt, mens Mjøen har vært i alle trønderkommuner. Jenssen mangler to, men i løpet av 2018 skal den nye statens mann innom alle.

- Jeg betrakter meg kanskje som en trondheimsfyr, men halve slekta er nordtrøndere. Tante Brit, tante Hjørdis ... , ramser Jenssen opp.

Les også: Pendler-Mjøen krever raskere tog

Var imot Steinkjer

Nav-direktøren: Bente Wold Wigum var imot Nav-hovedkvarter i Steinkjer. Hun tapte kampen. Foto: håvard jensen

Nav-sjefen har aktivt lobbyert for at Navs hovedkontor bør ligge i Trondheim, og det var også en ekspertgruppes faglige råd. Men politikerne overkjørte både henne og rådet.

- Det ville vært billigere og mer praktisk i Trondheim, hvor 70 prosent av brukerne og samarbeidspartnerne våre er. Jeg sitter med en stab i Trondheim som er nokså skeptisk til å flytte hit. Men nå er vi nå engang her, og prøver å gjøre det absolutt beste ut av det, sier Wigum.

Les også: Hva vil skje med bunadene når nord og sør blir ett fylke?

Da det ble klart at melhusbyggen Mjøen fikk jobben som ny fylkesrådmannen, skrev politisk redaktør i Adresseavisen at han får «fotlenke i bygdebyen». Mjøen protester:

- Den fotlenka, den forsvinner i det du kommer hit. Det går helt greit med pendling. Som rådmann er du i stillinga til du ikke har tillit og det vet man aldri når skjer. Men arbeidet er veldig morsomt, en av de største ledelsesutfordringene du kan få. Dette er en livsstil, sier Mjøen.

Hjemme hos på hybelen: Trøndelags påtroppende og allerede historiske første fylkesmann for nye Trøndelag. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Les også: Nå tas skiltene i Sør- og Nord-Trøndelag ned

Frykter ikke utvanning

Jenssen mener det var klokt å velge Steinkjer som Fylkesmannens hovedsete.

- Du kan ikke gå inn i en jobb og egentlig ønske deg bort, til et annet sted. Så er det klart at folk utenfor følger med, journalister og andre. Men det er ikke for å «please» journalister at vi holder oss her. I praksis blir vi nok mye rundt og farter i kommunene.

Mjøen tror at jo mer man snakker om utvanning av Steinkjer som administrasjonshovedstad, jo større er risikoen for at nettopp det skjer.

- Vi som ledere har et vesentlig ansvar, men også kommunen må være et godt vertskap. Nord universitet blir viktig for å bygge Innherredsbyen, omlandet rundt Steinkjer. Vi er veldig på dette oppdraget og ønsker å lykkes. Mine ledere har fått beskjed: De blir målt på at de bidrar til faktisk å bygge Steinkjer, sier Mjøen.

- Det er vårt ansvar å se utviklingspotensialet her, sier Wigum.

- Og dere er tre sørtrøndere som har ansvar for det?

- Tre trøndere, tre trønder, insisterer Mjøen.

Fylkestoppene poserer på verandaen til påtroppende fylkesmann Frank Jenssen. Han og Nav-sjef Bente Wold Wigum har arbeidsplass på Statens hus, som synes i bakgrunnen, mens Odd Inge Mjøen holder til på Fylkets hus, en drøy kilometer unna. Foto: håvard haugseth jensen

PS: Både Mjøen og Wigum mener Trondheim er Trøndelags regionhovedstad. Jenssen vil ikke konkludere, han mener politikerne er best egnet til å ta den debatten.

Les også: Takket av den siste fylkesmannen i Sør-Trøndelag

Les også: Sørtrønderen er fra Mars, nordtrønderen er fra Venus

Les også: 2 år, 32 workshops, 550 deltakere og 16 300 ord måtte til for å lage Trøndelags nye visjon