- Pubertet er et ganske kleint tema for veldig mange, sier niendeklassing Erik Sand Angelsen (14) ved Sverresborg skole.

Denne uka er timeplanen hans endret fra tavleundervisning til foredrag og workshops om pubertet, forbruk, kropp, selvbilde og seksualitet. Målet med uka er å normalisere puberteten, forteller lærer Bjørn Skar.

Erik Sand Angelsen

- Det er ganske mangesidig å være ung i dag. Når man gjør noe litt annerledes, så er det også noe som elevene sitter igjen med i etterkant, sier han.

Ungdom i fokus

Tirsdag startet 14-åringene skoledagen med et foredrag om kroppspress og skjønnhetsidealer med lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad. Der fikk de se og høre om at ungdommen i dag skulker mindre, ruser seg mindre og at de er mer fornøyd med sine foreldre. Men samtidig viser Ungdata-rapporten fra i fjor at ungdommer stresser med både skole, kropp og utseende.

- Én av tre er kronisk stresset, sa Mogstad fra scenen.

Bella Teresa Solheim (14) syns Mogstad forklarte godt de utfordringene ungdom i dag møter på forskjellige arenaer.

- Hun tok opp noen viktige temaer vi ikke tenker mye over, for eksempel at søvn er viktig både for den psykiske og fysiske helsa, samt påvirkningen vi får av og kroppspresset vi møter i sosiale medier, sier hun.

Bella Teresa Solheim

Alltid kroppspress

Angelsen mener kroppspresset de møter på forskjellige arenaer er et samfunnsproblem.

- Hvis det var mer åpenhet rundt temaet ville det blitt enklere, fordi vi må vite om andres problemer for å kunne hjelpe dem. Hvis vi ikke vet hvordan andre har det, går det jo rett vest, sier han.

Solheim forteller at kroppspresset alltid er til stede, selv om man ikke nødvendigvis legger merke til det.

- Hvis jeg føler på presset selv, så prøver jeg bare å glemme det. Det er ikke noe jeg verken burde tenke på eller bry meg særlig om, sier Solheim.

Kroppspress: – Det er større kroppspress hos jenter enn hos gutter, mest trolig fordi jentene bruker mer tid på sosiale medier enn guttene, sa lege og foredragsholder Kari Løvendahl Mogstad til 14-åringene ved Sverresborg skole.

- De gjør det tidsaktuelt

Foredragsholder Mogstad, som selv har barn ved skolen, mener en slik pubertetsfestival er fantastisk.

- Det å få både seksualundervisning og en slik bevisstgjøring om mange forskjellige temaer samla i en slik festivaluke, gjør at niendeklassingene kommer til å huske det de lærer, sier hun.

- De gjør det tidsaktuelt for ungdommene, og ved å kalle det en festival gjør de det til noe positivt, legger hun til.

Festival: - Fenomenalt initiativ, sier Kari Løvendahl Mogstad om pubertetsfestivalen ved Sverresborg skole.

På torsdag skal hun holde et lignende foredrag for foreldrene til ungdomsskoleelevene og utfordre dem litt.

- Da skal jeg snakke enda mer om hvordan vi som voksne stresser og kaver. Det er ikke så ulikt ungdommen, og jeg kan kanskje tråkke noen litt på tærne, forteller Mogstad.

Hun er den første til å innrømme at hun lever i et glasshus. For når man er forelder og voksen og lever i det samme samfunnet som ungdommene selv, mener hun de også blir en del av det samme jaget.

- Jeg tror det er viktig for foreldrene å vite og lære om hvordan det er å være ungdom i dag, det er en helt annet intensitet av press enn det vi selv opplevde, sier hun.