Ørland: Det bekrefter oberstløytnant Rune Støtvig detasjementsjef for det norske FN-bidraget som er på plass i landet i januar.

I første omgang skal den norske styrken operere fra den internasjonale flyplassen ved hovedstaden Bamako og frakte personell og forsyninger for FN-styrken MINUSMA i de neste ti månedene.

- Det jobbes med en multinasjonal løsning der flere land kan avløse hverandre. Norge er et av landene her, sier Støtvig.

- Bidrag til storsamfunnet

Det norske FN-bidraget kom på plass etter at FN i lengre tid etterlyst flystøtte. Tidligere har flere andre land, blant annet Danmark Ghana og Portugal hatt fly i landet, de er nå ute.

Støtvig viser til at han ikke er den rette til å svarepå spørsmålet om det er riktig av Norge å bruke et av fire Hercules-fly i det afrikanske landet, med den risikoen og de kostnadene det medfører. Bak denne beslutningen ligger et politisk vedtak.

- Dette er snakk om Norges bidrag til det internasjonale storsamfunnet og et godt oppdrag. Det vi kan bidra med er veldig etterspurt kort og godt fordi ferdsel på vei er vanskelig og tar lang tid på dårlige veier. Det er også farlig slik situasjonen er nordøst i landet, sier Støtvig.

Forbereder flydropp

FNs vurdering er at trusselen mot fly over Mali er svært liten. Bamako-området er også regnet som trygt, til tross for hotellangrepet for en tid tilbake, mens situasjonen nordøst i landet er regnet som utrygg. Det er sannsynlig at de norske mannskapene vil jobbe med å frakte forsyninger inn hit.

- Vi kommer også til å tilby flydropp i uveisomme områder. Dette er noe Norge ikke har gjort i utlandet på mange, mange år, kanskje aldri, sier Støtvig.

FN-oppdraget i Mali blir en den største norske FN-operasjonen på mange år. Luftforsvaret har ikke vært så tungt involvert i en aksjon siden 90-tallet da Norge bidro i forbindelse med luftbroen for å frakte forsyninger til Sarajevo i Bosnia.

Opptrening på Ørland

De siste ukene har de norske soldatene trent og fått undervisning for å være klare for å reise til det afrikanske landet i starten av januar. Ca. 30 mann fra vakt- og sikringsstyrken ved Ørland hovedflystasjon er del av den norske avdelingen på totalt ca. 70 personer, som blir stasjonert i Bamako. Oppdraget deres er å beskytte den norske flyoperasjonen.

LES PÅ PLUSS:  Baser i Trøndelag skal rustes opp

LES PÅ PLUSS: Han er sjef for nordmennene som lærer F-35 i USA

- Vi har samarbeidet med vaktstyrkene fra Ørland tidligere. De er de beste Norge har for et slikt oppdrag med å bevokte ett objekt. Det føler jeg meg helt trygg på, sier Støtvig.

Ekstremt fattig

Mali er et av verdens fattigste land, der omtrent halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, med de problemer det byr på.

- Det er et sikkerhetsaspekt ved at vi velger å bo i en egen leir og selv stå for vaktholdet. Et hotell ville aldri vært så trygt. Det kommer heller ikke til å bli sånn at mannskapene bare kan stikke inn til byen å drikke caffe latte ved Nigers bredder når de vil, sier Støtvig, som også nevner bytrafikken og ca. 100 trafikkulykker i døgnet, som et fareaspekt i seg selv.

Den norske styrken er derfor forberedt på det meste. I tillegg til vaktstyrke, et forsterket flymannskap og teknisk personale som skal vedlikeholde flyet stiller nordmennene med egen kokk, lege og to sykepleiere. Det er også gjort avtaler med en privat klinikk og et internasjonalt feltsykehus, samt muligheter for rask hjemtransport ved sykdom.

- Hygiene vil bli ekstremt viktig. Dersom vi får sykdommer vil det raskt redusere stridsevnen vår når vi bor så tett. Derfor er det viktig for oss, sier Støtvig.

Allerede på plass

Et norsk forparti på 25 personer, blant annet med personell fra Ørland, er allerede på plass i landet for å forberede den norske leiren, som har fått navnet «Camp Bifrost». Leiren, som ligger i tilknytning til den internasjonale flyplassen og en større FN-leir, er den samme som ble brukt av den norske analysegruppen som tidligere var en del av FN-oppdraget. Denne funksjonen er nå overtatt av andre nasjoner. Forpartiet forbereder en større teltleir der personellet skal bo, samt servicehall for flyet i direkte tilknytning til flyplassen.

Vant til å operere i utlandet

Dette blir den fjerde internasjonale operasjonen de norske Lockheed C-130J-flyene deltar i i løpet av 3 ½ år. De har operert i Afghanistan, i Irak og i Sierra Leone i forbindelse med kampen mot ebola.

- Folk er godt trente og vi er vant til å operere ute i verden, men vi vet at vi vil møte ting vi ikke er forberedt på. Vi har aldri stått i Afrika i ti måneder før, med de utfordringene som ligger i klima og sikkerhetssituasjonen, sier han.

De siste ukene har vakt- og sikringssoldatene fra Ørland forberedt seg på den spente situasjonen de møter i Mali. Her et bilde fra øvelsesaktivitet ved Ørland hovedflystasjon tirsdag. Foto: Forsvaret/Jan Terje Hellemsbakken