Mandag inntok Taliban-styrker Afghanistans femte største by, Kunduz. Det er første gang siden invasjonen i 2001 at Taliban har tatt kontroll over en større by.

- Det er svært dramatisk, Taliban er på sitt sterkeste. Nå må den norske regjeringen bidra: De må gå til USA, EU og Nato og få et mandat til å få en meglingsrolle, sier Seyed Jamil Naser.

Les også: Alexander Buchmann: - Går ut ifra at jeg personlig kjenner noen av de drepte

Les også: Minst 19 drept i sykehusangrep

Frykter ny borgerkrig

Han kom til Norge som kvoteflyktning i 1999, og er utdannet statsviter fra NTNU. Hans spesialområde er viktigheten av dialog mellom etniske grupper i Afghanistan.

- Norge og det internasjonale samfunnet har alt å tjene på å engasjere seg. Konsekvensene hvis man ikke reagerer, vil være flere flyktninger, økt terrorfare og mer narkotika, sier Naser.

Han forteller at afghanere i Trondheim frykter for at hjemlandet igjen kan gå tapt til Taliban og borgerkrig. Torsdag i forrige uke skal Kunduz ha blitt gjenerobret av afghanske regjeringsstyrker, med støtte fra spesialstyrker fra Nato, men kampene fortsetter sør og vest for byen.

Tre forklaringer på Talibans styrke

- Det er tre årsaker til at Taliban er blitt så sterke, sier Naser, og forklarer:

1. Den afghanske regjeringen, som har sittet i ett år, har ikke fungert. En del nøkkelpersoner der sympatiserer med Taliban og hindrer angrep mot talibanere, mens en del vil slå hardt ned på dem. De har ingen felles forståelse av hvem Taliban er.

2. Den internasjonale tilbaketrekkingen i slutten av 2014 har gjort landet sårbart. Afghanske styrker er ikke godt nok trent og ikke godt nok utrustet i møte med Taliban. Vi så det samme da Norge trakk seg ut av Faryab-provinsen, da styrket opprørene seg med én gang.

3. Pakistans rolle. I mange år har Afghanistan beskyldt Pakistan for å støtte Taliban. De har forsøkt å samarbeide med den pakistanske regjeringen om å bekjempe Taliban, men det hjelper ikke så lenge de ikke klarer å få med seg det pakistanske militæret også.

Les også: Taliban sier de kontrollerer myndighetskontor i Kunduz

Tett kontakt med venner

Naser holder tett kontakt med venner og familie i Afghanistan. Han kjenner folk som engasjerer seg i politiske partier og i det sivile samfunnet.

- Sikkerhetssituasjonen er blitt verre og verre i hele landet. Vi frykter at Afghanistan kan gå tilbake til der vi var for 15 år siden, sier Naser.

Les også: Harde gatekamper i Kunduz i Nord-Afghanistan

Les også: – Viktig å hindre at sivile liv går tapt i krig

Leger Uten Grenser-personell i en av de intakte delene av sykehuset i Kunduz etter bombingen i helgen. Foto: LEGER UTEN GRENSER