– Det slipper aldri helt taket, sier Tangvik som runder 80 år 20. januar.

Fra midten av 80-tallet og frem til han gikk av med pensjon i 1996 fløy han hver jul nødhjelpssendinger til kriserammede over hele verden, og spesielt i Afrika. Sammen med kolleger i Braathens Safe arrangerte han turene og arbeidet har satt spor etter seg. Sammen med SOS barnebyer fikk de blant annet bygd et barnehjem i Nairobi i Kenya. I mange år betalte et stort antall Braathens-ansatte inn en årlig sum som gikk til organisasjonen, til oppbygging av skoler, sykehus og barnehjem.

– En av husmødrene der, Mama Levina, gikk av med pensjon for noen år siden. Hun fikk en liten pensjon, som er vanlig i Afrika, men situasjonen ble krevende for henne ettersom hun tok med seg 21 hivsmittede barn til hjemstedet sitt som ligger tre-fire timers kjøring fra Naioribi. De siste årene har Lions og flere skoler i Norge samlet inn penger til henne, sånn at hun kan få det litt bedre, og samtidig utvide huset litt, forteller Tangvik, som er bosatt i Asker.

Sammen med sin gamle kollega Finn Dybvik har han også fått på plass et aggregat i nærheten, for lys og strøm. I tillegg har de fått på plass en avtale med et turistsenter i nærheten som donerer mat som er til overs til barna.

– De har det etter forholdene ganske bra, sier han.

I denne artikkelen på lions.no fra 2013 fortelles historien om Mama Levina som bor sammen med flokken av såkalte «unwanted children».

Flyktninghjelp der de er

Nødhjelpsflygeren er bedrøvet over uroen i Midtøsten og flyktningkrisen som utspiller seg i Europa.

– Det er trasig det som skjer. Det er klart at de som trenger beskyttelse må få komme. Men jeg er enig med statsråd Listhaug som sier at vi må hjelpe flere der de er og styrke flyktningleirene i blant annet Tyrkia og Libanon. Da vi jobbet med nødhjelp i Afrika var det aldri spørsmål om noe annet, vi prøvde å bedre forholdene der de var, og folk fikk det bedre, sier Tangvik.

I følge NTBs rapport ble innvandringsminister Sylvi Listhaug overbevist om én ting etter møter med syriske flyktninger i leirer i Tyrkia: Det er best å hjelpe flyktningene i nærområdene.

Med Arafat i cockpit

I 1994 fikk han oppdraget med å fly palestinerens president Yasir Arafat fra Tunis til Kairo i forbindelse med underskrivingen av den Oslo-avtalen. De trengte en «jovial flyger» og Tangvik ble ansett som rett mann. Arafat endte opp med å sitte mesteparten av turen i cockpit, og stilte også opp på en «selfie» med Tangvik. På et tidspunkt ba Arafat og hans folk om kursen, de ville vende seg mot Mekka og be en av sine daglige bønner.

– Men rett etter at de hadde lagt seg ned for å be endret vi kursen, rundt 30–40 grader i feil retning. Men det gikk jo bra likevel, smiler Tangvik.

Prostatakreft

I 2001 ble han rammet av prostatakreft og fikk behandling i Frankrike. Han ble fullt restituert, men fikk innblikk i en ny verden som igjen førte det et sterkt personlig engasjement. Han var med på dannelsen av prostatakreftforeningen Profo, og satt i seks år i landsstyret. Han tok også på seg å jobbe med likemannssamtaler.

– Det var mange som hadde behov for samtaler med folk som hadde vært gjennom den samme behandlingen. Det kunne bli lange samtaler, men jeg opplevde det som veldig meningsfullt, sier Tangvik som er ved god helse.

Det er blitt utbredt at menn tar en PSA-test hos fastlegen. Testen påviser et antigen i blodet som utskilles fra prostata. Forhøyede verdier av PSA kan tyde på kreft. Men tre av fire menn risikerer å bli unødig bekymret, skrev Adresseavisen i 2013, med utgangspunkt i en artikkeli i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Spiller basketball

Han spiller fortsatt aktivt i Trønderans Kurvball, en av Norges eldste basketballklubber. Stiftet i 1938 av et knippe trondheimsstudenter i Oslo, med Gunnar Haarberg i spissen.

Selve dagen feires på ytterst rolig vis hjemme i Asker. Tangviks kone er syk, og mye av tiden går med til å tilrettelegge hverdagen for henne. Men til sommeren håper han å kunne stelle i stand et arrangement sammen med Finn Dybvik, som også runder 80 i år.

– Istedenfor gaver ønsker vi oss et bidrag til Mama Levina i Nairobi. Vi håper det kan bli noen kroner, for vi vet at pengene kommer godt med, sier Tangvik.

I september i fjor skrev vi om en annen trønder som rundet 80, Oddvar Sørtømme, som av mange bare er blitt kalt «Mr. Bank». – Jeg vet ikke hvor lenge jeg kan orke å holde på. Men så lenge jeg er ved god helse og synes arbeidsdagen og oppgavene er morsomme, er det godt å være engasjert med noe, fortalte Sørtømme.

Tidligere flyger Tord Tangvik fyller 80 år 20. januar. Tangvik er bosatt i Asker, men vokste opp på Værnes, like ved flyplassen. Faren, Lars Tangvik, var sogneprest og prestesønnen brukte farens kirketårn som flytårn mens han ventet på å få ta utdannelsen. – Kirkespiret lå jo i enden av rullebane 27, og der fikk jeg god trening i å «snakke» flyene opp og ned fra rullebanen, mintes Tangvik i et intervju med Adresseavisen i 2007. Foto: Morten Flaten