Ordfører Rita Ottervik og hennes varaordfører Hilde Opoku. Foto: Martin Andersen

I tillegg har de syv styrende støtte fra det åttende: Rødt.

Det politiske dramaet rundt det nye politiske flertallet i Trondheim tok en ny vending onsdag formiddag. Tirsdag hadde Venstre sagt fra til Rita Ottervik at de ønsket å inngå i den styrende alliansen. Men sent tirsdag kveld kom kalddusjen: Rita Ottervik ringte Venstres Jon Gunnes og sa at han dessverre ikke kunne bli med. SV hadde satt seg på bakbeina. Men allerede onsdag morgen møttes ordfører Ottervik og Gunnes på Rådhuset. Ikke lenge etter dro Venstre-toppen opp til Granåsen. Der ble han værende resten av dagen. Sammen med SV. Og sammen med Pensjonistpartiet. Til sammen består nå det styrende flertallet av hele åtte partier. Alene igjen på Rådhuset sitter Høyres Yngve Brox og Frps Elin Marie Andreassen, helt isolert. Onsag kveld innkalte den brede styrende alliansen til pressekonferanse på Toppidrettssenteret.

Les også: Her er den nye politiske alliansen i Trondheim

Les også: - Jeg vil ikke slippe kulturfeltet

Den ivrigste

Aller ivrigst var Venstres Gunnes, som måtte innrømme:

- Jeg vet ikke helt hvor jeg skal stå. Men det er veldig behagelig å være her. Endelig skal Venstre være med å lage budsjett i Trondheim – der har vi mye å bidra med.

Rita Ottervik ønsket ikke å svare på hva det var som gjorde at Venstre tirsdag kveld var ute, for så å være inne onsdag. Hun fleipet det bort og sa at SV ble overbevist om at de ikke var så farlige likevel. SVs Ottar Michelsen ser det slik:

- Når Venstre skrev under på at det ikke skal være konkurranseutsetting, sa nei til alle private kommersielle skoler og gikk med på å fortsette trepartssamarbeidet med fagbevegelsen så var det greit nok at de ble med. Venstre vil aldri innrømme det, men de har nå gått for en tydelig sosialistisk politikk. De har nesten blitt sosialistisk venstreparti, smiler Michelsen.

Les også: Ungdomskuppet i bystyret forteller hvem som behersker sosiale medier

Les også: Ja takk til en grønnere by

Nilsen leder kultur

Ap og Rødt gir av sin velgerstyrke til Venstre, KrF og SV – slik at både Jon Gunnes, Geirmund Lykke og Ottar Michelsen tar plass i formannskapet. Senterpartiets Marte Løvik blir leder av den viktige helse- og omsorgskomiteen. Pensjonistpartiet får nestlederen i den samme komiteen – det blir Morten Kokaas. Kanskje mer overraskende er det at Pensjonistpartiet også vil lede kultur- og idrettskomiteen- lederen blir Svein Otto Nilsen. Opposisjonen får to komitelederverv: Finans- og kontrollkomiteen. Rødts mann Roald Arentz blir nestleder i Finans.

Opoku nestkommanderende

De Grønnes Hilde Opoku blir som forventet varaordfører – og dermed har partiet fått sin første varaordfører – og det i Norges tredje største by. Som Adresseavisen skrev i går har SV pekt på Opoku som varaordfører.

- Det er stor stas at vi får vår første varaordfører. All honnør til SV som valgte å peke på oss, som det nest største partiet i alliansen, sier Opoku.

Opoku har tidligere vært veldig skeptisk til at en så bred allianse skal styre Trondheim. Den skepsisen virket å være forsvunnet sent onsdag og hun skrøt av sine samarbeidspartnere.

Les også: Rita ombestemte seg – inviterte Venstre

Mange seierherrer

Dette var områdene de ulike partiene trakk frem som sine seire:

Ap: Eldreomsorg i tråd med valgløftene, skolesatsing med økt lærertetthet, trygg økonomisk styring.

MDG: Flyttet klimamålene frem 20 år. Nye klimavennlige bygg. Satsing på psykisk helse i skolen, rusomsorg og kommunal boligutbygging.

SV: Helt klart nei til konkurranseutsetting og private skoler. Gratis kjernetid i SFO. Satsing på skolehelsetjeneste. Kommunale boliger

Venstre: Barnehagesatsing. Styrke tilbudet til psykisk utviklingshemmede og deres omsorgspersoner.

Pensjonistpartiet: Trygg eldreomsorg

KrF: Sikre at barnevernstilbudet ikke er lovstridig. Ha en handlingsplan for den nye flyktningsituasjonen. Tilbudet til funksjonshemmede bedres og trygg eldreomsorg

Senterpartiet: Har begynt å legge en plan for det viktige arbeidet i helse- og omsorgskomiteen. Satsing på skoler – forskning/universitet

Noen av de vanskeligste spørsmålene som partiene faktisk er uenige om, har de ikke berørt i plattformen. For eksempel den omstridt Vinterparken under Gråkallen og grønn strek. Partiene presenterte sent i går kveld alle sine seire. Hva de har gitt og hvilke slag de hadde tapt, var det mindre rom for denne kvelden.

Spagatkameratene

Dette skulle egentlig være dagen for det som ble beskrevet som «et borgerlig bikkjeslagsmål». Høyre skulle ta det vanskelige valget om hvem av samarbeidspartnerne, Frp eller Venstre, som skulle få plass ved maktens runde bord – formannskapet. I stedet ble Høyre og Frp sittende på Rådhuset og vente, mens Gunnes dro til Granåsen.

- Spagatkameratene blir deres nye navn, kommenterer en Høyre-kilde lakonisk.

For i Høyre var det om mulig enda dårligere stemning onsdag enn tirsdag.

En Høyre-kilde forteller at overraskelsen var stor da de tirsdag kveld leste om Venstres frierferd på adressa.no.

- Vi ble kraftig irritert av Jon Gunnes uttalelse. Dette er en oppsiktsvekkende vingling som det er vanskelig å forholde seg til. Venstre fikk en kommunalrådspost av oss etter forrige valg, så er dette takken: Han hopper rett i fanget på Rita. Venstre står ikke særlig høyt i kurs på borgerlig side nå.