Heimevernssoldatene som lå i nærheten trodde det var fienden som skjøt og rykket frem og besvarte ilden. Det var i forbindelse med øvelsen Cold Response at hendelsen fant sted. Berit Helgesen, bosatt på en gård i Røra i Inderøy kommune, var i ferd med å sjekke blinkene hun hadde skutt på da hun hørte det smalt et stykke unna.

- Da jeg gikk ned for å sjekke blinkene smalt det plutselig oppe i lia. Det viste seg å være noen heimevernssoldater som besvarte rifleskytingen min, sier Berit Helgesen til Adresseavisen.

Hun tenkte ikke noe spesielt over skytingen akkurat da det skjedde.

- Vi visste at det var soldater i området, så da det smalt oppe i lia trodde jeg det var en del av den pågående øvelsen. Jeg trodde ikke at de besvarte mine skudd.

Skjøt en runde til

Helgesen gikk tilbake og skjøt en ny runde med skudd mot blinkene, både med riflen som skulle skytes inn, og en hagle for å sjekke spredningen på skuddene.

- Jeg gikk på ny ned for å sjekke blinkene. Da jeg kom opp igjen sto det noen heimevernssoldater og snakket med mannen min. Da fikk vi vite at de trodde vi hadde skutt mot dem, sier Helgesen

Soldatene og Helgesen fikk snakket ut om hva som hadde skjedd.

- Jeg var nok litt flåsete da jeg kom opp til soldatene som sto og snakket med mannen min. Jeg sa vel noe sånt som «ble dere redde nå» på tull. Men vi fikk snakket ut og fortalt at vi bare skjøt på blink.

- Hørte skudd

En av soldatene, som ønsker å være anonym, forteller til Adresseavisen at de lå i en teig i nærheten av gården.

- Vi hørte plutselig geværild, noe vi oppfattet som fiendtlig aktivitet. Vi rykket derfor frem og besvarte ilden. Vi skjønte etter hvert at det ikke var noen fiender som skjøt mot oss.

Heimevernssoldatene sluttet da å skyte og noen av soldatene gikk deretter ned for å snakke med Helgesen.

Fikk besøk av militærpolitiet

Mandag kveld kom militærpolitiet innom gården der skuddene ble avfyrt.

- Vi fortalte da hva som hadde skjedd, og så ble vi enige om at vi ikke skulle skyte noe mer på blink i området før øvelsen var over, sier Helgesen

Hun og ektemannen trodde ikke at soldatene var så nær gården som de var.

- Vi trodde øvelsen foregikk et godt stykke unna gården. Sønnen min hadde vært på revejakt i et annet område og sett soldatene på øvelse der. Vi trodde derfor ikke det skulle by på noen problemer da vi begynte med innskyting av rifla her på gården.

- Uheldig hendelse

Oberst Ebbe Deraas, sjef for HV-12, bekrefter det som har skjedd.

- Soldatene har hørt geværild og besvart denne. De ble etterhvert klar over at det var sivile som avfyrte skuddene, og gikk da ned og snakket med vedkommende og avklarte situasjonen.

Deraas er glad for at situasjonen løste seg slik den gjorde, men håper at noe sånt ikke gjentar seg i fremtiden.

- Soldatene har opplevd dette som litt ubehagelig. Vi skal ta lærdom av denne hendelsen slik at vi unngår lignende situasjoner i fremtiden.

Soldatene som besvarte ilden brukte ikke skarp ammunisjon, men løsammunisjon som på folkemunne ofte omtales som «rødfis».

Har fått melding om hendelsen

Politiet kan bekrefte at de har fått inn en melding fra militærpolitiet om saken.

- På mandag fikk vi inn en melding om noen heimevernssoldater som hadde hørt geværild. De hadde rykket frem til stedet og etter hvert oppdaget at det var noen lokale innbyggere som drev med innskyting av et våpen. Saken ligger hos militærpolitiet, og det er de som følger saken videre, sier operasjonsleder Stig Rune Sagen i Trøndelag politidistrikt.

Oberst Ebbe Deraas sier at han anser saken som løst, og at Forsvaret ikke kommer til å gjøre noe mer med saken slik den står.

- Saken ble løst på stedet, militærpolitiet har skrevet en utfyllende rapport, og det er vi fornøyde med.

LES OGSÅ: Her spiller britene rugby på skaresnø LES OGSÅ: Tredoblet omsetningen under Cold Response

Heimevernssoldatene hadde slått leir noen hundre meter fra gården til Berit Helgesen. Foto: Leif Arne Holme
Her fra den ene vaktposten i lia over gården der rifleskytingen fant sted. Foto: Tipser