- Arbeidet som er gjort til nå har vært for generelt og lite målrettet. Vi må ta tak i sykefraværet der problemet er størst. I vårt forslag til budsjett for neste år vil vi skape et krafttak mot fravær, høyere grunnbemanning i eldreomsorgen og sterke krav til ledelsen om å ta problemet på alvor, sier Høyres kommunalråd Ingrid Skjøtskift.

9,6 prosent i 2014

Tall fra rådmannen i Trondheim viser at kommunen har et beregnet produksjonstap på 500 millioner kroner i året på grunn av sykefravær. I gjennomsnitt lå fraværet i 2014 på 9,6 prosent. Innen helse- og velferdssektoren var fraværet på 12,3 prosent. I en rapport fra Dragvoll helse- og velferdssenter slår rådmannen fast at sykefraværet ved denne enheten så langt i 2015 er på hele 22 prosent.

Sykefraværet og det beregnede produksjonstapet gir ikke noen stor direkte innvirkning på kommunens budsjett. Dette skyldes blant annet at langtidsfraværet i stor grad dekkes inn av staten gjennom NAV, og at kommunen i stor grad ikke leier inn vikar ved sykdom. Men høyt sykefravær vil føre til en svekkelse av produksjonen av kommunale tjenester, og et dårligere tjenestetilbud.

Fokus på fravær

Høyre i Trondheim varsler nå at deres hovedfokus i budsjettet for 2016 blir et krafttak for å få bukt med sykefraværet på de områdene der tallene er høyest.

- Vi ser enkelte enheter som har et fravær på over 20 prosent. Slik kan vi ikke ha det. Jeg lurer på hvordan det må være å arbeide på et sted der fraværet er så høyt, eller hvordan det er å være beboer på et sykehjem som har så stort fravær. Dette er en massiv utfordring for kommunen. Vi ser at tjenestene blir dårligere, arbeidsmiljøet blir rammet og dette koster oss mye i tapt produksjon og ekstrautgifter for å dekke merutgiftene. Nå må det tas tak i dette på øverste nivå i kommunen. Til nå har det vært dårlig fokus og for generelle løsninger, sier Skjøtskift.

Flere ansatte

Det er toppene i fraværet på enkeltenheter i kommunen som bekymrer høyretoppene i Trondheim.

- Innen helse- og velferd vil vi alltid ha et ganske høyt sykefravær. Arbeidet her er tungt og helsearbeidere kan ikke gå på jobb når de er smådårlig i fare for å smitte pasientene. Men fraværstallene vi ser på enkelte sykehjem er så graverende at dette må bli en hovedoppgave for hele organisasjoen å endre. Vi må gjøre flere ting: Grunnbemanningen på sykehjemmene må opp. Derfor kommer vi til å foreslå flere ansatte i omsorgen neste år utover den økningen rådmannen har lagt opp til i sitt budsjettforslag, sier Ingrid Skjøtskift.

Høyre vil ikke tallfeste denne økningen eksakt ennå, men vil innen tirsdag i neste uke legge frem sitt helhetlige budsjettforslag.

- Men det er her vi skal ta det store løftet i vårt forslag. Tallene er ikke helt klare ennå, men de legges frem snart, sier Høyres gruppeleder Yngve Brox.

I tillegg vil Høyre innføre alternative turnuser i eldreomsorgen, og tror dette vil redusere sykefraværet.

- Et så høyt sykefravær har åpenbart også innvirkning på kvaliteten av de kommunale tjenestene. Høyt fravær og lite bruk av vikarer, øker arbeidspresset, da blir det mer feil og avvik også, sier Skjøtskift.

LES OGSÅ - KOMMENTAR: Falitt for prestisjeprosjekt

Starte på toppen

Høyre vil også endre måten sykefraværsproblematikken behandles i kommunen. I budsjettforslaget til Høyre foreslå at ansvaret for dette arbeidet bringes helt til topps i den administrative og politiske ledelsen.

- Vi kan ikke leve med at enkelte avdelinger i kommunen har et sykefravær opp mot 25 prosent. Innen helse- og velferd er tallene høye, og det er derfor naturlig at kommunaldirektøren for dette området å ta et direkte ansvar. Vi foreslår at bystyret ber rådmannen organisere arbeidet med fravær på en annen måte enn i dag, og komme tilbake med en plan for hvor ansvaret for å følge opp ute på avdelingene skal ligge. Om det kreves mer penger til dette, så er vi i Høyre villige til å bevilge nok penger, sier Ingrid Skjøtskift.

- Å rydde opp i en organisasjon er som å vaske en trapp. Man må begynne på toppen, sier Skjøtskift.