Det har allerede vært et helseteam på befaring i Trondheim, som har sjekket boforhold og besøkt St. Olavs Hospital.

75-åringen, som lider av sykdommen ALS, er den fremste av alle forskerstjernene som kommer til Trondheim i juni for å delta på den fjerde vitenskaps- og musikkfestivalen Starmus. De tre tidligere festivalene er alle arrangert i Spania. I fjor foregikk Starmusfestivalen på Tenerife.

Prosjektleder for Starmusfestivalen i Trondheim, Trond Singsaas ved NTNU, forteller at Hawkings helsetilstand avgjør både hvor lenge han skal være i Trondheim og hvor omfattende hans deltagelse blir.

- Vi har lagt planer, men alt avhenger av helsen hans. Hovedarenaen for Starmus er Trondheim spektrum, og det er naturlig at han vil holde foredrag der, sier Singsaas.

Eneste utenlandstur

Han understreker at bare det at Stephen Hawking kommer hit, er stort i seg selv. Garik Israelian, grunnleggeren av Starmus, opplyser at dette vil bli Hawkings eneste utenlandstur i 2017. Hawking bor i Cambridge, der han er fysiker og matematiker ved universitet. 75-åringen er særlig kjent for sine arbeider om sorte hull, og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken.

Hawking lider av sykdommen amyotrofisk lateralsklerose (ALS), en lidelse som binder ham til rullestolen og har tatt fra ham alle muligheter til å kommunisere direkte med omverdenen. Han arbeider med en spesiell språkdatamaskin, som blir styrt av Hawkings øyne og enkelte muskler i ansiktet. Dette setter ham i stand til å holde foredrag og føre samtaler.

Starmus arrangeres i Trondheim 18. til 23. juni.

- Det er klart at Hawking kommer hit én til to uker i forveien. Oppholdet kan komme til å vare i opptil tre uker, forteller Singsaas.

Kaspersky Lab sponser

Fredag ble det kjent at Kaspersky Lab, som driver med informasjonssikkerhet rundt IKT, blir én av hovedsponsorene. Selskapet ble etablert i 1997 av Eugene Kaspersky i Moskva, men har i dag hovedkontor i London.

Informasjonssjef Povel Torudd sier at de ønsker å gjøre flere av arrangementene på Starmusfestivalen i Trondheim allment tilgjengelig for folk flest. – Vi vil bygge et eget område i hallen, der vanlige folk kan få formidlet vanskelig stoff på en forståelig måte. Mest mulig av arrangementet vil bli streamet, sier Torudd.

Kaspersky Lab bidrar med både pengestøtte og gjennomføring av ulike arrangement, men Torudd vil ikke si noe om beløpets størrelse.

Trond Singsaas sier det blir flere små og store konserter. Aktuelle arenaer er EC Dahls Bryggeri i Strandveien, Sverresborg og Trondheim spektrum. Størrelsen på konserten avgjør hvor arrangementet legges.

Flere konserter

Prisen på festivalpass varierer, men Trondheimspasset som kan kjøpes av alle i Norge koster 5000 kroner. Det gir adgang til samtlige foredrag, og noen kveldsarrangementer, deriblant konserter. Dette inkluderer én til to større konserter. Singsaas sier det er Starmus International som booker artister og foredragsholdere, men Trondheim Concerts er også en samarbeidspartner.

- Tidligst på en pressekonferanse i Stockholm på mandag vil det bli opplyst hvilke foredragsholdere som kommer, ut over de 28 som allerede er kjent. Kanskje vil også noen artistnavn bli sluppet. Men jeg kan allerede i dag si at det kommer artister som kler festivalen, sier Singsaas.

Blant de 28 er det flere nobelprisvinnere. På pressekonferansen i Stockholm vil våre egen nobelprisvinner May-Britt Moser delta.

Sparebank1 SMN er også en av hovedsponsorene. Konserndirektør Rolf Jarle Brøske sier Starmus skal involvere hele byen. – På ulike arenaer skal folk engasjeres. Frem mot sommeren vil det komme flere spennende drypp. Vi håper Trondheims befolkning vil benytte seg av de mange tilbudene. Det blir flere populærvitenskapelige arrangement, sier Brøske.

Trond Singsaas opplyser at det planlegges å få til en folkefest på Torvet, der også barn og unge kan oppleve spennende ting. Arrangementet skjer for øvrig samtidig med martnan.