Fylkesmannen har pekt spesielt på øykommunene Hitra og Frøya og fjellkommunene Røros, Holtålen og Os i Hedmark. Begge steder ble det nei til kommunesammenslåing i den runden som var før sommeren. Kommunene tar nå en ny diskusjon etter pålegg fra Fylkesmannen. De tre fjellkommunene diskuterer også et tettere samarbeid blant annet med felles legekontor som et alternativ til sammenslåing.

I slutten av september kom Fylkesmannen med sine forslag til kommunesammenslåing.

Frøya og Holtålen

- Frøya og Holtålen var de eneste kommunene i Sør-Trøndelag som ble foreslått tvangssammenslått, sier ordfører Jan Håvard Refsethås (Sp) i Holtålen. Han var for kommunesammenslåing med Røros og Os, men flertallet i kommunen ville stå alene. Heller ikke i Os i Hedmark ble det flertall for sammenslåing. Men nå møtes kommunene på nytt etter innstillingen fra fylkesmann Brit Skjelbred.

I øykommunene Hitra og Frøya er ordførerne enige om å møtes i løpet av november.

- Målet med møtet er å finne ut om det er grunnlag for forhandlinger med tanke på å slå oss sammen, sier ordfører Berit Flåmo i Frøya. Dette betyr at de to øykommunene tar en ny runde for å vurdere sammenslåing etter at fylkesmannen kom med sine råd i september.

Felles formannskapsmøte

I fjellregionen skal Røros, Os og Holtålen ha felles formannskapsmøte 7. november. Fylkesmennene i Hedmark og Sør-Trøndelag blir med for å orientere om hvorfor de mener at de tre kommunene bør slå seg sammen.

- Jeg har ikke peiling på om dette fører til en omkamp om sammenslåing, sier rørosordfører Hans Vintervold. Han legger til at Røros er ufrivillig liten og ønsker sammenslåing med de to andre kommunene som sa nei i folkeavstemning tidligere i år.

- Men vi har en plan B der vi ser på samarbeid mellom kommunene. Vi er i gang med å se på hva vi kan samarbeide om, sier Vintervold.

Ingen omkamp

Refsethås i Holtålen derimot er klar på at møtet i november ikke skal bli en ny omkamp om kommunesammenslåing.

- I Holtålen ble det et så tydelig neiflertall både i folkeavstemningen og kommunestyret. Selv om jeg ønsket sammenslåing, fulgte jeg rådet fra innbyggerne da kommunestyret behandlet spørsmålet. Bare én av kommunestyrerepresentantene sa ja til å slå seg sammen med Os og Røros, sier Refsethås.

Fylkesmannen slår fast at Holtålen er svært sårbar alene og bør slå seg sammen slik at Røros kan bli et sterkere regionalt senter. Fylkesmannen ser også at hedmarkskommunen Os blir med. Refsethås sier likevel at kommunesammenslåing ikke står på sakskartet når de tre kommunene skal ha felles formannskapsmøte. Derimot ser han for seg et tettere samarbeid.

- Samarbeid blir krevende

- Vi har felles landbrukskontor og felles regnskapskontor. Det neste blir plan og teknisk, personal og oppvekst, i tillegg til legekontor. Samarbeid blir krevende og like vanskelig som å slå seg sammen, sier han.

- Men hvorfor vil dere heller samarbeide enn å slå dere sammen?

- Jeg sa jo ja til sammenslåing, men flertallet i kommunen sa nei. Nå ser vi hvor langt vi kommer med samarbeid.

- Kan Stortinget komme til å slå dere sammen med tvang?

- Det kan skje. En del av oss har tenkt at det kan nok bli alternativet. Men det er litt virkelighetsfjernt at Stortinget skal vedta tvangssammenslåing av kommuner i 2017, men mat vet jo aldri.

Frist før jul

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag skal i løpet av november har møte med Frøya, Hitra, Roros, Holtålen, Oppdal, Rennebu og Fosenkommunen for å bli oppdatert om kommunene har nye planer for sammenslåing. Alf-Petter Tenfjord hos fylkesmannen sier at kommunene i denne omgang har frist for å vedta sammenslåing før jul i år.

Her kan du lese mer om kommunesammenslåing

Ordfører Berit Flåmo, Frøya.
Fylkesmann Brit Skjelbred mener at ni kommuner er nok. Men først mener hun at Hitra og Frøya, samt Røros, Os og Holtålen bør slå seg sammen.