Foreldrene i det aktuelle trinnet ble først orientert, før foreldrene ved hele skolen ble informert. I tillegg til rektor og ansatte ved skolen var også kommunens hjelpeapparat til stede.

- Vi gjorde så godt vi kunne for å skape en trygghet i en veldig vanskelig situasjon. Det er vanskelig å vurdere om vi lyktes med det. Men nå vet vi at den informasjonen som vi har, er gitt. Det tror vi er nyttig for bearbeidelsen av saken, sier Erlend Moen, seniorrådgiver i kommunen. Han var en av dem som orienterte på møtet.

Riktig info til alle

Seksuelle krenkelser, vold og mobbing skal ha foregått mellom elever i en klasse i småskolen i Trondhei. Både jenter og gutter er involvert. Saken er anmeldt, og blir etterforsket av politiet.

Moen sier dette om hvorfor kommunen ønsket å informere alle foreldrene ved skolen:

- Det er flere elever som er involvert i dette, og det har pågått over en viss tid. Noen foreldre har visst en del, men vi er opptatt av at riktig informasjon skal tilfalle alle slik at alle foreldre kjenner til den situasjonen som har oppstått. Vi vet at vanskelig informasjon kan være vanskelig å håndtere, men avmakt for ikke å vite, er verre. Vår ambisjon er at vi får en forståelse av hva som har skjedd. Vi ønsket også å presentere hjelpeapparatet som står rundt denne skolen. Vår jobb nå er å sikre at dette elevmiljøet blir så godt som det barna fortjener. Det har vi et system for å håndtere, sier Moen.

Lav terskel for hjelp

Han sier at foreldrene reagerte ulikt på informasjonen, men at flere stilte spørsmål ved hvordan de skulle håndtere saken og hva som skjer videre.

- Det er viktig at foreldre lar barna få fortelle hvordan de har det. Still åpne spørsmål og snakk med barna slik at en unngår skyld og skam. Dette handler om små barn, og de kan ikke tillegges skyld for noe av det de har gjort eller ikke gjort. Dette er barn som av ulike årsaker kanskje har utøvd noe mot hverandre og havnet inn i situasjoner hvor noe kan ha skjedd som de ikke har skyld i. Forteller barna om vanskelige ting, er det viktig å oppsøke hjelpere. Det må være en lav terskel for å oppsøke hjelp hvis foreldre synes det virker nødvendig.

Han sier at det i denne situasjonen også blir viktig å normalisere skolehverdagen.

- Nå prøver vi på ulike måter å sikre at barna får den hjelpen de trenger til å omgås på en vanlig måte. Det viktigste blir å sikre og trygge læringsmiljøet. Det viktigste målet vårt er at disse barna skal kjenne at det er godt være elev, sier Moen.

Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen