Israelian har vært på befaring i Trondheim og møtt blant andre May-Britt Moser, Edvard Moser og representanter fra NTNU og Trondheim kommune.

- Jeg er imponert over Trondheim, jeg liker byen veldig godt, skriver Israelian i en epost til Adresseavisen.

- Hva forventer du av en arrangørby?

- Mange ting. Gode kommunikasjonsforbindelser nasjonalt og internasjonalt, et stort spekter av hoteller, steder for konserter, utstillinger og forelesninger. Vi ønsker også et tett samarbeid med lokale myndigheter, universiteter og skoler, næringsliv, politikere og allmennheten.

Israelian har merket seg at utdanningsnivået i Trondheim er høyt.

- Vi er blitt fortalt at 40 prosent av Trondheims innbyggere har høyere utdanning. Dette er veldig imponerende og viktig. Og det er selvfølgelig viktig med finansielle garantier og sponsorer. Starmus er utadrettet formidling av vitenskap og vi samarbeider bare med sponsorer. Mye skal tas hensyn til før vi gjør den endelige beslutningen, skriver Israelian.

Beslutningen om arrangørsted vil bli tatt av styret i Starmus i løpet av noen uker.

Ikke helt vanlig

Starmus er en vitenskapsfestival med en ualminnelig profil. Garik Israelian er astrofysiker, opprinnelig fra Armenia. Israelian ledet gruppen som først fant beviser for at supernovaeksplosjoner leder til dannelse av svarte hull. Han er forsker ved Institutt for astrofysikk på Kanariøyene, der verdens største romteleskop er lokalisert. Ideen om Starmus oppsto da Israelian ble veileder for Brian Mays doktoravhandling i astrofysikk. May er best kjent som gitarist og medstifter av rockebandet Queen. De to ønsket å formidle astrofysikk og annen vitenskap i sammenheng med musikk og kunst og fant på Starmus (stars + music).

Festivalen er arrangert tre ganger, i 2011, 2014 og 2016, alle på Tenerife. Starmus har klart å tiltrekke seg en stjernerekke av vitenskapsfolk, blant andre Stephen Hawking  og en drøss med nobelprisvinnere, størrelser fra andre samfunnsfelt og en del store navn innen rocken. Edvard Moser var en av mange nobelprisvinnere som holdt foredrag på årets festival, mens kollega May-Britt var forhindret på grunn av andre engasjementer.

Edvard Moser ble så begeistret for festivalen at han varmt anbefalte Trondheim da Starmus-ledelsen spurte ham om Norge kunne være et egnet sted for å arrangere festivalen i 2017.

NTNU, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og andre samarbeider om Trondheims kandidatur.