– Vi har sett utviklingen med omtrent ingen nedbør i begynnelsen av sesongen i flere år nå. Vi har tilpasset oss situasjonen og gjort vår klimatilpasning, med bedre drenering av bakkene, bygging av rørgater og kunstig snøproduksjon, sier heissjef Arnulf Erdal i det største skisenteret i Midt-Norge, Oppdal skisenter, til Adresseavisen.

I Vangslia har skisenteret investert i fire kilometer med nye rørgater for luft og vann samt 66 nye snøkanontårn. Det er også bygd nytt pumpehus og sammen med en ny kompressor og ekstra trykkforsterker er kapasiteten for snøproduksjon mangedoblet.

– Totalt har vi gått til innkjøp av 87 nye snøkanoner de siste tre årene. Til denne sesongen har vi utvidet med 26 i Vangslia, fem i Stølen og to i Hovden, sier Erdal.

Vurderer ny fjell-heis

Få følger mer med på temperaturen i Midt-Norge enn Erdal og hans medarbeidere. Varmegradene tærer på snøen som Oppdal skisenter har produsert selv i alpinbakkene og de fjonene av naturlig snø som har kommet.

– Vi vil ha minusgrader når vi skal produsere snø, men i dag kan vi lage snø uansett temperaturer. Men personlig håper jeg selvsagt på at vi får ned klimagassutslippene på verdensbasis og dermed unngår de aller største temperaturstigningene, sier Erdal.

– Det er en trist utvikling vi er i. Noe må gjøres, sier Erdal, som også har regulert nye skiheiser fra dalstasjonen i Ådalen og videre opp i fjellet. Det er også regulert nye trekk ovenfor i Vangslia.

– Vi trenger selvsagt flere godkjenninger før en bygging kan starte her. Da må vi mest trolig også hente vannet ovenfra.

Forsker på snømangelen

I år 2100 kan vintrene i Norge være opptil fire måneder kortere enn i dag, og i flere kystnære strøk kan helt snøfrie vintre bli normalen. Derfor er professor Carlo Aall ved Vestlandsforskning i Sogndal i gang med et forskningsprosjekt for å finne ut mer om hvordan snømangelen påvirker ulike aktører som driver skianlegg. Samtidig vil hans prosjekt kartlegge hvordan skientusiaster fra inn- og utland, som hele tiden jakter på områder og anlegg der snøforholdene er optimale til enhver årstid, tenker og handler i forhold endringene i vær og klima. En betydelig reduksjon av snøsesongen vil skape mange utfordringer for alpinanleggene.

– Jeg tror og håper det også vil være alpinanlegg i Oppdal i 2100, og ved mange andre anlegg rundt om i landet vårt, avslutter heissjefen i Oppdal, Arnulf Erdal.