Bare 12 mennesker har vært på Månen. Tirsdag holdt tre av dem en diskusjon under Starmusfestivalen.

Buzz Aldrin (87), Harrison Schmitt (81), og Charles Duke (81) har etter måneferdene sine hatt innholdsrike karrierer. De tre astronautene er alle for ambisiøse romfartsprosjekter, og gir uttrykk for at de savner konkurransen på 60-tallet om å være første nasjon på Månen.

Starmus er ikke over, sjekk hovedprogrammet her

Apollo

Den 25. mai 1961 forteller John F. Kennedy det amerikanske folk at de innen tiåret er omme skal ha en mann på Månen. USA hadde da allerede blitt ydmyket av Sovjetunionen to ganger. Første gang i 1957, da Sputnik ble den første satellitten rundt jorden, så april 1961 da Yuri Gagarin ble den første mannen i verdensrommet.

- Det mange ikke husker med Apollo-programmet var at den var en skapning av den kalde krigen, og at det var et forsøk på å lære romfart. Det kunne gått galt de to eller tre første gangene. Vi er heldige at det gikk så bra, sier Harrison Schmitt, som deltok på den siste månelandingen.

Dette er din unike mulighet til å lære mer om solsystemet

Målet er Mars

Duke beskriver Månen som et glødende månelandskap med en knallsvart horisont.

- Jeg sa fantastisk nesten 600 ganger på Månen. Jeg ble overveldet av det hele, sier Charlie Duke.

Buzz Aldrin er mer tilbakeholden.

- Månen er ikke lenger spennende, men bra for turisme og opplevelsesreiser, sier Aldrin, som tidligere har kritisert NASA sine planer om å dra tilbake til Månen istedenfor å fokusere på Mars.

- Det finnes en rekke dynamiske og suksessfulle private selskaper innen romfart nå. På mange måter minner det om NASA når vi var unge. Ideer der spres fort, sier Schmitt, som tror private kan bli mer aktive innen romfart.

Det ønsket ser ut til å oppfylles, nå som private selskapet SpaceX stadig lykkes med å gjenbruke romraketter, noe som gjør hver tur rimeligere.

Les også: Dette er gratis-delen av Starmus.

Les også denne: Ikke alle er like optimistiske, Stein Arne Sæther blir deprimert av Stephen Hawking som mener vi må kolonisere andre planet for å overleve.

foto
Månevandrere: Tre gjenlevende månevandrere mimrer om Apollo-programmet som satt det første mennesket på Månen i 1969. Buzz Aldrin er på skjerm, fra venstre: Harrison Schmitt, Charlie Duke og Neil deGrasse Tyson (moderator). Foto: Mariann Dybdahl