Olsø selv sier at det er opp til årsmøtet å avgjøre dette spørsmålet.

Leder av valgkomiteen har kalt inn til et første møte om saken onsdag ettermiddag.

- Situasjonen er helt endret nå etter at Rune Olsø trakk seg tirsdag. Valgkomiteen hadde egentlig innstilt på gjenvalg av det sittende styret (som Rune Olsø leder, journ.anm.), med noen små justeringer. Men nå er det en større jobb som skal gjøres, og vi starter allerede i dag, sier Kirsti Leirtrø, som leder arbeidet siden Eva Kristin Hansen er sykmeldt.

Les den første saken om Kystad-avtalen: Skulle betale seks millioner for Ap-toppens bistand

Tung åpner for lederverv

Flere navn nevnes som aktuelle. Karianne Tung, som slutter på Stortinget til høsten og kommer hjem til Trondheim, var innstilt både i styret til Trøndelag Ap og til Sør-Trøndelag Ap.

- Jeg har stilt meg til disposisjon for partiet, også som leder dersom det er behov for det. Når man er politisk engasjert, har man et ansvar for å stille opp når partiet er i en vanskelig situasjon, sier Tung.

Tore O. Sandvik

Tore O. Sandvik vil ikke kommentere valgkomiteens arbeid, og han vil heller ikke si om han er bedt om å stille seg til rådighet.

Hanne Moe Bjørnbet er ikke aktuell som leder, sier hun selv.

Leder i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, sier:

- Jeg har sagt til valgkomiteen at jeg står til disposisjon for partiet, og at jeg gjerne tar på meg oppgaver i styret. Når det gjelder ledervervet, så har jeg andre oppgaver, både som leder i Trondheim Ap og som heltidspolitiker i fylket, som gjør at det ikke er aktuelt for min del, skriver Bjørnbet i en sms.

Nåværende nestleder Ståle Vaag svarer i en sms at han ikke stiller som leder av partiet, men at han fortsatt står til disposisjon for å være en del av styret.

Andre aktuelle navn er den andre nestlederen i styret, Marit Bjerkås og nåværende studieleder i styret Per Olav Skurdal Hopsø. Hopsø har ingen kommentar til saken.

Per Olav Hopsø

Dette har skjedd

Det har vært en dramatisk uke for Arbeiderpartiet i Trøndelag. Dette har skjedd bare de siste dagene:

  • Under fylkesårsmøtet skulle det dessuten bli valgt nye styrer både for nord- og sørfylket – som skulle fungere frem til konstitueringen av det felles fylkestinget i oktober. Da skulle Trøndelag Ap-ledelsen etter planen ta over hele «skuta». Disse to valgene skal fremdeles gjennomføres – og mye tyder på at styrene til sammen vil utgjøre et slags interimsstyre frem til nye Ap Trøndelag tar form.

  • Sent onsdag kveld gjorde Rune Olsø det klart at han trekker seg som lederkandidat for Sør-Trøndelag Ap. Dermed må hele kabalen for Sør-Trøndelag legges på nytt før møtet i helgen.

Olsø skrev i sin pressemelding at Adresseavisen det siste året har «gjennomført en serie angrep på min integritet. Avisen har mot bedre vitende rapportert en rekke feil, og utelatt elementer som støtter min fremstilling. Dette har skapt et grovt uriktig bilde av min person, og av min håndtering av rollen som politiker og ansatt i næringslivet,» skrev Olsø, og henviste med det blant annet til en rekke tomtesaker. Den siste av sakene omhandler Kystad-avtalen. Ifølge avtalen med en verdi på seks millioner kroner, skulle Rune Olsø og Staur bistå med reguleringsarbeidet av eiendommene Kystad og Hårstad.

Liste klar lørdag morgen

Sørtrønderne må nå bestemme seg for hvem som skal lede dem:

- Vi skal stable en liste på bena innen lørdag morgen. Så er det også viktig å ha som forutsetning at det styret vi velger, skal fungere helt til neste årsmøte i mars 2018. Nå skal vi gå gjennom innspillene som kommunepartiene har kommet med i forrige runde, sier Leirtrø i valgkomiteen.

- Hva vektlegger dere når dere nå må finne en ny leder etter Rune Olsø?

- Det er å fortsette det gode arbeidet med å bygge laget. Vi må fortsatt ha fokus på geografi og kjønn som vi alltid har, og målet er å legge frem et enstemmig forslag, sier Leirtrø.

Selv om mye nå ligger an til at man i helgen kun vil velge styrer til de to fylkespartiene, og ikke til ett felles Ap Trøndelag, kan ting fremdeles endre seg. Fredag samles nemlig styret i Nord-Trøndelag Ap igjen, og det er ukjent hva de da ønsker å forsøke å få til:

- Vi har et nytt styremøte fredag før årsmøtet, så ting kan endre seg igjen, sa styreleder Bjørn Engen til Adresseavisen onsdag.