Det er ikke første gang reineier Inge Even Danielsen reparerer beitegjerde langs fylkesvei 31 ved Brekken, ikke langt fra riksgrensen i Røros kommune. Innhegningen har tydelige spor av at noen har klippet av metaltrådene.

Ifølge Danielsen har hærverk mot reindriftssamene pågått over flere år. De siste månedene har vært spesielt ille.

- Dette har gjentatt seg nesten daglig nå i sommer, sukker Danielsen oppgitt. Han har vært utsatt for hærverk så mange ganger at han har mistet tellinga, men anslår at bare i sommer har gjerdene har blitt ødelagt over 20 ganger.

Danielsen er en av reineierne i Gåebrien sijte (Riast-Hylling reinbeitedistrikt), som består av ti reindriftsfamilier. Ifølge Danielsen fører hærverket til en hel del ekstraarbeid for flere i reinbeitedistriktet, som til sammen har en vinterflokk på om lag 5000 reinsdyr.

Vet hvem som står bak

Danielsen er tydelig på at han vet hvem som står bak handlingene. I fjor høst var han på plass i tolv dager for å passe på gjerdet, der han skal ha observert en person som klippet hull i innhegningen. Han har flere ganger konfrontert vedkommende, uten at det har stanset hærverket.

LES OGSÅ: Krevde 120 millioner – får 12, 6 millioner kroner

Hærverket ble sist anmeldt i juli 2017. Politiet har så langt ikke avhørt noen i forbindelse med saken.

Danielsen forteller at han gjentatte ganger, også i sommer, har henvendt seg til politiet med bilder av skadeverket og forespørsler om å få fortgang i arbeidet. Han opplever at saken ikke prioriteres.

- Må prioritere

Politibetjent Jørgen Lagesen ved Røros lensmannskontor er ikke enig i at saken ikke har blitt prioritert.

- Det er ikke sånn at denne saken ikke blir prioritert. Vi har full forståelse for at dette er belastende for reindriftsnæringa, men politiet er nødt til å prioritere saker ut ifra alvorlighetsgraden. Vi håper å få avhørt vitner i nærmeste fremtid. Det som kommer frem i vitneavhørene vil avgjøre videre gang i saken, sier Jørgen Lagesen, politibetjent ved Røros lensmannskontor.

Politiet ønsker ikke å kommentere om personen Danielsen mener å observert utføre hærverket er blant dem som skal avhøres.

Frykter konsekvensene

Ifølge Danielsen lyktes ikke Gåebrien sijte med å få til en avtale med alle grunneierne om oppføringen av beitegjerdet. Deler av gjerdet er derfor lagt på Statens vegvesens eiendom. Gjerdet ble godkjent av Landbruks- og matdepartementet i mars 2016. Vedtaket er overklaget av flere grunneiere.

- Gjerdet som nå blitt ødelagt har vi oppført nettopp med tanke på innlandsproblematikken, og for å lettere kunne holde flokken innenfor vårt beiteområde slik at vi dyrene ikke trekker inn på dyrka mark, slik at vi får dempet konfliktnivået, fremholder Danielsen.

LES OGSÅ: Svenske samer vant rettssak mot staten

Tre meter fra det oppklipte gjerdet suser trafikken på fylkesvei 31 forbi. Fartsgrensen på strekningen er 80 kilometer i timen. Danielsen frykter at ødeleggelsene på gjerdet kan få alvorlige konsekvenser.

- Det kan bli fatalt. I år har vi hatt én påkjørsel av rein på strekningen, men det beiter også sau i området. Det kan bli farlige situasjoner, ikke bare for dyrene, når de må jages tilbake hvis de stadig rømmer ut over veien, konstaterer Danielsen.

- Ikke barnestreker

Danielsen er leder i Sør-Trøndelag og Hedmark Reinsamelag, og har drevet med rein i Rørostraktene i over 40 år. Han var blant dem som mistet flere reinsdyr i dyretragedien på Rørosbanen i 2016, da 46 rein mistet livet etter å ha blitt påkjørt av tog. Den gang hadde en grind blitt åpnet. Danielsen er klar på at åpningen av grinda var en bevisst handling, som ifølge reineieren skal ha blitt gjentatt flere ganger. Forholdet ble anmeldt, men saken ble henlagt.

- Denne sabotasjen har foregått over lang tid nå. Det blir for enkelt å si at dette er uskyldige barnestreker. Dette er hatkriminalitet. Det er den beste måten å beskrive denne typen handlinger på, fremholder Danielsen.

Oppretter konfliktgruppe

Danielsen mener hærverket må ses i lys av en lang konflikt mellom reindriftsnæringa og andre næringsinteresser i innlandet sør i Trøndelag.

- Det er ikke til å stikke under en stol at det har vært mye konflikt rundt reindriftsnæringa i Sør-Trøndelag, understreker Danielsen.

Som distriktsleder i Femund reinbeitedistrikt var Danielsen blant dem som i 2013 ble saksøkt av 27 grunneiere for beiteskader reinen påførte innmark. Etter å først ha blitt dømt til å betale skadeerstatning, vant reineierne i Høyesterett i mai i år. Det vedvarende høye konfliktnivået mellom reindriftsnæringa og grunneierne er grunnen til at fylkesmennene i Hedemark og Trøndelag nå går sammen om en ny prosjektgruppe. Opp mot to millioner kroner er bevilget til prosjektet, som blant annet skal se på oppføring av lengre sperregjerder og sørge for bedre kommunikasjon mellom partene.

LES OGSÅ: Reineier tapte i Høyesterett – tar saken videre

Danielsen er klar på hva han mener må til for at gruppa skal kunne løse noe av spenningene i området.

- Det vil bli avgjørende hvem lederen for prosjektet blir. Vi spøker til fylkesmannen om at vi ikke kommer til å godta noen fra Nord-Østerdalen, eller fra det gamle Sør-Trøndelag. Vi må få inn noen som har tillit i begge leire, understreker Danielsen.

Han håper gruppa kan bidra til å dempe konfliktnivået i området på lang sikt. Han er mindre optimistisk om at beitegjerdet får stå i fred resten av sommeren.

Beitegjerdet langs fylkesvei 31 har blitt klippet opp flere ganger denne sommeren. Foto: Foto: Marthe Amanda Vannebo