Mange reagerer på at bygda med bare 2500 innbyggere snart kan ha tre asylmottak med mer enn 250 flyktninger. Foruten akuttmottaket i Kopperå er det allerede et mottak for enslige mindreårige i bygda. I tillegg planlegges det et mottak ved Nustadbo.

Marianne Lorvik, ektemannen og andre naboer i det nedlagte industrisamfunnet visste ingenting før de plutselig fikk vite at den gamle messa skulle huse 80 asylsøkere.

- Vi fikk ikke noe varsel på forhånd. Jeg trodde det var vanlig å varsle nærmeste naboen når noe drastisk skulle skje på naboeiendommen. Hva med sikkerheten vår? Her kommer det folk som har opplevd krigen på nært hold og er traumatisert, og så blir de plassert her oppe i Kopperå, halvannen times kjøring fra nærmeste by. Vi er rett og slett usikker på hva som kan skje, sier Marianne Lorvik.

Les også: Tallet på asylsøkere mer enn halvert

Dropper nabovarsel

Regjeringen vedtok nylig en midlertidig forskrift som unntar kravet om søknadsplikt og formell nabovarsel samt en rekke andre kvalitetskrav i forbindelse etablering av asylmottak.

- For å sikre at asylsøkere får tak over hodet før vinteren, har vi vedtatt en midlertidig forskrift for å få på plass praktiske løsninger raskt. Vi er i en situasjon der vi må finne gode løsninger og unngå lange saksbehandlingsprosesser, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Flyttet for å få fred

Familien Lorvik i nabohuset er fortvilet over at de ikke engang har hatt mulighet til å klage på etableringen av asylmottaket.

- Mannen min er nylig hjerteoperert og vi flyttet hit for å få fred. Nå får vi plutselig 80 nye naboer å forholde oss til. Det er også snakk om vår sikkerhet Vi blir jo det første tilfluktsstedet hvis det skjer noe alvorlig på mottaket, sier Marianne Lorvik.

Hun understreker at hun ikke er imot at Norge skal ta imot flyktninger med beskyttelsesbehov.

- Det er helt på trynet å plassere et akuttmottak i et isøde som Kopperå. Da blir flyktningene i hvert fall isolert. Det går en buss klokken 06.55 om morgenen. Det tar halvannen time å gå til Meråker sentrum og halvannen time med bil til Stjørdal.

Les også: Over 200 asylsøkere i Midt-Norge har forsvunnet

Bemannes døgnet rundt

Mottaksleder Kristian Nustad sier de har gjort det de kan for at naboer ikke skal bli berørt i vesentlig grad.

- Vi skal drive dette på en på en sikker måte og gli fint inn i lokalmiljøet der oppe. Vi må bevise dette gjennom driften vår.

Nustad, som også eier bygningene, har en leieavtale med UDI som strekker seg frem til slutten av januar, med mulighet for forlengelse. I går ettermiddag var det ennå ikke kommet en eneste asylsøker til Kopperå.

- Vi har engasjert et vaktselskap for å ivareta sikkerheten hele døgnet. I tillegg er vi åtte ansatte i tillegg til meg selv som skal sørge for at dette blir håndtert på en god måte, sier Nustad, som sier opplegget er godt og nøye gjennomtenkt.

- Vi har vært tydelige på at det er familier som vil ha det best i Kopperå fordi vi ligger litt utenfor sentrum og fordi vi har store fellesarealer med flere stuer, lekerom, stellerom og gode vaskemuligheter.

Politiet bekrefter at det kan være en utfordring når asylmottak etableres små grender langt borte fra byen.

- Vi har ingen innflytelse på hvor de blir plassert, men vi må selvsagt gjøre det beste ut av situasjonen. Vi er til enhver tid informert om hvor det blir etablert mottak og vi oppsøker alle mottak jevnlig og snakker med driverne om hvordan stemningen er. Det er en del av risikovurderingen at flyktningene er en uensartet gruppe med ulik bakgrunn.

Les også: Nye asylmottak i fem midtnorske kommuner

Begrensede forpliktelser

Meråkers ordfører Kari Anita Furunes er opptatt av at dialogen mellom asylmottakene og lokalsamfunnet skal være så god som mulig.

- Ettersom et akuttmottak bare er ment å være midlertidig, er kommunens forpliktelser normalt begrenset til å stille med legevakt og oppfølging av gravide. Nå risikerer imidlertid flyktningene å bli sittende mye lenger i akuttmottakene, og da kan det bli aktuelt at kommunen må stille opp med ordinære helsetjenester og kanskje også tolketjeneste. Men dette er så nytt at jeg ennå ikke har den fullstendige oversikten, sier ordfører Kari Anita Furunes.

UDI får passet sitt påskrevet like ved det nye akuttmottaket. Foto: Holme
Marianne Lorvik, ektemannen og andre naboer i det nedlagte industrisamfunnet visste ingenting før de plutselig fikk vite at den gamle messa skulle huse 80 asylsøkere. Foto: Holme