Turfølget på syv personer var på vei ned fra fjellet da moskusen stod like ved et av de røde merkene til Turistforeningen.

- Vi hadde vært på toppen og skulle gå ned til Syltjønna da vi møtte dyret midt på stien. Vi skvatt litt. Jeg har sett moskus tidligere og denne er noe av det største jeg har sett, sier Brage R. Almåsbakk.

Moskusen kan ifølge Wikipedia bli 2,5 meter lang og vekten ligger på mellom 350-450 kilo.

50-60 meter unna

Han forteller de var 50-60 meter fra moskusen. Anbefalt minsteavstand er 200 meter.

- Moskusen begynte å hisse seg opp og var slett ikke trivelig. Vi begynte å gå vekk fra den og da roet den seg. Vi gikk rundt den, men det er bratt og ulendt i området, så det var ingen enkel manøver, sier Almåsbakk.

- Til tross for at moskusen var litt skummel, var det også artig å møte den, sier Brage R. Almåsbakk. Foto: Brage R. Almåsbakk

Les også: Skjøt moskusflokk

Han var en del av en gruppe fra Nord Universitet. I tillegg til de syv, var det også en gruppe på fire personer fra samme skole. De lå i telt og lavvo ved Syltjønna fra torsdag til fredag. Det var i denne perioden de observerte moskusen.

Turgjengen som møtte moskus: Fra venstre: Tor Andre Lidtun, Lene Krabseth, Sara Johansen, Kristine Damlie, Elin Kiplesund, Brage R. Almåsbakk, Bakerst: Daniel Hammer. Foto: Privat

- Artig og skummelt

- Dyret befant seg i det samme området hele uken. Til tross for at moskusen var litt skummel, var det også artig å møte den, sier Almåsbakk.

Les også: Moskuskalver dør av sykdom

Moskusen ble observert i Sylan i forrige uke. Foto: Brage R. Almåsbakk

Nasjonalparkforvalter i Miljøavdelingen hos Fylkesmannen, Marit Sophie Berger, sier det er uvanlig med moskus i Sylan. Før helgen advarte hun folk som eventuelt skulle møte på dyret om å gå for nære.

- Moskusen kan være farlig og da bør folk få informasjon om hvordan man bør oppføre seg dersom man støter på dyret, sa Berger.

Les også: Advarer mot moskus i Sylan

Sannsynligvis en svenske

Om moskusen stopper beitingen og stiller seg i forsvarsposisjon, bør du trekke bakover. Er du så nær at moskusen stamper med beina og/eller stanger med hodet i tuer, busker eller seg i mellom bør du også fjerne deg så raskt som mulig.

Les også: Befant seg bare noen meter unna en stampende moskus på Dovrefjell

Naturoppsynet på svensk side opplyser at de har hatt to moskuser øst for Sylan i sommer. Det skal være en kalv og en okse. Disse to skal nå ha skilt lag og svenskene tror den voksne oksen har dratt til fjells

Les også: Tysk moskusfotograf får bot