Klokka har akkurat passert midnatt. Det er natt til 2. mars 2015 når Grete Mo setter seg ned ved sengekanten til dattera Synnøve Mo Saugen heime på Øysletta i Overhalla.

– Hun åpnet seg og fortalte alt. Om alt hun hadde blitt utsatt for. Det hun hadde på hjertet var så sterkt at kroppen min reagerte fysisk øyeblikkelig. Hun måtte fortelle det i flere runder, for jeg måtte kaste opp, sier Grete Mo til Namdalsavisa.

Mandag fortalte dattera Synnøve sin historie i NA. Om sårende kommentarer, seksuelt overgrep og et liv med angst som en følge av mobbing gjennom barne- og ungdomstida.

– Jeg meldte meg ut av politikken. Jeg måtte ta en pause fra jobben – og jeg føler hele familien ble frosset ut på Øysletta. Jeg fikk så utrolig vondt av det dattera mi måtte gjennomgå. Ingen fortjener å bli behandlet slik, sier Grete Mo.

Ble sykmeldt

Nå forteller mamma Grete Mo om hvordan det har vært for familien å stå oppe i det Mo beskriver som et mareritt – for hele familien.

– Barna er det viktigste du har i verden. Når de har det tøft – går det tungt inn på en. Det folk ofte glemmer i slike sammenhenger, er at det går hardt inn på alle i familien. Du havner i en krisesituasjon som du er nødt til å håndtere. Den natta klarte jeg ikke å være sterk lenger. Jeg visste hun var et mobbeoffer, men jeg visste ingenting om seksuelt overgrep. Jeg gråt sammenhengende i ett døgn og ble sykmeldt i en måned etterpå, sier Grete Mo.

Hun sitter inne på et av møterommene på Namsos ungdomsskole – hvor hun har vært rektor siden høsten 2016.

Mens mobbinga var som verst, jobbet hun som rektor på Grong barne- og ungdomsskole. Hun var en aktiv politiker i Overhalla – og bidro mye i lokalsamfunnet på Øysletta.

Så sa det stopp.

Manglende hjelp

Men det verste var mangelen på hjelp. Mo gjorde det hun kunne for å bedre situasjonen; men følte seg maktesløs i møte med Overhalla kommune.

– Alt måtte skje på mitt initiativ. Det var ingen som kalte inn til møter, det var ingen som virkelig strakk ut ei hjelpende hånd. Dette ble ei ytterligere belastning i en allerede vanskelig situasjon, sier Mo og fortsetter:

– Umiddelbart etter å ha fått en henvendelse som er så alvorlig som dette, har kommunen plikt til å reagere. Og det gjorde man ikke i dette tilfelle. Hadde kommunen tatt telefonene til alle heimene, snakket med foresatte, arrangert møte eller noe, så kanskje alle ungdommene som hadde en rolle i dette, ville hatt det bedre i dag, sier Mo.

– Både offer og mobber hadde trengt hjelp i denne saken. Jeg hadde heller ikke ville vært mor eller far til de guttene som gjorde det de gjorde. Men de må også få hjelp, sier Mo som anmeldte saken til politiet – og forteller hun fikk god oppfølging fra lensmann Erling Lundstadsveen og videre flere i politiet.

Saken endte med at Synnøve ble tildelt voldsoffererstatning.

– De tok tak i saken øyeblikkelig, og tok meg på alvor. Det var viktig for meg, sier Mo og gløtter ut i skolegården på Bjørum.

Hva gjør man dersom man oppdager at barna sine opplever mobbing? Mo, som ofte opplever situasjoner der elever føler seg utrygge eller har blitt utsatt for krenkende adferd, lister opp følgende anbefalt framgangsmåte:

1) Ta kontakt med skolen. Ikke vær redd for å ytre deg. Verken til foreldrene til den som mobber – eller til kontaktlærer eller rektor. Skolen er pliktig til å behandle slike henvendelser på største alvor.

2) Dersom du ikke føler du får nok oppfølging av skolen, kan du ta direkte kontakt med Fylkesmannen.

3) Ta ellers kontakt med oppvekstsjefen i din kommune om du føler du ikke får den støtten du trenger.

Tar saken på alvor

Rådmann i Overhalla, Trond Stenvik, sier til NA at kommunen ikke har et behov for å kommentere dialogen mellom partene i media.

– Vi har en opplevelse av at vi har hatt en god dialog med Grete og Synnøve i denne saken. Jeg har ikke behov for å kommentere den dialogen vi har hatt i media. Det jeg kan si er at vårt fokus som kommune er å bygge en best mulig skole framover. Alle som jobber med barn og unge i Overhalla har et ansvar for å bidra til at barn og unge har bra. At vi følger godt med, lytter – og tar det på alvor, sier rådmann i Overhalla kommune, som svarer på vegne av de involverte skolene og kommunen.