Masteroppgaven i teknisk kybernetikk, som Peter Sveistrup fullførte ved NTNU i fjor, resulterte i en unik oppfinnelse - en helautomatisk solcellegrill.
Se hvordan grillen fungerer i videoen over.
- Grillen har innebygd GPS så den vet hvor i verden den er, samt hva klokka er. Den har også innebygd kompass slik at den kan orientere seg i forhold til himmelretningene. Den er programmert slik at den alltid vil snu seg mot sola i optimal vinkel, forklarer Sveistrup.
Solcellepanelene driver elektronikken og motorene som gjør at grillen kan kalles helautomatisk.
- Selve grillingen er også basert på ren solenergi. En speilreflektor konsentrerer solstråler i en stripe. Denne stripa treffer baksida av grillelementet der pølsene ligger, sier Sveistrup.
Slipper sotsmaken
Selv har han ikke smakt pølser grillet på sin egen oppfinnelse, men han tror de smaker ganske vanlig.
- Resultatet blir vel omtrent det samme som på en elektrisk grill. Du slipper jo sot og smaken av grillkull, så det er sikkert sunnere, tror oppfinneren, som nå jobber med programmering og skipsovervåkning.
Lite sol - lite grilling
Utviklingen av grillen ble finansiert av Norsk forening for automatisering (NFA). De samarbeider ofte med NTNU, og har nå overtatt prototypen av grillen.
- Den står på kontoret mitt her i Kristiansand, men det har vært så dårlig vær her nede at jeg ikke har fått grillet så mye, sier en lattermild Lars Annfinn Ekornsæter.
Som administrerende direktør i NFA synes han det er viktig å være med på slike utviklingsprosjekt.
- Vi er som alle andre opptatt av energi og miljø. Når det kan kombineres med automasjon er det jo midt i blinken for oss. Samtidig tror vi solgrillen kan skape litt blest om automatiseringsfaget slik at unge folk blir interessert, forklarer Ekornsæter.
Videreutvikling
Han mener det er fullt mulig å videreutvikle solgrillen slik at man kan masseprodusere lignende mini-griller. Hva som skjer med prototypen er ennå ikke bestemt.
- Vi må finne på et eller annet stunt slik at faget vårt får enda mer oppmerksomhet, men vi vet ikke hva det blir ennå, sier Ekornsæter.
Se en detaljert informasjonsfilm om grillen under.