Det er fylkesnemndene som bestemmer om barn skal flyttes ut av sine hjem.

Dette kan skje gjennom planlagte omsorgsovertagelser mot foreldrenes vilje, hvor barnevernet legger frem argumentene fra kommunens side. Men en stor andel, og stadig større andel, handler om omsorgsovertagelser som skjer akutt. I slike tilfeller vurderer barnevernet at det er fare for barnets liv og helse og tar ungene ut av hjemmet øyeblikkelig med et akuttvedtak. Helt ferske tall fra fylkesnemnda i Sør- og Nord-Trøndelag viser at det i perioden 01.01.2011 til 15.04.2011 har vært en økning på 40 prosent sammenlignet med samme periode i fjor (fra 26 akutte saker i fjor til 42 saker i år).

Flere akuttsaker nasjonalt

Faktisk er det slik at fylkesnemndene i landet som helhet, behandler flere akuttvedtak årlig enn planlagte omsorgsovertakelser. Nasjonale tall som Adresseavisen har hentet inn fra Sentralenheten for fylkesnemnda, viser at fylkesnemndene behandlet 1360 akuttplasseringer i fjor, mens det «bare» var 961 saker med planlagte omsorgsovertagelser (se tabell).

Leder av fylkesnemnda i Sør- og Nord-Trøndelag, Liv M. Marum, er svært bekymret for at det blir stadig flere akutte saker.

– I flere saker ser vi at barnevernet for lenge har forsøkt med hjelpetiltak uten at barnas omsorgssituasjon er blitt god nok. Resultatet er mange akuttplasseringer fordi det har gått for langt: Omsorgssituasjonen har blitt så dårlig at det er fare for at barnet kan komme vesentlig til skade. Dersom barnevernet hadde gått inn tidligere med tyngre hjelpetiltak, eller med begjæring om omsorgsovertakelse, kunne en unngått å utsette barna for en akuttplassering, som i seg selv er en stor belastning for både barn og foreldre.

Ressursmangel?

– Hvorfor blir så mange barn tatt akutt?

– Ressursmangel kan være en medvirkende årsak til at barnevernet flere ganger venter for lenge med en grundig kartlegging av familien. En tidlig kartlegging er viktig for å unngå akuttsituasjoner. Da kan man i stedet planlegge for en omsorgsovertakelse. En annen årsak kan være at barnevernet vegrer seg for å gripe inn fordi det er et alvorlig inngrep å ta barna fra foreldrene. Det fører til at foreldre får for mange sjanser på bekostning av barnas beste, mener Marum.

Marum erkjenner at en ikke kan komme unna noen akutte plasseringer. Men hun mener at det i mange saker kunne vært unngått, både av hensyn til barnet, men også foreldrene.

Hun er tilfreds med at det er en økning av omsorgsovertagelser blant de aller minste barna, slik Adresseavisen nylig skrev. Det er 35 prosent flere 0-3 åringer som blir tatt ut av hjemmene sine i 2009, sammenlignet med 2002.

– Vi i fylkesnemnda ser mange eldre barn som er svært skadet i sin utvikling fordi de har levd med omsorgssvikt over lang tid. Det er vondt å se fordi noe av det de har utsatt for, kunne vært avverget.

Adresseavisens gjennomgang avslører at knivtrusler, politi og håndjern ikke er uvanlig når ungdom hentes ut av hjemmet etter akuttvedtak.