FNs klimasekretariat konkluderer med at det fortsatt er mulig å nå togradersmålet, men at utslippskuttene da må bli større.

Fredag formiddag kommer FNs klimasekretariat  med rapporten som viser hvordan vi ligger an i forhold til togradersmålet.

Adresseavisen har fått tilgang til rapporten, som er en gjennomgang av de innsendte planene om reduksjoner i utslippene av klimagasser fra 146 land. Rapporten viser at utslippene per person i verden kan synke med 8 % innen 2025 og 9 % innen 2030.

Temperaturøkningen vil som en følge av de lovte utslippsreduksjonene, ligge på mellom 2.7 til om lag 3 grader C i forhold til førindustriell tid. Dette kommer frem av ulike rapporter som er laget. Det internasjonale målet som det ble enighet om under København toppmøtet i 2009, er at temperaturøkningen ikke skal overstige to grader.

Rapporten understreker at utslippskuttene må bli langt større enn det som foreligger av planer nå. Hvis ikke unngås ikke klimaendringer som gir mer tørke, tøffere ekstremvær, mer flom og et stigende havnivå.

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, gleder seg over rapporten: - Aldri har så mange land forpliktet seg til å redusere sine utslipp, det gjør oss til optimister. Men kuttene må bli langt større enn det som foreligger av planer nå. Det gjelder særlig for rike land som Norge. Derfor må verdens statsledere under klimatoppmøtet i Paris i desember sørge for at de fremlagte planene om utslippskutt bare er en beskjeden start som raskt forsterkes.

Naturvernforbundet og WWF i Danmark er derimot skuffet og bekymret over FN-rapporten.

- De nye FN-beregningene viser dessverre at vi som verdenssamfunn ikke er i nærheten av å redusere CO2 utslippene tilstrekkelig. Det er dårlig nytt for mennesker, natur og dyr over alt på kloden, sier klimasjef ved WWF John Nordbo, ifølge fyens.dk.

LES OGSÅ (PLUSS): Her er de største klimasynderne

Klimatoppmøtet i Paris åpner 30. november og varer i to uker.