- Av de sakene jeg har hatt i løpet av mine 35 år som advokat, er det noen saker hvor jeg sitter igjen med en følelse av at mine klienter har fått en uriktig dom. Dette er sedelighetssaker, sier Opdahl til Adresseavisen.

De dommene der han mener det har kommet uriktige dommer er saker hvor det har blitt et spørsmål om troverdighet.

- I sedelighetssaker er det ofte få eller bare to mennesker til stede. Det er ofte ord mot ord. I en situasjon der det er ord mot ord blir det ofte spørsmål om faktum. Hvis en sak er gammel er det vanskelig å fremskaffe støttebevis eller alibi som fremskaffer tvil om faktum, sier Opdahl.

Dette er de 74 sexforbryterne som har fått redusert straff etter sommel. Adresseavisen avslører hvilke saker som endte med straffereduksjon

- Vanskelig å motbevise anklager

- Når en sak er gammel er det en ulempe fordi siktede vanskeligere kan motbevise anklager. Det har en sammenheng med at man ikke husker så mange detaljer, slik som hvem som var til stede, hvem man snakket med eller andre ting som kan kaste lys over saken og som kan gi alibi, utdyper han.

Som Adresseavisen kunne avsløre tidligere denne uken får hver tredje sexforbryter redusert straff fordi domstolene mener det har vært unødig lang saksbehandlingstid. Dette har medført at 74 sexforbrytere i Trøndelag har fått redusert straff fra 2010 til og med 2014.

- De sakene jeg snakker om kan være fordi anmeldelsen har kommet lang tid etter handlingen har skjedd eller hvor sakene har hatt lang saksbehandlingstid, og derfor kommet sent til retten, sier advokaten.

LES MER (PLUSS): Mannen som voldtok henne slapp å sone halve straffen

- Lettere å tvile

Også tingrettsdommer Rune Lium mener det kan være problematisk at saker kommer sent til retten.

- Det er åpenbart at jo lengre tid det tar til bevis presenteres, dess vanskeligere er det å ta stilling til dem. Jo eldre bevisene er, jo lettere er det å tvile, sier Lium.

Men er det tvil, skal dette komme den tiltalte til gode, påpeker han.

- Det er ikke sånn at hvis vi er i tvil, så får tiltalte mindre straff. Dømmer vi noen, så er det fordi vi mener de er skyldig, sier han.

LES MER (PLUSS): Hver tredje sexforbryter fikk lavere straff grunnet sommel

Mener det må tas opptak

På grunn av at tiden det tar å få iretteført sakene, påpeker Lium at det også er en svakhet at det ikke gjøres opptak av forklaringer i tingretten.

- Det er en generell stor trussel mot rettssikkerheten. Når noen vitner i tingretten finnes det ikke systemer til å ta opp det som skjer, fordi politikerne ikke har funnet penger til dette. Det tar tid mellom sakene i tingretten og lagmannsretten. I lagmannsretten har man bare en dom som gir uttrykk for hvordan retten har sett på vitnemål, men det er ikke mulig i ettertid å ettergå det dommen bygger på. Det er en generell svakhet, sier han.

Også fordi det brukes mye tolk under rettssaker, mener Lium det er viktig med opptak.

- Det er helt umulig i etterkant å se om alt ble tolket riktig. Det kan ha oppstått misforståelser, legger han til.

Justiskomitéleder Hadia Tajik mener det er helt uakseptabelt at alvorlige overgrepssaker blir liggende så lenge at det går på troverdigheten løs