Klokka har så vidt passert ti på XXL Lade, og utenfor butikken er det rigget opp en byttedisk. De to ekspeditørene, Thomander Blichfeldt og Kasper Amundal, er allerede så travle at de knapt har tid til å svare på hvilke gaver som ligger an til å bli årets store byttegjengangere.

Er du usikker på reglene for bytte av julegaver? Da kan du lese om disse her.

- Helt desperate

Varehussjef Bjørnar Bolsø forteller at dette er akkurat slik det pleier å være på denne dagen.

- Her sto folk i kø utenfor butikken et kvarter før vi åpnet. Når det har vært stengt noen dager, blitt folk helt desperate! Og køen var lang, den gikk helt ned til apoteket, sier Bolsø og peker – før han blir ropt bort til en ansatt som har et spørsmål.

Først i køen foran det provisoriske byttebordet, står familien Møkkelgård fra Reppe i Trondheim. Det er mamma Marit som har vært litt uheldig i valget av farge på joggesko til sønnen Håvard (12).

- Jeg tenkte det var fint å prøve noe annet enn de vanlige fargene og gikk for disse, i gult og grønt. Han skrøt først av dem, men så kom det fram etter hvert at de ble litt vel fargerike, smiler Marit Møkkelgård.

Mamma Marit var heller ikke helt heldig med en av gavene til datteren Eirin: En tights i lilla.

- Jeg har jo ingen sko som passer til den fargen, forklarer Eirin, noe moren faktisk ikke hadde tenkt på.

I fjor stod også folk i kø for å bytte julegavene.

Den perfekte hockeykølla

Varehussjef Bolsø sier folk bytter alt mulig, og det er heller ikke er noe problem så lenge man har byttelapp eller kvittering.

- Det er ofte størrelser på klær eller sko som ikke passer. Det kjøpes mye feil størrelser i sko, fastslår varehussjefen. De mest populære julegavene før jul var klær, særlig superundertøy, ski og akebrett, ifølge Bolsø – som regner med at noe av dette kommer i retur de neste dagene.

Ut av døra kommer en gutt med et stolt smil og ei hockeykølle svingende i hånda. Det er Erling Green (11) fra Rosendal som har vært tjuvheldig.

- Pappa hadde kjøpt ei kølle som var altfor lang. Og den var et annet merke enn den jeg hadde før. Så fant jeg denne, den er helt perfekt. Og akkurat samme type som den gamle, smiler Erling. Allerede i ettermiddag skal han ut og teste nykølla på Leangen.

Irina startet leselysten

Klokka har blitt 10.50, og inne på bokhandler Norli på City Lade er det kun én kunde – Egil M. Strand. Han er til gjengjeld en stamkunde, og nå skal han kjøpe alle bøkene han ønsket seg til jul som han ikke fikk. Spesielt noen av Kepler.

- Jeg skal ikke bytte noen verdens ting, jeg fikk jo ingen bøker! Og du aner ikke for en service jeg får her, de ansatte har full oversikt over hva jeg har lest og hva jeg liker. Det var forresten russiske Irina som jobber her, som fikk meg til å begynne å lese, røper Strand.

Irina er ikke på jobb denne tredje juledagen, men det er Tina Kyllo og Marthe Victoria Sørli.

- Dette er den store byttedagen, og i fjor var det kø før vi åpnet. Det var det ikke i år, så folk har kanskje truffet bedre med bøkene? Men det er jo ennå tidlig på dagen, sier bokansvarlig Kyllo.

Skal hun tippe en bok hun kanskje vil få retur på, er det «Det sto i Adressa», boken som ble gitt ut i forbindelse med Adresseavisens 250-årsjubileum neste år.

- Folk rev den ut av eskene før jul. Og nå har vi gått tomme. Men det kan jo hende at en del har fått mer enn ett eksemplar. Seierstads bok «To søstre» solgte vi også mye av. Og Keplers «Kaninjegeren». Det dukker nok opp noen eksemplarer i retur etter hvert, sier Kyllo.

Jens i harde permer

Lesehesten Liv Skjønnås fra Kabelvåg klarer ikke å vente til hun kommer hjem til Lofoten med å bytte boka hun fikk i julegave: Torkil Damhaugs «En femte årstid». Nå vil hun ha «Jenta uten hjerte» av Marit Reiersgård i stedet. Og jo da, boka hun ønsker seg finnes i hyllene på Norli. Det er bare ett minus:

- Er den ikke innbundet? Nei, da vil jeg ikke ha den. Bøker skal vare lenge, de skal stå i bokhylla mi og jeg vil at det skal være god kvalitet på dem, forteller Liv Skjønnås. Og hun er ikke i tvil om hva hun vil ha i stedet:

- Da blir det Jens (selvbiografien til Jens Stoltenberg, red.anm.). Jeg er en stor fan av ham, smiler Skjønnås.

Diamantbytter

Men hva med noen av de dyreste gavene – gull og diamanter? Tør folk å bytte slike?

- Åjada, det skjer da. Det har allerede vært et bytte av et smykke. Kunden ønsket en litt annen modell, forteller Camilla Skogrand på Bjørklund.

Den desidert mest populære julegaven i år har vært klokker fra Daniel Wellington, og Skogrand har allerede fått de første i retur.

- Noen ønsker andre farger på urskiven for eksempel, mens andre bare må regulere reima. Vi har solgt så mange av disse at utvalget ikke er det beste nå, men jeg fikk nettopp inn en av de mest populære modellene i bytte, sier Skogrand.

- Synes folk det er litt ekkelt å bytte slike personlige gaver?

- Det er mange som har med sin bedre halvdel når de skal bytte, så finner de noe nytt sammen. I dag har det for eksempel vært kunder her som har fått gult gull i julegave, men som heller vil ha hvitt gull. Men jeg håper at vi ikke får så mange diamantsmykker i retur. Vi vil helst at kundene skal treffe riktig med gavene, smiler Camilla Skogrand.

Yes! Pappaen til Erling Green (11) hadde kjøpt en hockeykølle som var altfor lang. Tredje juledag sikret Erling seg den perfekte. Foto: Morten Antonsen
Feil farger Mamma Marit Møkkelgård var litt uheldig med fargevalget på joggesko og tights til barna Håvard og Eirin Møkkelgård. Ekspeditør Thomander Blichfeldt hjelper dem med gavebyttet. Foto: Morten Antonsen
Alt mulig Varehussjef Bjørnar Bolsø på XXL Lade sier folk bytter alt mulig. - Vi vil helst at kundene har med seg byttelapp eller kvittering, sier han. Foto: Morten Antonsen
Ingen bytter Egil M. Strand, stamkunde på Norli på City Lade, er over seg av begeistring for servicen til Tina Kyllo og de andre ansatte. Foto: Morten Antonsen
Det ble Jens Lesehesten Liv Skjønnås fra Kabelvåg i Lofoten bytter til seg Jens Stoltenbergs selvbiografi. Foto: Morten Antonsen
Årets mest populære julegave hos gullsmed Bjørklund var klokker fra Daniel Wellington, forteller Camilla Skogrand. Foto: Morten Antonsen