Vi gjør oppmerksom på at PFU mener Adresseavisen har opptrådt kritikkverdig på punkt 4.14 i Vær Varsom-plakaten i denne saken. Her kan du lese hele uttalelsen.

Daglig leder i Agraff arkitekter, Johannes Smidt, var med helt i starten av Overvik-prosessen. I dag er han kritisk til flere deler av prosessen, som han selv var en del av da det begynte.

Året var 2010 og landeier Kolbjørn Selmer hadde fått superlobbyisten Ketil Fjerdingen med på laget. De var tidlig ute, målet var klart: Å få Selmers landbruksjord omgjort til boligområde i kommuneplanens arealdel, som skulle ut på høring to år senere. Arkitektene ble hentet inn for å synliggjøre hvilke muligheter området kunne by på.

- Strategien var i første rekke å lobbe opp mot politikerne. De trodde ikke de ville lykkes hvis de bare gikk gjennom fagfolkene på byplankontoret. Derfor ble planlagt en rekke møter med politikerne på rådhuset.

Waage en nøkkelperson

- Blinket de seg ut noen politikere som var spesielt viktige?

- Aps gruppeleder, Geir Waage, ble sett på som en nøkkelperson. Han har en svært sentral rolle i partiet - i tillegg var det han som frontet byutviklingssaker. Det var Ap som var målet, det var de som måtte overbevises. Høyre og Frp var med på laget uansett. Ap trengtes for å tippe flertallet.

- Ble det ansett som en vanskelig oppgave å overbevise Ap?

- Ja, det ble tatt på det største alvor. Selvfølgelig måtte vi også han en dialog med plankontoret, men det var opp mot Ap jobben måtte gjøres.

- Var dere arkitekter med på møtene?

- Vi tilbød oss å være med på møter og presentere planen. Jeg oppfattet det som at de mente det var bedre å ha en litt mer uformell tone og argumentere mer retorisk, enn at vi la fram en rapport.

- Svada om boligpriser

Smidt sier at han i ettertid erkjenner at noe av argumentasjonen som de var med å frambringe den gangen, ikke helt holder vann.

- At nye boliger skal senke boligprisene er svada. Flere boliger, gir ikke billigere boliger. Det er ingen utvikler som bygger boliger fordi de skal bli rimeligere. De avgrenser bevisst både antall utbyggingsprosjekt og hvilke tomter som prioriteres, slik at det hele tida blir lønnsomt, ikke billig. Dette burde et parti som Ap ta til seg og slutte å snakke utbyggerne etter munnen, fastslår Smidt.

Smidt har heller ikke sansen for at kommunens egne eksperter settes på sidelinjen – slik det har skjedd på Overvik.

- Når politikerne setter til side godt begrunnede råd fra egne fagfolk, må grunnen være at det finnes gode politiske argumenter for å gjøre det. I denne saken har jeg vanskelig for å se at det er politiske argumenter som har begrunnet valgene. Ta skoletomta for eksempel. Man får ikke for eksempel bedre integrering eller sosial utjevning med å legge den utenfor Overvik. Politikerne er bare mennesker, de har ikke fagkunnskap om alt det de skal jobbe med og de møtes med heftig og overbevisende skyts fra ressurssterke lobbyere. Det ligger i utbyggernes natur å få mest mulig fortjeneste. Da er det viktig at politikerne står imot. Det har de også gjort i ganske mange andre byutviklingssaker i Trondheim. Men altså ikke her, fremholder den anerkjente arkitekten.

- Byutviklingen trenger ikke lukkede rom

Smidt synes det er lite tillitvekkende at så mye av den reelle beslutningstakingen blir tatt i lukkede rom.

- Jeg er lite bekvem med at så mye skjer i det skjulte. For byutviklingen trengs åpenhet, ikke lukkede rom.

- Tidligere kommunalråd for Ap har sagt at Ketil Fjerdingen tilbød gratis skoletomt på Overvik, bare marka ble gjort om til boligområde. Kan Overvik ha tilbudt gratis tomt?

- En av strategiene når man vil ha politisk gjennomslag for et nytt utbyggingsområde er å gjøre det lekkert, rett og slett. Skole var en del av argumentasjonen, en ny bydel ga politikerne en mulighet til å løse det problemet.

Fjerdingen har forøvrig benektet Stenes utsagn.

- Vi er for redde

Smidt mener arkitekter har vært altfor tause i den offentlige debatten.

- Vi er for redde for å ikke tekkes den vi jobber for. I det lange løp vil det kunne drepe bransjen vår. Vi underbyr hverandre og legger oss på rygg for oppdragsgivernes ønsker, i stedet for å legge frem forslag som kan utvikle byen slik den bør utvikles. Dermed blir det vanskelig å få til en grønn byutvikling og en tettere by, der mange grupperinger skal bo sammen. Da trengs høy kvalitet, ikke billigsalg. Det er viktig at arkitekter bruker sin faglighet til å si fra, mener Smidt.

Konfrontert med Smidts uttalelser om utbyggernes strategi, sier grunneier Kolbjørn Selmer at Smidts uttalelser for stå for hans regning og at han ikke kjenner seg igjen i den framstillingen. Han viser også til at Smidts firma deltok i en senere arkitektkonkurranse om å gjøre områdeplanen for Overvik, uten å nå frem.