Fredag signerte Donald Trump en presidentordre om innreiseforbud for flyktninger og personer fra sju muslimske land. Dette har fått massiv kritikk, blant annet fra det akademiske miljøet i USA. Det er derfor satt igang et opprop for å få Trump til å endre mening.

35 nobelprisvinnere

I skrivende stund har mer enn 6000 akademikere og 35 nobelprisvinnere signert oppropet, heter det i en pressemelding. Blant dem er Edvard og May-Britt Moser.

- Hvorfor har du signert?

- Det er mange grunner til det. Jeg synes hele ideen og forslaget er ubarmhjertig, diskriminerende og rasistisk. Om mange nok signerer, vil prostesten bli lagt merke til, sier Edvard Moser.

Han er i USA i forbindelse med et foredrag på Harvard University i Boston når Adresseavisen ringer. De siste dagene har han også vært i Florida.

- Hvordan opplever du reaksjonene i det akademiske miljøet i USA?

- Jeg har snakket med veldig mange. Folk er sjokkerte, bekymret og skamfulle. Samfunnet her er rett og slett splittet i to. Det er nesten umulig å finne noen som stemte på Trump på universitetene, så jeg har ikke møtt den andre halvparten ennå, sier Moser.

Selv om mange er frustrerte over landets nye president, peker han også på at det stimulerer til handling.

- Mange av dem jeg har snakket med gikk i «Women's March», sier Moser. Ifølge NTB deltok mer enn to millioner i den fredelige demonstrasjonen mot Trumps kvinnesyn 22. januar.

- Håper på det beste

Akademikernes opprop har høstet mye oppmerksomhet i amerikanske medier. Blant annet har CNN, The New York Times og Washington Post omtalt kampanjen.

- De siste dagene har det vært en stor sak her, forteller Moser.

Selv om oppropet fokuserer på akademikere, understreker han at det gjelder alle.

- Å bruke stemmene til en rekke nobelprisvinnere er en måte å synliggjøre saken på. Jeg tror verden blir mer utrygg hvis det fortsetter sånn, men jeg håper det beste. Noen må si ifra, om det er mange nok, og det skjer ofte nok, så håper jeg at det vil snu til slutt, sier Moser.

- Vil påvirke forskere

Trumps innreiseforbud kan blant annet få konsekvenser for professor Yasser Roudi.

Professor Yasser Roudi ved NTNU og Princeton er en av dem som rammes av innreiseforbudet.

Han er både ansatt ved NTNU i Trondheim og Institute for Advanced Study i Princeton. Men forlater han USA nå, kommer han mest sannsynlig ikke inn igjen med det første. Roudi er opprinnelig fra Iran, men selv med gyldige reisedokumenter kan han bli nektet innreise til USA de neste 90 dagene.

Overfor magasinet Science understreker han likevel at han ikke er en av de mest utsatte.

- Jeg kan fortsette å jobbe. Men dette kommer til å påvirke en rekke andre mennesker som er i ferd med å etablere seg som forskere, sier han til magasinet.

Massiv kritikk

Trumps innreiseforbud har fått hard medfart i USA og resten av verden etter at han undertegnet ordren på fredag. Trump begrunner ordren med økt sikkerhet mot terror, men statsminister Erna Solberg (H) mener den kan få motsatt effekt.

- Vår strategi i kampen mot terror er å bygge en bred koalisjon som inkluderer moderate muslimske krefter, som står fast ved våre liberale verdier – og er en motvekt mot ekstremistenes verdier. Jeg er bekymret for at et generelt innreiseforbud ikke bygger opp om denne felles innsatsen, sier hun til NTB.

Iran mener ifølge NTB at USAs innreiseforbud er en gavepakke til ekstremister.

- Muslimforbudet vil bli husket som en stor gave til ekstremistene og deres tilhengere, skriver utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Presidenten selv avviser kritikken via Twitter. «Landet vårt trenger strenge grenser og grundige sikkerhetsklareringer, NÅ. Se hva som skjer over hele Europa og verden – et forferdelig rot», skriver han i en melding på søndag.