Adresseavisen kjenner til at Høyres Yngve Brox har tatt saken opp med Økokrim og sendt Økokrim Adresseavisens artikler om Olsøs skjulte opsjon på Være.

Økokrim skal ha bedt Høyres tidligere gruppeleder selv å vurdere hvilke tema han mente kunne være relevant da han var inne til avhør om Kystad-saken. Adresseavisen kjenner til at Brox ikke bare snakket om Kystad, men også trakk fram en annen sak avisen har skrevet om tidligere – Rune Olsøs skjulte opsjon på Være. Spesielt skal gruppeleder for Ap, Geir Waages, rolle være nevnt. Waage, som er en nær venn av Olsø, var den som forhandlet med Høyre om hvilke områder som skulle inngå i grønn strek.

- Jeg har naturligvis snakket med politiet om det som kan være relevant for saken, sier Yngve Brox, uten å ville utdype det nærmere.

- Vi lot oss overbevise

Høyres nåværende gruppeleder, Ingrid Skjøtskift, har gitt Adresseavisen mailen datert 17. februar 2016, der Geir Waage overfor Høyre foreslår hvilke prinsipper som skal legges til grunn for grønn strek. Der er ikke Være fredet, bare områder på sørsiden av byen. Saksdokumentene viser at Høyre i utgangspunktet hadde et annet syn enn det de etter hvert stemte for. Først i bygningsrådet i januar 2016, hvor de legger frem et forslag der Være er ligger under den grønne streken. Høyre var enige med Ap om at Kystad og de andre urbane småområdene som Kystad, Voll gård, Granåsen, Rotvoll og ett på Lade skulle holdes utenom grønn strek. Høyre mente imidlertid at det var naturlig at Være skulle omfattes av grønn strek. Det gjorde partiet fortsatt i byutviklingskomiteen og finanskomiteen 4. februar i fjor.

Men i bystyret 31. mars 2016, stemte Høyre likevel for at Være ikke skulle være en del av den grønne streken.

- Hva hadde skjedd?

- Berit Tiller og jeg hadde hatt møte med Geir Waage der formålet var å komme til enighet for å danne et flertall. Vi mente det var naturlig å holde Være innenfor en grønn strek. Men vi lot oss overbevise av Geir Waage som mente at det var viktig å holde Være utenom.

- I saksdokumentene er ikke Være nevnt med navn, men Være ble nevnt med navn i deres samtaler?

- Ja, det husker jeg godt fordi Waage argumenterte med at det skulle bygges jernbane og ny E6 vei den veien, et argument som virket tilforlatelig, og vi aksepterte dermed Aps forslag.

Informerte få måneder før

Waage sender da over forslaget 17. februar til Skjøtskift per epost, som Høyre senere slutter seg til i bystyret.

Samtalene mellom Høyre og Ap skjedde i februar i fjor, noen få måneder etter at Geir Waage skulle ha blitt informert om Rune Olsøs interesse på Være. Adresseavisen spurte Waage om dette i saken om Olsøs skjulte opsjon på Være i november i fjor:

- Informerte han (Olsø, red.anm.) Aps gruppestyre helt konkret om sin opsjon på Være?

- Jeg oppfattet at han sa Være, svarte Geir Waage.

Rune Olsø svarte slik:

- Ga du Geir Waage beskjed om at de andre partiene burde bli informert om dine økonomiske interesser?

- Jeg ga Arbeiderpartiet beskjed om min arbeidsgivers og min interesse i Være, slik at det skulle være åpenhet og ryddighet om dette.

Rune Olsø sier altså her at han ikke bare informerte om Staurs interesse på Være, men også sin egen private andel i opsjonen. Olsøs private andel skal være på ti prosent.

Ingrid Skjøtskift sier at hun anser denne saken som alvorlig, fordi det handler om tillit.

- Waage sørget personlig for å få Være vekk fra grønn strek. Vi visste ikke da at hans venn, Rune Olsø, hadde noen økonomisk interesse her. At vi ikke ble informert om disse interessene da, stiller saken i et nytt lys. Tillit er grunnleggende i alt politisk arbeid. Tillit krever åpenhet om interesser, noe det ikke var her.

- Endrer ikke reguleringsstatus

Aps gruppeleder Geir Waage sier det var han selv og Aps Marek Jasinski som la fram Aps forslag til grønn strek i møtet med Høyre, og at det skilte seg fra Høyre på et vesentlig punkt:

- Arbeiderpartiet mente grønn strek skulle bety varig vern av dyrka mark. Høyre foreslo at grønn strek skulle «vektlegges», slik at det fortsatt skulle være mulig å omdisponere områder innenfor grønn strek til annet enn landbruk. Derfor var det også forskjell i hvor mange områder vi mente burde vernes. Når det gjelder Være, så er det helt opplagt at vei og jernbane kommer til å ta store områder med dyrka mark. Det var Høyre enige i, og ble med på forslaget vårt, skriver Waage i en epost.

- Hvorfor informerte du ikke Høyre om Olsøs interesse her?

- Vi ble i møtet heller ikke informert om at mer enn en av fire bystyrerepresentanter fra Høyre ba om å få sin habilitet vurdert før bystyrebehandlingen pga eiendomsinteresser, så det blir spesielt om Høyre forventer at vi skulle varslet at en av våre representanter var inhabil når det gjaldt enkeltområder i grønn strek.

- Du er en nær venn av Olsø, som hadde informert deg om sin økonomiske interesse på Være. Er du da habil til å forhandle dette området bort fra vernet område?

- Det skal en del til for å bli erklært inhabil, noe jeg erfarte da jeg selv måtte be om å bli erklært inhabil i 2013 da Olsø bisto Staur med omregulering av Kastbrekka til bolig i forbindelse med kommuneplanens arealdel. Da handlet det om å endre reguleringsstatus på området, med den verdiøkningen det innebærer. Grønn strek endret ingen reguleringsstatus, og det er derfor ikke åpnet for å bygge boliger eller noe annet på landbruksområder som ikke ble en del av grønn strek, skriver Waage.

- Til punkt og prikke

Bystyrerepresentant og Staur-rådgiver Rune Olsø ønsker ikke å kommentere at Brox har varslet Økokrim om hans Være-opsjon og viser til at han selv har snakket med økokrim om sin opsjon.

Olsø skriver i en epost at han orienterte Aps gruppestyre om sin egen og arbeidsgiverens interesse på Være i 2015, slik at det skulle være åpenhet og ryddighet rundt dette.

- Jeg deltok aldri i noen forhandlinger med andre parti om saken. Jeg deltok heller ikke i behandlingen da saken kom til bystyret. Jeg fulgte med andre ord habilitetsreglene til punkt og prikke i denne saken.

- Fikk ordfører Ottervik også beskjed om din og Staurs interesse på Være?

- Jeg orienterte Ottervik om min inhabilitet i bystyresaken om grønn strek, som Være var en del av. Hun må selv svare på om hun var til stede på gruppestyremøtet i Ap i 2015, da Være ble nevnt spesifikt, skriver Olsø.

Det var Aps Geir Waage, som også er en nær venn av Rune Olsø, som forhandlet med Høyre om hvor den grønne streken skulle legges. Foto: Mariann Dybdahl
Rune Olsø sier han selv har snakket med Økokrim om sin opsjon på Være. Foto: Morten Antonsen