Møtet med skolen er ikke det første, for i vår hadde de to bli kjent-dager og innskriving. Dessuten har storesøster Vilma gått her i to år allerede. Også har de allerede begynt på SFO.

- På SFO leker vi. På skolen blir det vel mer å skrive og å lære og sånn, tror Albert.

- Ja, også matematikk. Jeg har regnet et mattestykke hjemme også jeg, sier Linus.

Skolevei: Førsteklassinger med foreldre strømmer inn i skolegården rett før klokken ni. Mamma, Nora Finseraas med tvillingene Linus og Albert Finseraas Vikesland.

En dag hvor verden forandrer seg

Mandag var aller første skoledag for nesten 65 000 seksåringer i Norge. 70 av dem begynte på Strindheim skole. Og det er femteklassingene som ønsker dem velkommen. Først med allsang og senere i uka med viktige fadderoppgaver.

Men aller først tar rektor Lars Petter Eggesbø i mot førsteklassingene. Han roper opp ett og ett navn. Mødrene og fedrene har mobilkameraene klare og hjerter banker litt ekstra. Det er mange varme, trygge foreldrehender som slipper tak i den lille hånda når de hører elevens navn. For nå er de elever. De får en lærer. Og de får bokstav bak ett-tallet. Linus og Albert går i 1A.

Sitrende spenning: Rektor Lars Petter Eggesbø ønsker de 70 skolestarterne velkommen.

Når alle er ropt opp, går førsteklassingene pent etter læreren og får klasserom og plass bak en pult.

Minst i skolegården

De er storunger nå, men likevel minst i skolegården. Og da er det litt trygt å ha faddere. Nemi Storm (10), Julie Storli (10) og Theodor Jøssund (10) er tre av 83 femteklassinger som har fått den jobben.

Faddere: Julie Storli (10), Theodor Jøssund (10) og Nemi Storm (10) er ferske femteklassinger og faddere. De gleder seg til å ta imot førsteklassingene og hjelpe dem inn i skolen.

- Vår jobb er å være snill med dem og gjøre det sånn at de føler seg vel, sier Theodor.

- Vi skal passe på at alle får være med i leken, sier Nemi.

- Og gi dem venner. Hvis noen går alene, kan vi hjelpe dem til å bli kjent med andre, sier Julie.

Stort: Skolestart på Strindheim skole, førsteklassinger med foreldre er samlet til opprop i skolegården.

De tror at førsteklassingene nokså fort kommer til å få greie på hva som er forskjellen på skole og SFO.

- SFO er jo bare lek og litt mer som på barnehagen, sier Julie.

- Skole er jobb, mener Nemi.

- Ja, det er å sitte i ro, sier Theodor.

Foreviges: Pappa Hazzan Reza fotograferer datteren Homa i skolegården. Mamma Lisa til venstre på bildet.

Å smile er det viktigste

Så er det sånn at femteklassingene har snakket mye om hva det er å være fadder og om den viktige oppgaven de har.

- Jeg tror det er aller viktigst å smile. For da føler de seg trygge. Og når vi smiler til dem, får de en god og varm følelse inni seg, sier Theodor.

- Og så smiler de kanskje tilbake, tror Julie.

- Og da blir jeg glad inni meg også, sier Nemi som har litt erfaring med dette, siden hun har en lillebror som er førsteklassing i år.

Holder fast: Ida Storheil Dahle (6) med mamma Stine Storheil Dahle og pappa Odd Inge Dahle, rett før Ida ropes opp.

Og nettopp smil er det mange av i skolegården på mandag, særlig hos de voksne. De som står på feil side av kameraet, som skal på jobb etterpå, hvor de kjenner alle menneskene rundt seg fra før. Mange av smilene er nervøse. Noen er brede nok til å dekke over at det er vondt å se den orange ryggsekken forsvinne sammen med førsteklassingen inn i skolebygget. Noen smiler til øyet blir vått.

Alt nytt: Skolesekkene får bli med inn i klasserommet. Mamma og pappa må vente noen timer.

Barna tar den store dagen på alvor. Noen er veldig alvorlige, andre spretter rundt i spenning. Det finnes ikke likegyldighet.

- Det er en sånn dag hvor det sitrer når du kommer ut i skolegården, sier rektor Lars Petter Eggesbø.

Alvor: Første skoledag er veldig alvorlige saker. Marion K.Owesen og Leah Kristine Flister har nok med seg selv når de venter tålmodig for å høre navnet sitt.

- Det er litt fint med spenning og høytid, men så er det også viktig å forsøke å gjøre det vi kan for at barna er trygge. Den veldige spenningen går fort over. De fleste lander fort, smiler han.