Kongeboaene Illiwa og Nidhog bukter seg rundt elevene som sitter som tente lys i det ene rommet på Skjetlein videregående skole i Trondheim. Plansjer, pensumbøker og bilder gjør ikke samme susen som vaskeekte slanger i klasserommet. Elevene Lena Refseth Vikhammermo (16), Anette Holst (16) og Nathalie Sletvold (16) er umiddelbart fascinert.

- Har hun rotter inni her nå, spør en av elevene.

- Her tror jeg at jeg kjenner ei rotte, sier Anette og klemmer litt ekstra godt på den nesten to meter lange kroppen til den 3,5 år gamle kongeboaen Illiwa. Hun bryr seg ikke om den spontane magemassasjen, og kryper derfor ufortrødent videre langs ungdommene som har valgt studielinja naturbruk.

- Hun bruker å få tre rotter hver fjerde uke, mens det holder med to rotter til ham hver tredje uke, forteller reptileier Chevy Mosand.

Elevene Anette Holst og Nathalie Sletvold kunne tenkt seg å ha slange hjemme. Hva foreldrene mener, vites ikke.

- Flott opplegg

Ingen av jentene er redde for at slangene skal gjøre dem noe.

- Så lenge Chevy er her, så går det jo bra, sier Nathalie.

På 2000-tallet begynte Skjetlein med yrkesfaglig fordypning innen sports- og familiedyr. Undervisningen dreide seg blant annet om reptiler, men inntil 15. august i fjor var det ulovlig med reptilhold i Norge. Så kom lovendringen som medførte at 19 reptilarter ble lovlig å innføre, omsette og holde som hobbydyr. Lektor Margot Fiske Hokstad inviterte dermed reptil-entusiast Chevy Mosand til skolen. Siden 2001 har han jobbet med å få til en reptilpark i Trøndelag.

- Chevy og slangene har vært her tre ganger nå, og det har vært veldig bra for undervisningen. Det er flott opplegg og veldig lærerikt, mener Fiske Hokstad.

Hun mener reptileieren har stort engasjement som smitter over på elevene. Han svarer raskt og konsist på alle spørsmål. Mosand

- Det er så kjekt å få kunnskap fra noen som har holdt på en stund med slike dyr, sier hun.

Kongeboa kan bli fire meter lang, og liker å krølle seg sammen til en ball.

LES MER: Freya (4) elsker å holde familiens to slanger: - Sjansen er større for å bli bitt av hamster

Bor med katter og slanger

Det var ikke alle elevene som løp med åpne armer mot kongeboaene da de kom på besøk den første gangen i høst.

- Noen er veldig skeptiske til å starte med, men til slutt tør de å holde dem. Noen av mine kolleger var også fryktelig skeptiske, men så oppdager de at det er behagelig å holde dem. Det har gått overraskende bra, sier hun.

Chevy Mosand viser frem sine to boaslanger til Anette Holst (f.v.), Nathalie Sletvold, Lea Rønning Vinsnes og Aron Nielsen Aa.

Chevy legger ikke skjul på at han har hatt reptiler også mens det var ulovlig. Han har hatt reptiler siden starten av 90-tallet. Akkurat nå har han seks slanger og tre katter boende sammen med seg i Leksvik.

- Jeg legger ikke fra meg slangen på to meter sammen med kattene og så går ut av rommet. Men jeg har aldri opplevd noe problemer. Det eneste jeg har sett er at kattene er borti halen til slangen med labben, sier han.

- Mange tror de skal være sleipe og ekle, men de blir ofte overrasket over hvordan skinnet føles. Det er mye bedre å møte dem i virkeligheten enn å lese om dem, sier han.

Marte Aa og Naomi Røe Aasbø hilser på kongeboaen Nidhog.

LES MER: I Fredrikstad er det reptiler som havner under juletreet i år

Skeptiske foreldre

Planen er at Skjetlein skal få egne reptiler som bor på skolen. Fiske Hokstad håper at det skal være gekkoer i terrariene etter vinterferien.

Marte Aa (16) har et godt grep rundt hannslangen Nidhog.

- Jeg trodde han skulle være kaldere. Jeg kunne tenkt meg en slange selv, og jeg tror mamma ville godtatt det. Hun synes de er kule selv, sier hun fornøyd.

Chevy Mosand viser frem sine to boaslanger til Anette Holst (f.v.), Lea Rønning Vinsnes og Aron Nielsen Aa.
Elevene synes det er stas med eksotisk besøk.

Naomi Røe Aasbø (18) synes kongeboaene er behagelige å ta på, men helst skulle hun ha hatt en kongesnok.

- De har kule farger, og jeg har hatt lyst på en lenge. Mamma liker dem ikke så godt. Hun sier: «Det kommer ikke noe slange inn i dette huset», gjenforteller 18-åringen.

LES MER: Slangeeieren: - Det er helt feil å avlive friske dyr

Håper slanger får et bedre rykte

Illiwa har lagt sin elsk på Aron Nielsen Aa (16). Han har fått et midlertidig skjerf rundt halsen i form av en seks kilo tung boa.

- Jeg merker ikke så mye annet enn at det er litt tungt. Jeg synes reptiler bør være lovlige, og det er synd dersom Kristelig Folkeparti får viljen sin, sier han.

KrF og Sp ønsker å reversere forskriften slik at reptilene blir ulovlige å ha som husdyr igjen. Chevy Mosand derimot ønsker å spre riktig kunnskap om reptiler slik at dyreholdet blir gjort riktig.

Han har fått tillatelse fra Mattilsynet til å fremvise slanger i undervisningsøyemed.

- Det kan være en naturlig frykt for slanger som slår inn, men jeg ønsker at folk skal oppleve dem før dommen faller. Jeg håper å kunne bidra til at enkelte forandrer mening om slanger, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter