Tirsdag skulle politikerne i Trondheim avgjøre om planen for gigantprosjektet Overvik skulle vedtas. Men nå har Ap bedt om en utsettelse.

- Det har kommet nye naboinnspill i dag som vi ikke har rukket å se på. Og så må vi være sikre på at de prinsippene som vi la til grunn i 2016, at områdeplanen skal bidra til nullvekstmålet for biltrafikken, er godt nok ivaretatt, sa Geir Waage til Adresseavisen fredag.

Les Adresseavisen mener: Uansvarlig å gi blaffen i faglige råd

- Grundig behandling

Før sommeren var tonen ganske annerledes i Ap-leiren. Da krevde de og flertallet av partiene i bygningsrådet at rådmannen skulle ha saken klar rett over sommeren, noe rådmannen mente var umulig. Det raskeste de kunne få til, var starten av september.

- Hva har skjedd som gjør at det ikke haster like mye?

- Vi trenger en grundig behandling. Om vi behandler saken nå eller om fjorten dager, har ikke noe å si for når den kan gå videre til bystyret. Saken kan uansett ikke komme opp før i slutten av oktober, sier Waage.

I sommer ble det klart at Miljøpartiet de Grønne (MDG) vil bryte med Ap hvis ikke partiet venter med videre klarsignal for bygging på Overvik til overordnede trafikkløsningen er klar, slik rådmannen har anbefalt.

- Henger utsettelsen dere nå ber om, sammen med MDGs ultimatum?

- Nei, det er vi selv som ser at vi må være trygge på dette med nullvekstmålet. Men det er klart vi diskuterer saken med våre samarbeidspartnere, sier Waage.

Les også: Ap overrasket og Frp sjokkert over byplansjefen

Grundig behandling: Ap-topp Geir Waage sier de har fått nye innspill i Overvik-saken de ikke har rukket å se på. Han understreker også at partiet vil være sikre på at målet om nullvekst i biltrafikk nås med den foreslåtte områdeplanen for Overvik.

- Grunn til bekymring

Byplansjef Hilde Bøkestad mener fremdeles det er klart best å vente med sluttbehandlingen av Overvik til byutredningen er klar og nytt transportsystem for Trondheim øst er fastsatt. Byutredninger gjøres nå i Norges ni største byer i forbindelse med bymiljøavtalene.

- Det er flere nivå i denne saken. For Overvik-området isolert er planforslaget som legges fram tilstrekkelig utredet og et godt utgangspunkt for videre utvikling. Utfordringen ligger i den overordnede byutviklingen der vi mener det er grunn til bekymring når man ikke overskuer hvilke konsekvenser dette har for muligheten til å nå nullvekstmålet og redusere klimautslippene. Det er først når vi har mer kunnskap gjennom byutredningen, at vi kan si noe om hva som faglig sett er den beste løsningen for den overordnede utviklingen både i Trondheim øst og byen for øvrig, skriver Bøkestad i en e-post.

Rådmannen legger frem to alternativer for politikerne:

Det første alternativet er det samme som byplansjefen før sommeren anbefalte, nemlig at bygningsrådet utsetter sluttbehandling av planen for boligutbygging på Overvik. Forslaget innebærer å utsette behandlingen frem til byutredning med nullvekstmålet er ferdigstilt (trolig i desember), og nytt transportsystem for Trondheim øst er fastsatt. Samtidig åpner man opp for noen utbyggingsfelt, med forutsetning om at disse ikke virker negativt inn på fremkommelighet for Metrobuss, kollektivtrafikken eller for nullvekstmålet.

Det andre alternativet er at planen vedtas, og at saken legges fram med vilkår for godkjenning fra Fylkesmannen og Statens vegvesen. Da må det settes i gang meglingsprosess mellom Trondheim kommune og Fylkesmannen.

Vil vente: Byplansjef Hilde Bøkestad mener det er best å vente med sluttbehandlingen av Overvik til byutredningen er klar og nytt transportsystem for Trondheim øst fastsatt.

Les bakgrunn for saken: - Dramatisk for oss, sier utbygger

Seks uavklarte spørsmål

Både Fylkesmannen og Statens vegvesen har levert flere alvorlige innsigelser mot planen. Av de opprinnelige tolv, gjenstår fremdeles seks. Disse handler først og fremst om trafikk, jordvern og plassering av nye Jakobsli skole. Det politiske flertallet har vedtatt å legge skolen utenfor Overviks eget område, til et LNF-område.

Ifølge rådmannen står Fylkesmannen fast på at skoletomten må reguleres inn i områdeplanen, på Overviks eget område.

- Dere legger frem to alternativer til vedtak - hvorfor det?

- Gitt tidligere vedtak i saken har vi formulert to alternativer der vi anbefaler alternativet med å utsette sluttbehandlingen til byutredningen er klar. Det andre alternativet er formulert for at det skal kunne fattes et korrekt vedtak i saken dersom det ikke er politisk flertall for å utsette sluttbehandlingen, skriver Bøkestad i en epost.

Les også: Derfor sier Statens vegvesen nei til utbygging på Overvik nå

- Tull å sende på høring

SVs Ottar Michelsen sier det er helt uaktuelt for SV å vedta planen slik den foreligger.

- Det vil være tull å sende ut saken på høring, så lenge det fremdeles foreligger seks innsigelser mot planen. Det gjenstår så mange ubesvarte spørsmål at jeg tror planen uansett kommer til å bli stoppet av Fylkesmannen eller en annen instans. Jeg kan ikke se for meg at Fylkesmannen kan godta at skolen legges utenfor Overvik-området – og legger beslag på mer dyrkajord - slik det knappe politiske flertallet har vedtatt. Det betyr at skolen må inn i områdeplanen, og at området uansett må reguleres på nytt, sier Michlesen.

Viktig sak: SV-topp Ottar Michelsen håper og tror at Ap ikke vil vedta områdeplanen på Overvik slik den nå foreligger.

- Hva vil det gjøre med samarbeidsklimaet dersom Ap likevel velger å sende saken ut på høring?

- Det vil jo åpenbart ikke være bra for samarbeidet, men jeg håper og tror at Ap ser at saken ikke kan tas videre slik den foreligger nå. Dette er en stor og viktig byutviklingssak, som er nært knyttet til våre miljø- og klimamål. Dersom denne planen blir vedtatt, betyr det i praksis at vi ikke når målet om at all vekst i persontrafikk skal skje med miljøvennlig transport, sier SVs kommunalråd.

Les også: Slik lyktes de mektige aktørene på Overvik